Οι 7 «Σαμουράι» των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Εκδόθηκε η προκήρυξη για την επιλογή των επτά συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στην οποία περιλαμβάνεται όλη η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων κάλυψης των θέσεων.

Εκδόθηκε η προκήρυξη για την επιλογή των επτά συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στην οποία περιλαμβάνεται όλη η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων κάλυψης των θέσεων. Με την απόφαση-προκήρυξη αρ. 1ΣΑΔ/2015 που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ορίζεται ότι οι αιτήσεις / βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων, αφορούν μία μόνο συγκεκριμένη Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Θα υποβληθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα εργάσιμων ημερών, η οποία αρχίζει στις 11 Ιανουαρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και λήγει στις 22 Ιανουαρίου 2016, ημέρα Παρασκευή.

Το υπουργείο Εσωτερικών βιάζεται να προχωρήσει τις διαδικασίες, με δεδομένο ότι ο συντονιστής ασκεί τις κρίσιμες αρμοδιότητες που ασκούσε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας. Ήδη έχουν εντοπιστεί προβλήματα λειτουργίας στις αποκεντρωμένες ή κωλυσιεργία στη λήψη αποφάσεων λόγω της εκκρεμότητας αυτής. Παράλληλα, ενόψει αξιολογήσεων, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι αρμόδιος να εγκρίνει περιγράμματα θέσεων εργασίας και να αξιολογεί το προσωπικό σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δέκα μήνες, λίγο μετά το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είχαν παραιτηθεί οι διορισμένοι ΓΓ των Αποκεντρωμένων Περιφερειών. Αναπληρώθηκαν τότε από τους αρχαιότερους γενικούς διευθυντές με τη δέσμευση του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Βούτση ότι θα επιλεγούν νέοι επικεφαλής με «αξιοκρατικά κριτήρια». Τώρα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται να εφαρμόσει όσα από τον Μάιο του 2015 ορίζονται στο νόμο Κατρούγκαλου – σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνιστάται θέση προϊσταμένου, που φέρει τον τίτλο «συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης», ο οποίος διορίζεται από τον υπουργό Εσωτερικών με πενταετή θητεία.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2015 ο κ. Κουρουμπλής υπέγραψε την προκήρυξη για την επιλογή των Συντονιστών στις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Βάσει της προκήρυξης υποψήφιοι μπορούν να είναι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), της κατηγορίας Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, εφόσον:
α. Έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης για ένα έτος τουλάχιστον ή
β. έχουν δεκαπέντε τουλάχιστον έτη συνολικής πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και συγχρόνως έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης για τρία τουλάχιστον έτη.
γ. Η επιλογή τους στη θέση του προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή/και στη θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης προέκυψε από υπηρεσιακό συμβούλιο, εκτός εάν δεν πραγματοποιήθηκαν κρίσεις από το αρμόδιο κατά τις οικείες διατάξεις υπηρεσιακό συμβούλιο κατά την τελευταία διετία.
Στην αίτηση των υποψηφίων θα περιλαμβάνονται τα παρακάτω στοιχεία: τίτλοι σπουδών, γνώση ξένων γλωσσών, πιστοποιημένη επιμόρφωση, χρόνος υπηρεσίας και χρόνος υπηρεσίας ως προϊστάμενος οργανικών μονάδων, υπηρεσιακή αξιολόγηση, ειδικές δραστηριότητες, όπως συγγραφικό έργο, εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, διενέργεια ΕΔΕ ή ανακρίσεων, εκπροσώπηση σε συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας, θητεία ως μέλη ΔΣ, Πρόεδροι, Διοικητές, μέλη οργάνων διοίκησης του δημοσίου, έπαινοι και μετάλλια διακεκριμένων πράξεων.
Το ΑΣΕΠ, εντός δέκα εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, υπολογίζει τις βαθμολογίες βάσει των κριτηρίων και καταρτίζει αλφαβητικό πίνακα υποψηφίων ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο πίνακας του αποστέλλεται στο Συμβούλιο Υπηρεσιακής Κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων (το Συμβούλιο) το οποίο αποφαίνεται για το παραδεκτό των αιτήσεων υποψηφιότητας. Στη συνέχεια το Συμβούλιο διενεργεί τη Συνέντευξη ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι υποψήφιοι ειδοποιούνται εγκαίρως ταχυδρομικώς επί αποδείξει ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή, συμπληρωματικά, τηλεφωνικά από το Γραμματέα του Συμβουλίου.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των υποψηφίων, προτάσσεται ο υποψήφιος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο βαθμό στο κριτήριο της συνέντευξης.
Όσοι επιλέγονται από το Συμβούλιο Υπηρεσιακής Κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων διορίζονται στη θέση του Συντονιστή με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία εκδίδεται μέσα σε πέντε ημέρες από τη γνωστοποίηση της επιλογής τους ως Συντονιστών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για θητεία πέντε (5) ετών.
Αν δεν υποβληθούν αιτήσεις υποψηφιότητας για τη θέση του Συντονιστή για μία ή περισσότερες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, η προθεσμία της προκήρυξης, για τη συγκεκριμένη θέση ή θέσεις, δύναται να επανακαθορίζεται με Ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk