Αν και η καραμανλική πτέρυγα δηλώνει κάπως δυσαρεστημένη από τη στρατηγική που ακολούθησε ο υποψήφιος τον οποίο στήριξε στον πρώτο γύρο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας τα στελέχη της ΝΔ που πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή έβαλαν κάτω όλα τα δεδομένα και αποφάσισαν να στηρίξουν και πάλι Βαγγέλη. Και όχι απλώς να στηρίξουν. Αλλά αυτή τη φορά να παίξουν και τα ρέστα τους. Διότι στην αντίθετη περίπτωση που θα επικρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούν ότι τους περιμένει η απομόνωση…
Σε όλα αυτά βέβαια υποτίθεται ότι ο ίδιος ο Καραμανλής είναι απολύτως αμέτοχος. Για να μην κατηγορηθεί μάλιστα για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, φρόντισε να αναχωρήσει για τις διακοπές του από την περασμένη Κυριακή, χωρίς να περιμένει καν τα ανεπίσημα αποτελέσματα. Αλλά Δευτέρα και Τρίτη πήραν φωτιά τα… κινητά των βουλευτών που τον αναζητούσαν για οδηγίες στα βάθη της Σερβίας.
«Αυτή η υπόθεση με τον Βαγγέλη μάς έχει στοιχίσει πολύ» παρατηρούσαν κάποιοι από τους καραμανλικούς βουλευτές το βράδυ της περασμένης Τρίτης που ο κ. Μεϊμαράκης απουσίασε από την ψηφοφορία για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Λίγοι γνώριζαν ότι ο κ. Μεϊμαράκης απουσίαζε επειδή φρόντιζε την αδελφή του που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Και βρήκαν την ευκαιρία να ξεσπαθώσουν, κατηγορώντας ακόμη και τον ίδιο τον Καραμανλή ότι δεν απέφυγε αυτή τη φορά μια άκομψη παρέμβαση στα εσωκομματικά, αλλά κυρίως κατά του κ. Μεϊμαράκη για το κρυφτούλι που συνέχιζε να παίζει με τα ΜΜΕ ακόμη και μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής.
Η υπόσχεση των δημάρχων


Την Τρίτη εθεάθησαν να μπαίνουν στη Βουλή καμιά δεκαριά δήμαρχοι από τη Βόρεια Ελλάδα. Τους φώναξαν οι καραμανλικοί και τους είπαν: «Το χρέος σας στον Τζιτζικώστα το κάνατε. Τώρα θα πρέπει να κάνετε το χρέος σας και στον Καραμανλή και να βγάλουμε τον Βαγγέλη». Οι δήμαρχοι έδωσαν υπόσχεση. Το αν θα την τηρήσουν θα φανεί στις 10 Ιανουαρίου.
Ως τότε θα έχει γυρίσει και ο ίδιος ο Καραμανλής από τις βόλτες του στα περίχωρα του Βελιγραδίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει και ο ίδιος τις δικές του κινήσεις. Λέγεται μάλιστα ότι «εκεί γύρω στα Θεοφάνια» μπορεί να εκδώσει και προσωπική γραπτή δήλωση για να μην αφήσει αυτή τη φορά την παραμικρή αμφιβολία για το ποιον στηρίζει.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι Καραμανλής και Μεϊμαράκης ταιριάζουν σε όλα. Ενα κλίμα καχυποψίας και από τις δύο πλευρές έχει ήδη αρχίσει να σκιάζει τη συμμαχία των καραμανλικών με τους επιτελείς του Μεϊμαράκη, όπως άλλωστε συνέβαινε και όταν ο ένας ήταν Πρωθυπουργός και ο άλλος γραμματέας του κόμματος. Τότε έλεγαν ότι ο Μεϊμαράκης ήταν λαγός του Καραμανλή. Αλλά για διαστήματα μιλούσαν μόνο μέσω τρίτων… Η ομάδα Μεϊμαράκη κατηγορεί τους καραμανλικούς ότι η παρέμβαση υπέρ του ήταν «άγαρμπη» και εκφράστηκε από λάθος πρόσωπα που προκάλεσαν λάθος συμβολισμούς.
Η ομάδα Καραμανλή κατηγορεί το επιτελείο Μεϊμαράκη ότι αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην αντιπαράθεση με τον Απ. Τζιτζικώστα και δεν είδε τη δυναμική την οποία ανέπτυσσε αθόρυβα και σταθερά ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Κοινή στρατηγική


Αλλά το τελικό συμπέρασμα παραμένει το ίδιο. Καραμανλής και Μεϊμαράκης έχουν πλέον ταυτίσει τη στρατηγική τους και τη χαράσσουν από κοινού, βλέποντας πως αν ηττηθούν δεν θα έχουν μέλλον στη ΝΔ.
Αυτό ενδεχομένως να μην απασχολεί πολύ τον κ. Μεϊμαράκη. Αλλά σίγουρα απασχολεί τον κ. Καραμανλή και κυρίως τους επιτελείς του κ. Καραμανλή που δεν θέλουν να δουν ξαφνικά την επιρροή τους στο κόμμα να εξανεμίζεται και τον μύθο που έχουν καλλιεργήσει για τη δύναμή τους να καταρρέει.
Διότι από τα τεκταινόμενα στη ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα: Αυτό που υποστηρίζουν στελέχη που πρόσκεινται στον Κυρ. Μητσοτάκη και στον Αδ. Γεωργιάδη: «Ο Κ. Καραμανλής δείχνει πλέον καθαρά με τις κινήσεις του ότι τον ενδιαφέρει κάποια στιγμή να επιστρέψει».
Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επέλεξε να στηρίξει Μεϊμαράκη. Για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει κυρίαρχος πόλος στη ΝΔ ώσπου να αποφασίσει να κινηθεί.
Τι απ’ όλα αυτά ισχύει και τι όχι θα φανεί στις 10 Ιανουαρίου…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ