Το επταήμερο του Διόδωρου

Είναι νωρίς ακόμη, αλλά σκέφτομαι πως η μεγαλύτερη χαρά που με περιμένει είναι που θα έρθουν παιδιά να μου πουν τα κάλαντα την Πέμπτη.

Το επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Παράλληλα σύμπαντα

Να το θυμόμαστε και στις όμορφες χριστουγεννιάτικες στιγμές του το Παρίσι

Είναι νωρίς ακόμη, αλλά σκέφτομαι πως η μεγαλύτερη χαρά που με περιμένει είναι που θα έρθουν παιδιά να μου πουν τα κάλαντα την Πέμπτη. Εγώ θα τους δίνω μελομακάρονα και πεντάευρα, και αυτά θα μου δίνουν τη χαρά να θυμάμαι πως ήμουν κάποτε και εγώ παιδί και έλεγα τα κάλαντα.

Αυτή θα είναι η δική μου γιορτινή επιδεικτική κατανάλωση, κάλαντα και μελομακάρονα, δεν περισσεύει για άλλα. Α, τον παλιό, καλό καιρό που βγαίναμε στα μαγαζιά και γέμιζε το σπίτι κουτιά και τσάντες όμορφα αμπαλαρισμένα με πολύχρωμα χαρτιά περιτυλίγματος, κορδέλες, φιόγκους, κουδουνάκια, αγιοβασίληδες, αγγελάκια που έψαλαν δόξα εν υψίστοις Θεώ…
  • Είναι που είμαι και μαγκούφης, βέβαια. Τι Χριστούγεννα να κάνεις παρέα με μπούφο;
«Ποιος σου είπε πως θα κάνουμε Χριστούγεννα μαζί; Θα είμαι με την Μπούφα μου, οργανώνουν οικογενειακό ρεβεγιόν οι κουκουβάγιες στην Ακρόπολη».
Μπούφα; Οικογενειακό ρεβεγιόν στην Ακρόπολη; Την Μπούφα τη συνάντησε στον Λυκαβηττό που είχε πετάξει προ εβδομάδος – ανακουφίστηκα, γιατί αν την είχε συναντήσει στο Πεδίον του Αρεως, με αυτά που συμβαίνουν εκεί μεταξύ ανδρών, μπορεί να ήταν και τραβεστί η Μπούφα του. Και είναι έθιμο παλιό, λέει, να οργανώνουν πάρτι στην Ακρόπολη για τα νυχτοπούλια οι ιδιοκτήτριές της, οι κουκουβάγιες – Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έχουν οικογενειακές συναντήσεις οπωσδήποτε κάθε χρόνο. Και οι μπούφοι/ες, ως πρωτοξάδερφα είναι πάντα καλεσμένοι.
Κοίτα να δεις! Ακόμα και ο Μπούφος έχει μπούφα και θα πάει σε ρεβεγιόν! Σίγουρα, πρέπει να είμαι ο μόνος μαγκούφης στην Αθήνα. Ανάδελφος και αταίριαστος.
  • Τέτοιες στιγμές στρώνομαι μπρος στα μελομακάρονα, είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό. Θα τους ενημερώσω και στο Μαξίμου για το γιατρικό: μετά την απόσυρση του «παράλληλου προγράμματος» θα έχουν σίγουρα πάθει κατάθλιψη – αλλά, μπα: οι κυβερνώντες δεν παίρνουν είδηση, δεν τα καταλαβαίνουν αυτά που εμείς αποκαλούμε αποτυχίες, γελοιότητες, καραγκιοζιλίκια. Για αυτούς υπάρχουν μόνο ελιγμοί, μάχες μικρότερες ή μεγαλύτερες που θα κερδηθούν ή θα χαθούν επικοινωνιακά, εντυπώσεις που θα φέρουν ή θα διώξουν ψήφους.
Δεν υπάρχουν ηθικά ή κοινωνικά κριτήρια, οι πολιτικοί ζουν σε παράλληλο σύμπαν, ασχολούνται νυχθημερόν με τα δικά τους: ίντριγκες, συνωμοσίες, τρικλοποδιές, παγίδες, δολοπλοκίες – εναντίον των εχθρών αλλά και των υποτιθέμενων φίλων, των συντρόφων στο κόμμα δηλαδή. Γιατί οι σκληρότεροι πολιτικοί ανταγωνισμοί είναι οι ενδοκομματικοί.
Εμείς υπάρχουμε ως θεατές, μόνο την ημέρα των εκλογών επικοινωνεί πραγματικά το δικό τους σύμπαν με το δικό μας. Αυτό έχουν κανονίσει μεταξύ τους – για να μη μαχαιρώνονται για την εξουσία, κάθε τόσο μας ρωτάνε οι έλληνες πολιτικοί «ποιος είναι καλύτερος;». Και, ευτυχώς, δέχονται την απόφασή μας. Περνάνε αυτοί καλά και εμείς ακόμα χειρότερα.
Στα Ελληνικά Ταχυδρομεία όμως περνούν υπέροχα: θα πουλάνε ηλεκτρικό ρεύμα. Εχουν προετοιμαστεί, στο Αρχιπέλαγός μας ο ταχυδρόμος περνά πια κάθε δεύτερη ημέρα, την άλλη είναι σε σεμινάρια για το πώς θα ελέγχει τον μετρητή της ΔΕΗ. Και όταν με το καλό τα ΕΛΤΑ αρχίσουν τις πωλήσεις, οι υπάλληλοί του θα είναι και ταχυδρόμοι και ηλεκτρολόγοι. Δύο δουλειές σε συσκευασία μίας, θα θησαυρίσουν τα ταχυδρομεία επενδύοντας τα κέρδη από τις άθλιες υπηρεσίες που μας προσφέρουν.
Αναπτυξιακές διαδικασίες


Η ΕΥΔΑΠ, από την άλλη, θα γίνει μέτοχος της Attica Bank του ΤΕΕ, διαβάζω. Μαζί με το νερό, θα μας μοιράζει δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Αλλά γιατί να μην πουλάει και αυτή ηλεκτρικό; Θα μπορούσε και ο ΟΑΣΑ να κάνει το ίδιο, να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα – κυρίως στον εαυτό του σε καλύτερη τιμή, θα είχε μεγάλα κέρδη αφού καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ρεύματος για να κινεί τρόλεϊ, τραμ, μετρό. Και αφού έχει λεωφορεία, γιατί να μην ανοίξει και πρατήρια βενζίνης;
  • Αλλά αυτά θα ήταν καλύτερα να τα ανοίξει η Εφορία, να πουλάει με μειωμένο φόρο τα καύσιμα, να τους κλείσει όλους τους πρατηριούχους.
Ετσι θα έχουμε υγιή ανταγωνισμό μεταξύ ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ για το ποια θα πουλάει φθηνότερο ρεύμα. Τι τις θέλουμε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αφού όλα μπορεί να τα κάνει το κράτος με τον καλύτερο τρόπο; Τόσο καλό τρόπο, όσο και σήμερα: όσοι είναι συνδρομητές στα ΕΛΤΑ, θα έχουν κάθε δεύτερη ημέρα ηλεκτρικό, θα τους έρχεται μαζί με τα γράμματα. Ετσι την καταλαβαίνουν την ανάπτυξη οι συριζαίοι: να μοιράζουν δουλειές η μία στην άλλη οι εταιρείες του Δημοσίου, για να ελέγχεται η κυκλοφορία του χρήματος – υπέρ του λαού φυσικά, πώς να εμπιστευθούν τους ιδιώτες συμφεροντολόγους; Οπως ακριβώς συνέβαινε ως τώρα και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε.
  • Α, θα επικοινωνήσει και το παράλληλο σύμπαν της ΝΔ με τους ψηφοφόρους του σήμερα. Μπλεγμένοι στις δολοπλοκίες και στις τρικλοποδιές οι υποψήφιοι αρχηγοί ξέχασαν να πουν γιατί θέλουν να γίνουν αρχηγοί, όλο για τα διαδικαστικά τους ακούγαμε, τα οποία όμως αφορούν μόνο το δικό τους σύμπαν. Ε, όταν φθάνεις σε τέτοιο σημείο «παραλληλίας» μπορείς να αδιαφορείς για το τι λένε οι ψηφοφόροι και να δηλώσεις «εγώ είμαι καλύτερος» – μου φαίνεται έτσι θα γίνει μετά τις εκλογές, θα είναι και οι τέσσερις αρχηγοί και θα κάνουν πολύ όμορφα Χριστούγεννα.
  • Μετράω: δέκα και μία μείνανε, απολυόμαστε από το 2015. Καιρός ήταν, έχω κουραστεί από αυτή τη χρονιά· αλλά μπορεί και γενικώς να με έχει κουράσει ο χρόνος: κοντεύουν 25 χρόνια που γεμίζω τις σελίδες σου, ημερολόγιό μου.
Ως τότε όμως, παρεμβάλλονται τα Χριστούγεννα:
«Να έρθω και εγώ στο ρεβεγιόν, να γνωρίσω και την Μπούφα;».
«Α, πρέπει να ρωτήσω τις κουκουβάγιες, δικό τους σπιτικό είναι η Ακρόπολη εδώ και 3.000 χρόνια».
Ωραία, έχω δύο ελπίδες τώρα για να κυλήσουν οι «δέκα και μία» όμορφα: να έρθουν την Πέμπτη πολλά παιδιά να μου πουν τα κάλαντα και να με πάρει μαζί του ο Μπούφος.
Κάτι μου λέει πως αυτά τα Χριστούγεννα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, μπορεί να αποδειχθούν υπέροχα, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Θεωρώ, πάντως, ικανή την Ιερά Σύνοδο να συναινέσει στην, κατ’ εξαίρεση, καύση των ομοφύλων ζευγαριών· και δη – ει δυνατόν, εν ζωή – εις το πυρ το εξώτερον.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΔΗ-ΣΤΑΧΤΟΣ
nnn
Ατιμοι δανειστές, οπαδοί του Ρίμαν και του Λομπατσέφσκι, ανατρέπετε τη θεωρία του Ευκλείδη (Τσακαλώτου) για ύπαρξη μοναδικής παράλληλης πολιτικής από σημείο εντός του επιπέδου της ευρωζώνης.
Γ. Κ., @otenet.gr
nnn
Οι εκλογές, γενικώς, είναι ευλογία για τη δημοκρατία, είπε ένας μεγαλοσυριζαίος τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σήμερα κάνει εκλογές για αρχηγό η ΝΔ. Αν αύριο συμβεί το αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ευλογία Θεού.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΕΥΧΕΤΗΣ
nnn
Δικαιούται, λέει ο κ. Τσίπρας «να έχει μια κάποια οίηση». Μάλλον για ίωση πρόκειται, που την έχει κολλήσει όλος ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Στη Νέα Υόρκη με τον Κλίντον δήλωσε ότι η δημοκρατία θα περάσει από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Τώρα μάλιστα που η δημοκρατία μας βελτιώθηκε, με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και αντιπολίτευση, υπάρχει ελπίδα να σωθεί η ΕΕ. Η Ελλάδα, με τίποτε.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Δυο πόρτες έχει η ζωή και δύο άβατα η Ελλάδα, το Αγιον Ορος και τα Εξάρχεια. Το πρώτο χρησιμεύει στους άνεργους νέους για την απόδραση από τον στρατό και την κουραστική κοινωνία και το δεύτερο για την επιβολή αναρχοφασιστικής συμπεριφοράς και τον συντονισμό δρωμένων μέχρις ότου διαλυθεί το σύμπαν, γιατί όλα, μα όλα τους φταίνε.
Πίτερ Ορτον, Επαναστάτης Δυο Φορές
nnn
Οταν τέλειωσε τις δηλώσεις για τον «εθνάρχη Τσίπρα» και για «τη χρυσή εφεδρεία της χώρας Κώστα Καραμανλή», ο υπουργός αναπληρωτής Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε νερό. Του είχε τελειώσει όλο το σάλιο.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΠΑ, ΠΑΤΡΑ
nnn
Υπέγραψε την παραχώρηση των αεροδρομίων με πόνο ψυχής. Πονάνε, ωρέ Σπίρτζη, τα παλικάρια;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk