Βενιζέλος: Χρειάζεται «σύμφωνο συμβίωσης» Παρασκευόπουλου – Παπαγγελόπουλου

Επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αρμοδίου για θέματα διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλου, εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών και σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών.

Επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αρμοδίου για θέματα διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλου, εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών και σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έπρεπε εδώ και καιρό η Βουλή να έχει ψηφίσει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, ωστόσο, τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι «όχημα στο οποίο επιβιβάζονται διάφορες ρυθμίσεις ορισμένες εκ των οποίων είναι θεσμικά προβληματικές».

«Πίσω από το σύμφωνο κρύβονται παρεμβάσεις τουλάχιστον ύποπτες και καταλυτικές του κράτους δικαίου στην χώρα μας», είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ υπενθύμισε την δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου ότι «η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί δικαστικά πραξικοπήματα»: «Το μήνυμα είναι ότι ΄΄η κυβέρνηση σας παρακολουθεί, σας αξιολογεί, σας κατατάσσει, σας βαθμολογεί και θεωρεί ότι κινείστε σωστά όταν κινήστε σύμφωνα με την κυβερνητική βούληση΄΄», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Και καταφέρθηκε κατά της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου με την οποία, όπως ανέφερε, καταργείται μια κρίσιμη διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τις αποδεικτικές απαγορεύσεις στο πεδίο αρμοδιότητας του οικονομικού εισαγγελέα.

«Είναι μια τροπολογία που την υπογράφει μόνος ο κ. Παπαγγελόπουλος, χωρίς την υπογραφή του υπουργού και έχει αποκλειστική νομοθετική πρωτοβουλία ο αναπληρωτής η αρμοδιότητα του οποίου είναι για θέματα οργανωτικά επιχειρησιακού χαρακτήρα και όχι η τροποποίηση ποινικών διατάξεων», τόνισε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει: «Χρειάζεται και ένα ΄΄σύμφωνο συμβίωσης΄΄ μεταξύ Παρασκευόπουλου και Παπαγγελόπουλου…».

Επίσης, τόνισε ότι «κάποιοι νομίζουν ότι (η τροπολογία) αφορά τις λίστες». «Δεν είναι έτσι. Αν είναι έτσι τότε υπάρχει έμμεση παρέμβαση προς όφελος προσώπων που υπάρχουν εκκρεμείς δίκες», σημείωσε, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο με την πλήρη άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου. «Τι προσθέτει η ρύθμιση αυτή στην ευρύτατη αποδεικτική πρόσβαση και χρήση που υπάρχει;», διερωτήθηκε.

Απαντώντας ο κ. Παρασκευόπουλος είπε πως «ούτως ή άλλως προβλέπεται η χρήση εκείνων των αποδεικτικών μέσων που ήδη προβλεπόταν η χρήση» και ότι «η χρήση θα κριθεί στην παραπομπή και στη δίκη και μάλιστα με σταθμιστικά κριτήρια ώστε να μην υπάρχει υποψία υπέρβασης των ορίων».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης. «Η σύγκρουση μας λέει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αξιακά ετερόκλητη ή αξιακά ταυτόσημη και οι δήθεν διαφωνίες είναι πρόσχημα και άλλοθι για μια πολιτική με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που να επιτρέπει σε μια κλειστή ομάδα εξουσίας να την νέμεται χωρίς καμία προγραμματική και θεσμική εγγύηση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk