Ζητείται οικόπεδο για αποτεφρωτήριο στην Αθήνα

Επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην ελληνική πρωτεύουσα ο Δήμος Αθηναίων. Από καιρό έχει δεσμευτεί ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημα πολλών πολιτών για δημιουργία χώρου αποτέφρωσης. Λίγο πριν από την εκπνοή του 2015, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προανήγγειλε ότι αναζητείται με οργανωμένο τρόπο πλέον χώρος, που να καλύπτει τις προδιαγραφές αποτεφρωτηρίου, για μίσθωση ή αγορά . Μάλιστα, τον γενικό συντονισμό της προσπάθειας για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου αναλαμβάνει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Νέλλη Παπαχελά.

Αν και υπάρχει εδώ και περίπου ένα χρόνο το θεσμικό πλαίσιο, δεν έχει αξιοποιηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως η νομοθεσία ορίζει ότι αποτεφρωτήριο μπορεί να κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο ή εντός νεκροταφείου, κάτι που δεν θεωρείται εφικτό – οι αντιδράσεις της Εκκλησίας είναι δεδομένες.

Όπως λένε από το επιτελείο του κ. Καμίνη, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί δημοτικό οικόπεδο τέτοιας έκτασης που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ όπου η προδιαγραφή της έκτασης εκαλύπτετο υπήρχαν προβλήματα χρήσεων γης. Έτσι, τώρα εξετάζεται ενδελεχώς η δυνατότητα δημιουργίας αποτεφρωτηρίου σε χώρο που δεν ανήκει στον δήμο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών. Με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία προωθείται, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να ιδρύουν και να λειτουργούν αποτεφρωτήρια όχι μόνο σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους αλλά και σε εκτάσεις που τυχόν τους έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση. Επίσης, προστίθεται στους σκοπούς του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) η δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Μέχρι τώρα, οι οικείοι όσων έχουν εκφράσει την επιθυμία της αποτέφρωσης αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό σε αποτεφρωτήρια άλλων χωρών, έχοντας να αντιμετωπίσουν χρονοβόρες διαδικασίες και μεγάλες δαπάνες.

Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων θεωρεί ότι «η καθυστέρηση που οφείλεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν συγκρίνεται με την αδράνεια δεκαετιών που επιδεικνύει η πολιτεία».

Λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014, ο κ. Καμίνης είχε παρουσιάσει τη νομοθετική πρόταση που επιμελήθηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος για την κατασκευή και χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου. Τότε είχε ζητήσει τη στήριξη από τα πολιτικά κόμματα την υπερψήφισή της και, όπως σημειώνει ο ίδιος, «με στήριξαν ελάχιστοι».

Κρίνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ουραγός σε στοιχειώδη ζητήματα δικαιωμάτων, έθεσε τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα ως μία από τις προτεραιότητες της δεύτερης δημαρχιακής θητείας του. Τώρα ο Δήμος Αθηναίων εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις τις διαδικασίες για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk