«Μικρές» ρυθμίσεις με «μεγάλες» συνέπειες για εργαζομένους στους ΟΤΑ

Θα μπορούσαν να είχαν τη μορφή τροπολογιών: εκκρεμή ζητήματα στον χώρο της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης για τα οποία επιχειρείται να δοθεί λύση, δυσλειτουργίες που έχουν εντοπιστεί και επιζητούν ρύθμιση αλλά και αδικίες για τις οποίες επιδιώκεται αποκατάσταση.

Θα μπορούσαν να είχαν τη μορφή τροπολογιών: εκκρεμή ζητήματα στον χώρο της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης για τα οποία επιχειρείται να δοθεί λύση, δυσλειτουργίες που έχουν εντοπιστεί και επιζητούν ρύθμιση αλλά και αδικίες για τις οποίες επιδιώκεται αποκατάσταση. Η κυβέρνηση προτίμησε όλα αυτά να τα εντάξει, εν είδει 25 διατάξεων, δίπλα σε ρυθμίσεις αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, σε ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα («Επιτάχυνση κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»).
Σημαντική είναι η διάταξη που ορίζει ότι παρέχεται κατ’ εξαίρεσιν η δυνατότητα στα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ να παραιτούνται από τα ένδικα μέσα κατά πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που διατάσσουν την παραμονή ή την επάνοδο εργαζομένων στις θέσεις τους ή αναγνωρίζουν τις σχέσεις εργασίας τους ως αορίστου χρόνου. Και αυτό εφόσον υπάρχει θετική γνωμοδότηση δικηγόρου και σύμφωνη γνώμη προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας.
Επίσης, σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους ΟΤΑ προβλέπεται να επιτραπεί η πρόσληψη εργαζομένων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Λόγω της αναστολής προσλήψεων αυτής της κατηγορίας (μέχρι τις 31.12.2016) είχαν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα και δεν καλύπτονται επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό σε δήμους και περιφέρειες.
Μία ακόμα σημαντική ρύθμιση αφορά στη δυνατότητα που δίνεται στους δήμους να απαλλάσσουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.) από δημοτικούς φόρους και τέλη.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται και ρύθμιση για να ξεμπλοκαριστεί η πολυετής εκκρεμότητα με τους επιτυχόντες παλαιότερου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, του1997, με την ένταξή τους σε πίνακα διοριστέων.
Πάντως, ιδιαίτερη έμφαση δίνει το υπουργείο Εσωτερικών και στη διάταξη για τη σύσταση επιτροπής η οποία θα κάνει πρόταση για την αναμόρφωση του προγράμματος «Καλλικράτη», του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Διοίκηση. Πρόκειται για ρύθμιση που θεωρείται από το υπουργείο εμβληματική, επειδή δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα ώστε εντός πενταμήνου να είναι έτοιμο το προσχέδιο για τον νέο τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk