Η τσίχλα στο παπούτσι μπορεί να μην είναι πολύ καλή έκπληξη, αλλά σε μια ηλεκτρονική συσκευή θα μπορούσε να προσφέρει τη λύση της ελαστικότητας. Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «ACS Applied Materials & Interfaces», αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν έναν αισθητήρα από… τσίχλα και νανοσωλήνες. Για τον υπερελαστικό αισθητήρα για φρέσκια αναπνοή, ένας ερευνητής χρειάστηκε να μασήσει την τσίχλα πριν από τη χρήση της για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια η μασημένη τσίχλα βυθίστηκε σε αιθανόλη και εμποτίστηκε με διάλυμα νανοσωλήνων –μικροσκοπικούς εύκαμπτους και αγώγιμους σωλήνες άνθρακα. Οι «τσιχλώδεις» αισθητήρες νέας γενιάς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή μετρήσεων των ζωτικών σημείων του οργανισμού και των κινήσεων του σώματος. Η διαφορά τους κατά τους ειδικούς κρύβεται στο γεγονός ότι χάρη στην τσίχλα μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στο σώμα και να αντέχουν πιέσεις που οι κοινοί αισθητήρες δεν αντέχουν, χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται η λειτουργία τους. Δοκιμές έδειξαν ότι οι αισθητήρες τσίχλας ήταν σε θέση να λειτουργούν ακόμη και σε περίπτωση τοποθέτησής τους π.χ. στις αρθρώσεις των δαχτύλων όπου υπάρχει συνεχής κίνηση, όπου η επιβάρυνσή τους άγγιζε σε πολλές περιπτώσεις το 530%.
Ρομποτικός ήρωας
Ενα Walk-Man διαφορετικό από τα άλλα έφτιαξαν οι επιστήμονες από το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο της Πίζας. Ο λόγος για έναν ρομποτικό… ήρωα, ο οποίος μελλοντικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει πυροτεχνουργούς, στρατιώτες και πυροσβέστες. Ο πανίσχυρος ήρωας ύψους 1,80 μ. και βάρους 120 κιλών είναι σε θέση να χειρίζεται εργαλεία με ακρίβεια και να επικοινωνεί με το περιβάλλον σχεδόν όπως ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Τσαγκαράκη, εργάζονται επάνω στο ανδροειδές από το 2013. Tο πρώτο πρότυπο του ρομπότ δημιουργήθηκε με αφορμή τον διαγωνισμό ρομποτικής της DARPA, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και στον οποίο κατέλαβε τη 17η θέση. Στην παρούσα φάση οι επιστήμονες βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης αλγορίθμων προκειμένου το Walk-Man να καταφεύγει σε γρήγορες λύσεις, συνοδευόμενες από προσαρμοστική συμπεριφορά όταν έρχεται αντιμέτωπο με απρόσμενες καταστάσεις. Οι ειδικοί επιθυμούν να εξοπλίσουν τον ρομποτικό ήρωα με τεχνητή αντίληψη και νοημοσύνη ώστε να μπορεί να κινείται αυτόνομα, αντικαθιστώντας τον άνθρωπο σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Δείγμα αίματος χωρίς βελόνα


Σε λίγο καιρό δεν αποκλείεται τα wearables, πέρα από βιομετρικά στοιχεία και πληροφορίες γύρω από τη σωματική άσκηση, να συλλέγουν ακόμη και δείγμα αίματος του κατόχου τους, και μάλιστα χωρίς τσιμπήματα και βελόνες. Πριν από λίγο καιρό η Google κατέθεσε μια πατέντα η οποία σχετίζεται με ένα σύστημα λήψης δείγματος αίματος, άνευ βελόνας! Η έκθεση του αμερικανικού κολοσσού περιγράφει ένα αστραπιαίο σύστημα αποτελούμενο από ένα «βαρελάκι» αρνητικής πίεσης το οποίο θα περιέχει ένα «μικροσωματίδιο» που θα εκτοξεύεται με υψηλή ταχύτητα προς το δέρμα τρυπώντας το και αντλώντας στη συνέχεια μια μικρή σταγονίτσα αίματος στο εσωτερικό του, χωρίς ατυχήματα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει τις συσκευές για διαβητικούς που μετρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.


Κινητό για πλύσιμο

Αν ανησυχείτε διαρκώς για το πόσο βρώμικη μπορεί να είναι η συσκευή σας, η εταιρεία Kyocera δημιούργησε ένα smartphone στα μέτρα σας. Το Digno Rafre, όπως ονομάζεται, έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να τοποθετείται άφοβα κάτω από τρεχούμενο νερό και να πλένεται ακόμη και με… σαπούνι! Το μοντέλο με οθόνη 5 ιντσών, οπίσθια κάμερα 13 MP, 2 GB RAM και μπαταρία 3.000 mAh «τρέχει» Android 5.1 Lollipop και αντέχει σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την ιαπωνική κατασκευάστρια, πέρα από την έμφαση στην υγιεινή, η συσκευή συνοδεύεται από μια «δυναμική» πλάτη, όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία επουλώνει αυτόματα γρατσουνιές και φθορές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ