Το 2015 ήταν αναμφίβολα η χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Μέσα σε εννέα μήνες κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ξεκαθάρισε το εσωκομματικό του τοπίο και έγινε αποδεκτός από τους συνομιλητές του στην Ευρώπη. Αν σκεφθεί κανείς μάλιστα ότι όλα αυτά τα κατάφερε εφαρμόζοντας πολιτικές ακριβώς αντίθετες με αυτές που εξήγγειλε, τότε η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικού φαινομένου.
Τα λόγια τα μεγάλα


Μέσα σε 11 μήνες ο αρχηγός και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ανέτρεψαν πλήρως σχεδόν το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών τους. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ μετέβαλλε τη θέση του τρεις και τέσσερις φορές μέσα σε λίγους μήνες προσαρμόζοντας κάθε φορά τη στρατηγική του στις επιθυμίες των δανειστών, τους οποίους υποτίθεται ότι θα απέβαλλε από τη χώρα! Από την οπτική αυτή το 2015 ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ η χρονιά της… κυβίστησης, όπως την αποκαλούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ή πιο απλά η χρονιά της… κωλοτούμπας!
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ρητορική του για το Μνημόνιο. Πριν από έναν χρόνο υποσχόταν ότι θα το καταργήσει με ένα άρθρο και έναν νόμο. Στη συνέχεια δεσμευόταν ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παράταση του ισχύοντος Μνημονίου. Κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου επανήλθε στην πλήρη κατάργηση του Μνημονίου, καταγγέλλοντας μάλιστα ως καταστροφολόγους όσους υποστήριζαν ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. Και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση μάτωσε για να φέρει στον τόπο κάτι καλύτερο από το Μνημόνιο»!
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις δεσμεύσεις για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου τόνιζε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. «Το 2015 δεν θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ» υποσχόταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί κανονικά και το 2015 εξαγγέλλοντας κατάργησή του από το 2016. Σήμερα ομολογεί ότι ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουμε και το 2016…
Εντός του 2015 ενταφιάστηκε και το κίνημα «Δεν πληρώνω» στο οποίο είχε επενδύσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το κράτος έχει ανάγκη από τα έσοδα. Πρέπει να πληρώσουμε όλοι τις οφειλές μας στο Δημόσιο» ομολόγησαν μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου τα κυβερνητικά στελέχη και το κίνημα ξεχάστηκε…
Υπαναχώρησαν σε όλα


Μέσα σε 11 μήνες η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της για τη φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων. Αλλαξε την πολιτική της για τις αποκρατικοποιήσεις. Αλλαξε την πολιτική της για τους μετανάστες αλλά και για τη δημόσια ασφάλεια. Υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις της για τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και για τις τράπεζες. Αναθεώρησε τις απόψεις της για την Παιδεία αντικαθιστώντας τον υπουργό. Και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις για την επίλυση του Ασφαλιστικού.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η στρατηγική του «Οχι» στο δημοψήφισμα ήταν σωστή και ότι η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου ήταν αποτέλεσμα σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία. Στην ανατολή του 2016 έρχεται αντιμέτωπη με νέα διλήμματα και επικαλείται δεσμεύσεις και επιχειρήματα που γνωρίζει ότι είναι πιθανόν να χρειαστεί και πάλι να αθετήσει…


Ο ΦΠΑ, το αφορολόγητο, η «νέα σεισάχθεια» και άλλα πολλά
Τα 20 «θα» που ξεχάστηκαν το 2015

1. «Από σήμερα δεν υπάρχει τρόικα». «Δεν θα δεχθούμε πια εντολές μέσω mail». «Δεν θα ζητήσουμε παράταση του τρέχοντος προγράμματος». «Θα καταργήσουμε το Μνημόνιο με ένα άρθρο και με έναν νόμο».


2.
«Θα επιβάλουμε μονομερή διαγραφή του χρέους στο μεγαλύτερο ποσοστό του».

3.
«Το Ασφαλιστικό δεν θα αλλάξει. Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στο τέλος του 2015 οι συνταξιούχοι θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων».

4.
«Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το 2015 δεν θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ».

5.
«Δεν θα επιτρέψουμε να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά».

6.
«Το ΤΑΙΠΕΔ καταργείται. Παγώνει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού και η σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων».

7.
«Go back, κυρία Μέρκελ. Go back, κύριε Σόιμπλε».

8.
«Θα μειώσουμε τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Θα το ρισκάρουμε…».

9.
«Θα θεσπιστεί αφορολόγητο 12.000 ευρώ, θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και όλοι οι μισθοί του Δημοσίου στα επίπεδα του 2012».

10.
«Θα φορολογήσουμε μόνο με 1% τις 100 μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

11.
«Θα θεσπίσουμε υποχρεωτικό δάνειο για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ».

12.
«Η Αστυνομία στις διαδηλώσεις δεν θα κουβαλά όπλα και δεν θα ρίχνει χημικά».

13.
«Θα θεσπιστεί απλή αναλογική και θα καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών».

14.
«Θα διευρυνθεί ο αριθμός δικαιούχων επιδόματος ανεργίας και θα δοθεί δωρεάν ρεύμα σε 300.000 οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας». Καθιερώνεται ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους μακροχρόνια ανέργους».

15.
«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Θα ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια με νέα σεισάχθεια».

16.
«Θα μειωθεί δραστικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη».

17.
«Θα θεσπιστεί επιδότηση ενοικίου στα χαμηλά εισοδήματα έως 4 ευρώ ανά τ.μ.».

18.
«Επανιδρύεται ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας με στόχο την διασφάλιση και διανομή 25.000 διαμερισμάτων».

19.
«Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν τις ίδιες διοικήσεις».

20.
«Εμείς δεν είμαστε επαίτες. Δεν ζητούμε βοήθεια από την Ευρώπη για τους πρόσφυγες».

Εφυγαν νωρίς
Οι διάττοντες αστέρες

Η περασμένη χρονιά δεν πήρε μαζί της μόνο χαμένες υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Πήρε μαζί της και εννέα πολιτικά πρόσωπα που πριν από έναν χρόνο μεσουρανούσαν στην πολιτική σκηνή. Πρόκειται για τους διάττοντες αστέρες του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων η λάμψη έσβησε μέσα σε 200 ημέρες.
Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δεν βρίσκονται καν στη σύνθεση της νέας Βουλής. Πρωταγωνίστησαν στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά εξαφανίστηκαν μετά το καλοκαίρι και τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα μάθημα πώς μπορεί να σε καταστρέψει η πολιτική, όταν δεν διαχειρίζεσαι την εξουσία με προσοχή και μετριοπάθεια.
Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και ο Π. Λαφαζάνης, αλλά και τα τρία «πρωτοπαλίκαρά» του που τον ακολούθησαν στο βατερλό της Λαϊκής Ενότητας: Δ. Στρατούλης, Κ. Ησυχος και Ν. Βαλαβάνη, από εκεί που κάθε πρωί βρίσκονταν σε κάποια ενημερωτική εκπομπή καναλιού, τώρα είναι απλοί ιδιώτες.
Την ίδια πορεία, αλλά για διαφορετικούς λόγους, ακολούθησαν ο πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδης και ο υπεύθυνος οικονομικού προγράμματος Γ. Μηλιός. Μέσα στη δίνη των αλλαγών και των ανακατατάξεων χάθηκε και ο πρώην υπουργός Διαφθοράς Π. Νικολούδης, χωρίς ποτέ να διευκρινιστεί ποιοι ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην έξοδό του από την κυβέρνηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ