ΝΔ: Ο θρίαμβος των συστημάτων

Οσοι πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματα της Κυριακής, ας μην ξεχνούν ότι στην εκλογική σύγκρουση για τον

ΝΔ: Ο θρίαμβος των συστημάτων | tovima.gr

Οσοι πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματα της Κυριακής, ας μην ξεχνούν ότι στην εκλογική σύγκρουση για τον προηγούμενο πρόεδρο του κόμματος, οι νεοδημοκράτες που είχαν προσέλθει στην κάλπη για να διαλέξουν μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη, ήταν ακριβώς διπλάσιοι από τους σημερινούς: είχαν ψηφίσει τότε περισσότεροι από 780.000 ψηφοφόροι.

Με άλλα λόγια, μόνος του ο Σαμαράς και μόνη της η Ντόρα είχαν πάρει ο καθένας όσους ψήφισαν την Κυριακή, έξι χρόνια μετά, που ψήφησαν οι μισοί!

Επίσης, όσοι πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματα της Κυριακής, ας μην ξεχνούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκλεγεί με περισσότερους από 1.000.000 ψήφους. Το που όμως βρίσκονται τόσο ο ίδιος όσο και το ΠαΣοΚ σήμερα, είναι μία άλλη ιστορία…

Πολλοί πιστεύουν ότι, λόγω της συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη Ν.Δ. νίκησε η δημοκρατία. Στην πραγματικότητα όμως, νίκησαν τα συστήματα. Κι αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από νίκη της Δημοκρατίας…

Οι 400.000 άνθρωποι που πήγαν την Κυριακή να ψηφίσουν δεν σημαίνουν και πολλά για το τι συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο όταν πια φτάσουν οι αληθινές κάλπες.

Αντιθέτως, μπορεί κανείς να πει ότι η σκληρή επικράτηση των συστημάτων που κινητοποίησαν με τόσο μεγάλη επιτυχία συσπείρωσης την κομματική βάση, αποτελεί ένα είδος εγγύησης για την περιχαράκωση του κόμματος από την κοινωνία, η οποία θα είναι και ο τελικός κριτής.

Γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει πέρα από τα δικά της συγκεκριμένα σημερινά όρια μία Ν.Δ. η οποία δεν αισθάνεται ότι πρέπει να αλλάξει – σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, αλλά, πάντως, να αλλάξει.

Την Κυριακή, το παραδοσιακό ελληνικό κόμμα της δεξιάς, έπιασε ταβάνι…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk