ΑΙ: Η πρόκληση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το 2016

Τις προηγούμενες χρονιές, το αφεντικό του Facebook έμαθε κινέζικα, διάβασε βιβλία και γνώρισε νέους ανθρώπους. Για φέτος, η πρόκληση που θέτει στον εαυτό του ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι να εφεύρει μια οικιακή οικονόμο με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Τις προηγούμενες χρονιές, το αφεντικό του Facebook έμαθε κινέζικα, διάβασε βιβλία και γνώρισε νέους ανθρώπους. Για φέτος, η πρόκληση που θέτει στον εαυτό του ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι να εφεύρει μια οικιακή οικονόμο με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). «Η προσωπική μου πρόκληση για το 2016 είναι να δημιουργήσω μια απλή AI που θα φροντίζει το σπίτι και θα με βοηθά με τη δουλειά μου. Μπορείτε να την φανταστείτε σαν τον [μπάτλερ] Τζάρβις στο Iron Man» γράφει ο Ζούκερμπεργκ στο Facebook.

Πανέξυπνη και ακούραστη
Η τεχνητή νοημοσύνη, λέει, θα ελέγχει τα πάντα στο σπίτι, από τα φώτα και τη θερμοκρασία μέχρι τη μουσική, υπακούοντας στις φωνητικές εντολές του. «Θα της μάθω να ανοίγει την πόρτα σε φίλους αναγνωρίζοντας τα πρόσωπά τους όταν χτυπούν το κουδούνι. Θα της μάθω να με ενημερώνει αν συμβαίνει κάτι στο δωμάτιο της [κόρης του] Μαξ όταν λείπω» περιγράφει.

Πολλές από τις τεχνολογίες που περιγράφει ο Ζούκερμπεργκ υπάρχουν ήδη διαθέσιμες, όχι όμως σε ένα ενιαίο σύστημα οικιακής οικονόμου ή επαγγελματικού βοηθού. Για τον ιδρυτή του Facebook, η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος είναι μια «διασκεδαστική νοητική πρόκληση», για την πρόοδο της οποίας θα μας ενημερώνει στην πορεία του χρόνου.

Προηγούμενες προκλήσεις του τα τελευταία χρόνια ήταν να μάθει κινεζικά, να διαβάζει δύο βιβλία την ημέρα και να γνωρίζει έναν νέο άνθρωπο κάθε ημέρα. Με την τεχνητή νοημοσύνη πειραματίζεται πάντως και το ίδιο το Facebook, το οποίο προσπαθεί μεταξύ άλλων να δημιουργήσει έναν ψηφιακό βοηθό που θα λειτουργεί μέσω του Messenger.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk