Πάνος Παπαδόπουλος: «Γεφυρώνουμε Internet και τηλεόραση»

Από την πρώτη γραμμή του Internet στην Ελλάδα, μέχρι το γεφύρωμα της τηλεόρασης με το Διαδίκτυο, ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος

Από την πρώτη γραμμή του Internet στην Ελλάδα, μέχρι το γεφύρωμα της τηλεόρασης με το Διαδίκτυο, ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, ανατρέχει στην ιστορία μιας καινοτομίας που σήμερα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας έχοντας επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στους τομείς της επικοινωνίας, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Παράλληλα μιλά στο «Βήμα» για τα μελλοντικά σχέδια αλλά και τις προκλήσεις της εταιρείας που ξεκίνησε σαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα και σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας.
Πώς έγιναν τα πρώτα βήματα του Internet στη χώρα μας;
«Ολα ξεκίνησαν κάπου το 1984 στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα. Ενα από τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ ήταν και αυτό της Πληροφορικής, στην «ομπρέλα» του οποίου υπάγονταν οι νέες τεχνολογίες, άρα και το Internet. Από εκεί ξεκίνησε το όλο project που ονομάζεται δικτύωση. Καλώς ή κακώς, όντας στην Κρήτη, όλοι αυτοί οι επιστήμονες ήσαν απομονωμένοι γεωγραφικά σε μεγάλο βαθμό, άρα η ανάγκη να επικοινωνήσουν ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Την ίδια χρονική περίοδο το Internet, από ένα πρωτόκολλο των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, αρχίζει και διαχέεται στους υπόλοιπους ερευνητικούς φορείς».
Πότε έγινε η πρώτη διασύνδεση μέσω Internet στην Ελλάδα;
«Η πρώτη διασύνδεση Internet στην Ελλάδα στήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στα τέλη του 1989, όταν αγοράστηκαν από την Αμερική κάποια «κουτάκια», άγνωστα τότε, που ονομάζονταν Cisco Routers – η εταιρεία έμελλε να γίνει ένας παγκόσμιος κολοσσός. Πήραμε λοιπόν δύο routers και φτιάξαμε το πρώτο ΤCP/IP link. Επρόκειτο για μια γραμμή διασύνδεσης των γραφείων του ΙΤΕ, στο κέντρο του Ηρακλείου, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από εκεί αρχίσαμε το πρώτο δίκτυο, που ονομάστηκε FORTHnet (Foundation Of Research and Technology Hellas)».
Πώς η Forthnet πέρασε από τον ερευνητικό στον εμπορικό τομέα;
«Η ομάδα των ερευνητών του ΙΤΕ που έκανε την πρώτη διασύνδεση κατάλαβε ότι αυτή η νέα τεχνολογία έχει μια τρομερή δυναμική και παρακολουθώντας και τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις συνειδητοποίησε ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να έχει και εμπορική αξία. Το καλοκαίρι του 1995 ψηφίστηκε ένας νόμος για τις τηλεπικοινωνίες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Εκείνη την εποχή υπήρχαν δύο οργανισμοί που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες: το ΙΤΕ και ο Δημόκριτος. Το ΙΤΕ κατέληξε σε μια συμφωνία με τις Μινωικές Γραμμές. Δεδομένου ότι τότε υπήρχε ρευστότητα και δυνατότητα επενδύσεων συμφωνήθηκε να γίνει μια ΑΕ που ονομάστηκε Forthnet, η οποία την 1η Ιανουαρίου 1996 άρχισε να λειτουργεί. Από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν μια εποχή έντονης ανάπτυξης και ήταν από τις καλύτερες που έχουμε να θυμόμαστε».
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε τότε;
«Βασικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζαμε ήταν ότι ο επιχειρηματικός τομέας στον οποία δραστηριοποιούμασταν μεγάλωνε πολύ πιο γρήγορα από τις προσδοκίες μας. Αυτό το πράγμα μας «κυνηγούσε» συνεχώς. Η ανάπτυξη ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε».
Και ποια είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η εταιρεία;
«Μέσα στο σημερινό περιβάλλον, με όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας, η πιο μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία είναι η διατήρηση της ρευστότητας, όπως εξάλλου και για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Επειδή αναφέρατε την καινοτομία, τι καινούργιο να περιμένουμε από τη Forthnet;
«Για εμάς στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες θα βρεθεί η σύγκλιση μεταξύ των κλασικών τεχνολογιών μετάδοσης εικόνας και ήχου, δηλαδή της δορυφορικής διασύνδεσης με τις ενσύρματες μέσω Internet μεταδόσεις. Με εργαλεία και εφαρμογές όπως το Nova GO, το οποίο θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διάφορες ανάγκες των καταναλωτών που θέλουν να βλέπουν το περιεχόμενο όχι μόνο στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, αλλά και σε μικρότερες φορητές οθόνες. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση όλης της συνδρομητικής μας βάσης με ένα νέο λογισμικό που «ξεκλειδώνει» καινούργιες δυνατότητες και που πραγματικά προσφέρει μια νέα εμπειρία θέασης του περιεχομένου της Nova. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 οι αποκωδικοποιητές της Nova θα συνδεθούν με το Internet».
Η οικονομική ύφεση δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τη συνδρομητική σας βάση. Πού το αποδίδετε;
«Ποτέ δεν είπαμε ότι η κρίση είναι απειλητική για την τηλεόραση. Τουναντίον είμαστε αυτοί που εδώ και χρόνια λέγαμε ότι η κρίση μπορεί να έχει και θετική επίδραση στη συνδρομητική τηλεόραση. Ο κόσμος, καλώς ή κακώς, έχει ελαττώσει πολύ τις εξόδους του, μένει στο σπίτι και έχει ανάγκη από ποιοτική ψυχαγωγία σε προσιτές τιμές. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι ο τομέας έχει ακόμα περιθώρια ανάπτυξης».
Εχετε κάποιες σκέψεις να προχωρήσετε και στις τηλεοπτικές παραγωγές;
«Προφανώς το σκεφτόμαστε, αυτή είναι η τάση της αγοράς διεθνώς. Παρακολουθούμε τι γίνεται στο εξωτερικό. Ολα τα συνδρομητικά κανάλια σταδιακά από κάποιο σημείο και μετά αρχίζουν και ισορροπούν το πρόγραμμα που αγοράζουν από έξω με εγχώριες παραγωγές. Είμαστε πάρα πολύ κοντά και σύντομα θα δείτε αύξηση της παραγωγής ελληνικού περιεχομένου από την εταιρεία μας».


Στρατηγικές επιλογές
«Εξετάζουμε το αν θα πάρουμε τηλεοπτική άδεια»

Θα διεκδικήσετε άδεια καναλιού εθνικής εμβέλειας;

«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ελληνική νομοθεσία, και ανάλογα με τους τελικούς όρους του διαγωνισμού όπως αυτοί θα οριστούν θα πράξουμε. Ούτως ή άλλως εμείς ως εταιρεία αυτή τη στιγμή έχουμε τις υποδομές, έχουμε την πρώτη ύλη, έχουμε την κουλτούρα της τηλεόρασης, οπότε προσπαθούμε να δούμε το καινούργιο τοπίο που διαμορφώνεται για τυχόν επιχειρηματικές ευκαιρίες».
Η Nova επιμένει στο ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Εκτός από επιχειρηματική έχει και συναισθηματική χροιά αυτή η επιλογή;
«Οχι. Για να είναι ειλικρινής, αυτή είναι μια καθαρά στρατηγική επιλογή. Αυτό που προκύπτει από όλες τις διεθνείς και τοπικές έρευνες είναι ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται κυρίως για τις εγχώριες παραγωγές, είτε είναι κινηματογραφικές ταινίες είτε είναι αθλητικές διοργανώσεις».
Με τη γνώση που έχετε σήμερα τι θα κάνατε διαφορετικά;
«Οταν το 2008 η Forthnet εξαγόρασε τη Nova, η δική μου εισήγηση ήταν να μη γίνει η εξαγορά με δανεισμό. Ο δανεισμός που βαραίνει την εταιρεία αυτή τη στιγμή είναι ένα φορτίο που κουβαλάει από το 2008, όταν έγινε η συγκεκριμένη εξαγορά. Ομως το 2008 φαντάζει πια σαν να μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα, για έναν άλλον κόσμο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk