Παρατείνεται και στη Βαρκελώνη η αγωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης

Παρατείνεται η αγωνία για το μέλλον της κυβερνητικής συμμαχίας στην Καταλονία, καθώς η ψηφοφορία του αντικαπιταλιστικού CUP, όπου επρόκειτο να ληφθεί η απόφαση για το αν θα στηριχθεί ο Αρτούρ Μας, δεν έβγαλε λευκό καπνό. Νέα ψηφοφορία στις 2 Ιανουαρίου.

Παρατείνεται η αγωνία για το μέλλον της κυβερνητικής συμμαχίας στην Καταλονία, καθώς η συνεδρίαση του αντικαπιταλιστικού CUP, όπου επρόκειτο να ληφθεί η απόφαση για το αν θα στηριχθεί ο Αρτούρ Μας, δεν έβγαλε λευκό καπνό.

Οι 3.577 σύνεδροι που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής επρόκειτο να αποφασίζουν αν θα δεχθούν την προσφορά της συμμαχίας Junts per Si, ώστε να γίνει και πάλι ο Αρτούρ Μας πρόεδρος της Καταλονίας και να προχωρήσει το σχέδιο ανεξαρτησίας ή αν θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρόωρες εκλογές που έγιναν τον Σεπτέμβριο το μπλοκ των κομμάτων «Μαζί για το ‘ναι’» (Junts per Si) έλαβε 39,6% και 62 έδρες. Το δεύτερο κόμμα του στρατοπέδου των αυτονομιστών, το αντικαπιταλιστικό CUP έλαβε 8,2% και 10 έδρες.

Από κοινού, τα δύο αυτά κόμματα έλαβαν το 47,8% των ψήφων, δηλαδή αρκετά κάτω από το μισό -χάρη όμως στον εκλογικό νόμο (που ευνοεί τις αγροτικές περιοχές), αυτό μεταφράστηκε σε 72 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο των 135 εδρών, δηλαδή στην απόλυτη πλειοψηφία.

Στην πρώτη απόπειρα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αρτούρ Μας καταψηφίστηκε, τόσο από την Αντιπολίτευση, όσο και από το CUP (με το οποίο έτσι κι αλλιώς υπάρχουν τεράστιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές).

Η συμμαχία Junts per Si παρουσίασε ένα νέο «προσχέδιο συμφωνίας», με την ελπίδα να γίνει δεκτό από το CUP.

Το σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η «τελευταία πρόταση», έχει κοινωνικό χαρακτήρα: προβλέπει «πάγωμα» των εξώσεων, πακέτο 270 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και «πάγωμα» επενδυτικών σχεδίων, όπως το καζίνο στην Ταραγόνα.

Όσο για τον ίδιο τον Αρτούρ Μας, η ηγεσία του Junts Per Si, επέλεξε να τον παρουσιάσει ως «μεταβατική λύση» στο δρόμο για την ανεξαρτησία σε μια προσπάθεια να πειστούν τα μέλη του CUP και να τον αποδεχθούν.

Τελικά, η ψηφοφορία έληξε ισόπαλη, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο διχασμένα είναι τα στελέχη του κόμματος. Στις δύο προτάσεις υιοθέτησης του «πακέτου» και απόρριψής του βρέθηκαν από 1.515 ψήφοι.

Νέα ψηφοφορία θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου. Εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η Καταλονία θα οδηγηθεί σε νέες πρόωρες εκλογές.

Η ηγεσία του CUP κάλεσε πάντως, τη συμμαχία Junts Per Si να παρουσιάσει νέο υποψήφιο πρόεδρο, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Για να καταφέρει ο Μας να εκλεγεί πρόεδρος χρειάζεται απλά 2 ψήφους από τις συνολικά 10 έδρες του CUP.

Πάντως, τη Δευτέρα συνεδριάζουν και τα όργανα του Junts Per Si, όπου επίσης ακούγονται αρκετές γκρίνιες για τη δυσκολία που συναντά η υποψηφιότητα του Μας για την προεδρία.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για την ανεξαρτησία κρίθηκε ήδη αντισυνταγματικό από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, απόφαση που δεν συγκίνησε ιδιαίτερα την υπό διαμόρφωση κυβερνητική συμμαχία στη Βαρκελώνη.

Για το ζήτημα της Καταλονίας, πολλά επρόκειτο να εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου.

Τόσο τα εθνικά κόμματα της Ισπανίας, όσο και οι Podemos και Ciudadanos τάσσονται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης -μάλιστα το σοσιαλιστικό PSOE μιλά ανοικτά για ομοσπονδιακό μοντέλο- ώστε η Καταλονία (και όχι μόνο) να αποκτήσει μεγαλύτερη δυνατότητα να καθορίζει τις τύχες της.

Ωστόσο, στη Μαδρίτη το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει και η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί καταλύτης για το μέλλον της Καταλονίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk