Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε προσφυγή κατά της απελευθέρωσης του νεαρότερου κατηγορούμενου για τον ομαδικό βιασμό και φόνο 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί τον Δεκέμβριο του 2012, σε ένα έγκλημα που είχε συγκλονίσει την υφήλιο και είχε πυροδοτήσει μεγάλο κύμα διαδηλώσεων στη χώρα για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό επιχείρημα που να μπορεί να στηρίξει τη συνέχιση της κράτησης του κατηγορούμενου, ο οποίος εξέτισε την ποινή του, δήλωσε σε δημοσιογράφους η Σουάτι Μαλίουαλ, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών του Νέου Δελχί, η οποία προσέφυγε στη δικαστική αρχή κατά της απελευθέρωσής του.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή μας απουσία ειδικής νομοθετικής διάταξης. Ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση» προσέθεσε η ίδια.

Ο πατέρας του θύματος, Μπαντρίναθ Σινγκ, εξέφρασε την πικρία του για την απόφαση. «Τι μπορώ να πω; Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν την απογοήτευσή μου. Δεν τους καταλαβαίνουμε όλους αυτούς τους νόμους, εμείς ξέρουμε μόνο ότι το σύστημα μας πρόδωσε» είπε.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ χθες, Κυριακή, οι δυνάμεις της τάξης είχαν διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας.

Ο νεαρός άνδρας που αφέθηκε ελεύθερος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, δηλαδή στη μέγιστη ποινή που προβλέπεται για τους ανηλίκους, καθώς την εποχή που έγινε το έγκλημα ήταν 17 ετών.

Συνολικά έξι άνδρες είχαν διαπράξει τον ομαδικό βιασμό.

Η 23χρονη φοιτήτρια κινησιοθεραπείας Τζιότι Σινγκ γυρνούσε στις 16 Δεκεμβρίου από τον κινηματογράφο με έναν φίλο της και ανέβηκαν μαζί στο λεωφορείο. Οι έξι άνδρες που βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο, μεταξύ των οποίων ο οδηγός, τη βίασαν με τη σειρά, και χρησιμοποιώντας έναν σιδηρολοστό. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά η νεαρή πέθανε από εσωτερική αιμορραγία σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

Τέσσερις ενήλικες καταδικάστηκαν σε θάνατο το 2014 για το έγκλημα και έχουν ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο έκτος κατηγορούμενος είχε αυτοκτονήσει στη φυλακή πριν από τη διεξαγωγή της δίκης τους.

Η επίθεση είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και βίαιες διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί αποκαλύπτοντας το μέγεθος της βίας που υφίστανται οι γυναίκες στην Ινδία και οδηγώντας στην σκλήρυνση της νομοθεσίας για τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης.

Συνολικά 36.735 υποθέσεις βιασμού καταγράφηκαν στην Ινδία το 2014, εκ των οποίων οι 2.096 στο Νέο Δελχί, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται μόνον για την κορυφή του παγόβουνου.