Δεν ξεχνάμε!

Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης – με πολύχρονη ιστορία στην προσπάθεια αξιόπιστης καταγραφής και έρευνας της εξουσίας στις ποικίλες μορφές της – μόλις έχασε ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη της.

Δεν ξεχνάμε! | tovima.gr
Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης – με πολύχρονη ιστορία στην προσπάθεια αξιόπιστης καταγραφής και έρευνας της εξουσίας στις ποικίλες μορφές της – μόλις έχασε ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη της.
Μια Κυρία της πολιτικής πράξης, με την ευρεία έννοια του όρου, για πάνω από εξήντα χρόνια – από τη νεότητά της – διέθετε τον χρόνο της στην υπηρεσία του πολίτη.
Τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα, με ξεκάθαρη την ιδεολογική της επιλογή, προσερχόταν σε κάθε μάχη για τη δημοκρατία. Και κυρίως όταν αυτή δεχόταν τα πλήγματα του αυταρχισμού. Κατά την περίοδο της δικτατορίας, παράλληλα με τις καθημερινές παρεμβάσεις της στο διεθνές πεδίο, προσέφερε άδολη φροντίδα στο φιλόξενο σπίτι της.
Η συμβολή της υπήρξε συγκεκριμένη απέναντι σε όποιον την είχε ανάγκη. Οι αγώνες της για τα δικαιώματα της γυναίκας, για μια αυθεντικά έμφυλη δημοκρατία, για την προστασία του ανυποψίαστου καταναλωτή, εκδηλώνονταν μέχρι την τελευταία στιγμή.
Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, αμέσως μετά τη δικτατορία, συνέβαλε στην αναγκαία «απονομικοποίησή» της, ώστε οι δραστηριότητές της να αντιστοιχήσουν προς το γνωστικό της αντικείμενο.Δεν δίστασε να συγκρουσθεί με όσους έπρεπε και να συμπαραταχθεί με όσους θα μπορούσαν στο σύγχρονο να εισφέρουν.
Βαθύτατα διαλλακτική, πεισματική και αυστηρή όπου έπρεπε, και με πάθος για την Πολιτική Επιστήμη έφυγε τιμημένη – στη συνείδηση όλων μας – η Helen Zografou-Meynaud στις 11 Δεκεμβρίου 2015.
Για όσα αυτή η Κυρία προσέφερε στον άνθρωπο, αλλά και για όσα για τη χώρα μας έκανε, δεν τιμήθηκε με οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση. Συνεπής η Πολιτεία μας να προσπερνά τις αξίες εν ζωή, αφήνει στο «μετά» την κοινωνική παρασημοφόρησή τους.
Ακριβώς μέσα από αυτή την παράλειψή της.
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk