Γιορτή «Ελιάς & Λαδιού» στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Στα 180 στρέμματα που περιβάλλουν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) 30 επανενταξιακοί ασθενείς

Στα 180 στρέμματα που περιβάλλουν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) 30 επανενταξιακοί ασθενείς ασχολούνται καθημερινά με την καθαριότητα, τον καλλωπισμό και τη φροντίδα του εξωτερικού χώρου, των δέντρων, των φυτών. Καλλιεργούν τα ελαιόδεντρα, κλαδεύουν, ανακυκλώνουν τα φυτικά υπολείμματα, παράγουν κομπόστ, παρασκευάζουν μαρμελάδες, σάλτσα ντομάτας, γλυκά του κουταλιού. Ολες αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν μέρος των προγραμμάτων αποκατάστασης της Μονάδας Πρασίνου, στα οποία έχουν λάβει μέρος από το 2000 περισσότεροι από 400 ασθενείς συνολικά.

Από το «κτήμα» του νοσοκομείου

Η πρώτη συγκομιδή από το «κτήμα» του ΨΝΘ έδωσε την ιδέα της πραγματοποίησης μιας ξεχωριστής γιορτής, η οποία έχει γίνει πια θεσμός. Εφέτος οι επισκέπτες της γιορτής «Ελιάς & Λαδιού», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, δοκίμασαν παραδοσιακές ελιές, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σάλτσα ντομάτας, γλυκά του κουταλιού και ηδύποτα, καλλιεργημένα και παρασκευασμένα από τους ίδιους τους ασθενείς που βρίσκονται σε στάδιο επανένταξης.
Παράλληλα όσοι βρέθηκαν στον «Πολυχώρο Πολιτισμού» του Γραφείου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Ερευνας και Καινοτόμων Δράσεων του ΨΝΘ απόλαυσαν και τις μελωδίες του μουσικού συγκροτήματος «Εμείς κι Εσείς», στο οποίο συμμετέχουν επίσης επανενταξιακοί ασθενείς.


«Αντίο» στον στιγματισμό

«Η γιορτή αυτή αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχουν οι ασθενείς μας και συμβάλλει στην άρση του στίγματος. Η ψυχική νόσος δεν είναι κολλητική. Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας, ειδικά μέσα στις τόσες δυσκολίες αυτής της περιόδου» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Πρασίνου κ. Κωνσταντίνος Κόντος. Οι επισκέπτες μοιράζονται τη χαρά της επιτυχίας, κατανοώντας παράλληλα το έργο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που απορρέουν από την ψυχική τους νόσο συνεχίζουν να αγωνίζονται.
Σύμφωνα με την ποιοτική έρευνα που έκανε το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας Πρασίνου, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του προγράμματος, ποσοστό 45% των ασθενών παρουσίασε ήπια αλλαγή της κατάστασής του, 5% παρουσίασε βελτίωση, 45% εμφάνισε σταθερότητα, ενώ μόλις στο 5% υπήρξε επιδείνωση. Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, ποσοστό 95%, έκρινε θετική την επίδραση των προγραμμάτων επανένταξης. Ακόμη υπήρξε μείωση των υποτροπών και συνεπώς των νοσηλίων.

Για την κοινωνική επανένταξη

Στόχος των προγραμμάτων της Μονάδας Πρασίνου είναι οι ψυχικά ασθενείς να αποκτήσουν ορισμένες δεξιότητες που θα βοηθήσουν στην κοινωνική τους επανένταξη, συμβάλλοντας παράλληλα στην απεξάρτησή τους από τον χώρο του νοσοκομείου.
«Ουσιαστικά κάνουμε μια προσπάθεια αυτοδιαχείρισης των χώρων που έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς και των εξωνοσοκομειακών δομών που διαθέτει το ΨΝΘ. Μετά τη διασύνδεσή μας με το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» είμαστε αντιμέτωποι και με νέες προκλήσεις, καθώς διαθέτει έκταση άνω των 400 στρεμμάτων όπου μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε» εξηγεί ο κ. Κόντος.

Οι ασθενείς στα «δικά τους» έσοδα

Αν και η γιορτή «Ελιάς & Λαδιού» δεν είναι μπαζάρ, συγκεντρώνονται ορισμένα έσοδα από επισκέπτες που επιθυμούν να δώσουν ένα συμβολικό ποσό για τα προϊόντα που τους διατίθενται. Ακόμη και αυτά τα έσοδα τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι ασθενείς.
Οπως εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος, «ιεραρχούμε όλοι μαζί τα προβλήματα και εν συνεχεία η τριμελής επιτροπή των ασθενών αποφασίζει πώς θα μοιραστούν τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στα μέλη εκείνα που έχουν περισσότερο ανάγκη».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk