Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων ζητώντας την ακύρωση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων που τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα διαφορετική εκδοχή για τις ελλείψεις φαρμάκων παρουσιάζουν φαρμακεία και αποθήκες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Συλλόγος, η πρόεδρος Ειρήνη Μαρκάκη εξήγησε τους λόγους που οδηγούν τους φαρμακαποθηκάριους στη χρήση ένδικων μέσων. Οι φαρμακαποθήκες δεν θεωρούν επαρκές το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως τις 4 Ιανουαρίου 2016 για να προσαρμοστούν στις νέες τιμές, κάνοντας λόγο για απώλεια ίδιων κεφαλαίων.

«Από τις 16 Οκτωβρίου έχουμε ζητήσει εγγράφως συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, για τα ζητήματα που αφορούν τα 100 μέλη μας. Δυστυχώς, δεν τον έχουμε συναντήσει ακόμα. Πάγιο αίτημά μας είναι να συμμετέχει εκπρόσωπός μας στην επιτροπή τιμών φαρμάκων και δυστυχώς βγαίνει ένα ακόμα δελτίο χωρίς να έχει ακουστεί και η δική μας άποψη. Απασχολούμε 1.700 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών μας το 2014 ήταν 1,8 δισ. ευρώ. Πέρσι αποδώσαμε στο κράτος 8,5 εκατομμύρια ευρώ σε άμεσους φόρους. Πιστωδοτούμε έμμεσα τον ΕΟΠΥΥ, μέσω των πιστώσεων που δίνουμε στα φαρμακεία, με πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Είμαστε αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις και μονίμως αποφασίζουν άλλοι για μας» υπογράμμισε η κ. Μαρκάκη.

Οι φαρμακαποθηκάριοι κάνουν λόγο για οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων, όπως προκύπτει από το νέο δελτίο τιμών, καθώς και μείωση του χρόνου διάθεσης των αποθεμάτων τους, κατά 10 ημέρες, που προκαλεί απώλεια κεφαλαίων, δημιουργεί στρεβλώσεις και χειραγώγηση της αγοράς.

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, Θεόδωρος Σκυλακάκης συμπλήρωσε ότι«η μείωση των τιμών που επιφέρει το νέο δελτίο προστατεύει την κερδοφορία των φαρμακείων εις βάρος των κεφαλαίων των φαρμακαποθηκών. Όταν στην χονδρική ένα σκεύασμα κάνει 100 ευρώ και στην λιανική το φαρμακείο το πουλάει 124 ευρώ συν ΦΠΑ, η μείωση της τιμής κατά 8% σημαίνει ότι το φαρμακείο θα το πουλήσει 114 ευρώ και η φαρμακαποθήκη 92 ευρώ, ενώ το έχει αγοράσει 100 ευρώ».

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται συστηματικά από το 2009 και έπειτα, ο κ. Σκυλακάκης απέδωσε το φαινόμενο στην οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, στην ατιμωρησία των εταιρειών που μειώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες, ενώ έκανε λόγο και για καθεστώς προστασίας αυτών που πραγματοποιούν παράνομες εξαγωγές.

«Είναι πάγια θέση μας να κλείνουν όσοι παρανομούν, σε όποια βαθμίδα της εφοδιαστικής αλυσίδας κι αν βρίσκονται. Το 2012 ο τότε πρόεδρος του ΕΟΦ εξήγγειλε πρόστιμα για 13 εταιρείες που βρέθηκαν να διαθέτουν μειωμένες ποσότητες φαρμάκων. Τελικά τιμωθήθηκαν;» αναρωτήθηκε και κάλεσε την Πολιτεία να λάβει θέση στο ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο ΠΣΦ έχει κινηθεί νομικά και κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Οι φαρμακαποθήκες έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και σχετική επερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αίτημα την κατάργηση της ΚΥΑ που επιτρέπει σε συνεταιρισμούς φαρμακείων να ιδρύουν αλυσίδες φαρμακείων, εξαιρώντας ωστόσο τους φαρμακαποθηκάριους από τη δυνατότητα αυτή.

Διαμάχη φαρμακοποιών – φαρμακαποθηκών

Την άμεση αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκάλεσαν οι δηλώσεις των φαρμακαποθηκάριων. Σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ σχολιάζει ότι «για μια ακόμη φορά η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε δυσχερή θέση, λόγω των ελλείψεων, και παρόλα ταύτα οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκαρίων κοντόφθαλμα βάλλουν κατά των φαρμακείων».

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι, με την έκδοση κάθε νέου δελτίου τιμών οι φαρμακαποθήκες αγοράζουν με μειωμένες τιμές, πουλώντας όμως με τις παλιές υψηλές προς τα φαρμακεία. Ενώ σε ότι αφορά τις ελλείψεις ο ΠΦΣ τις αποδίδει «στον μη ικανό εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες, αλλά κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες αυξάνονται, όσο μειώνονται οι τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα».

Τέλος, οι φαρμακοποιοί κατηγορούν τις αποθήκες ότι «η αναφορά σε εμπλοκή κάποιων φαρμακείων στις παράλληλες εξαγωγές, αποτελεί παρεπόμενο της προσπάθειας αύξησης των ποσοτήτων προς εξαγωγή των αποθηκών, που βγάζουν στην αγορά υπαλλήλους τους και αγοράζουν τοις μετρητοίς φαρμακευτικά σκευάσματα. Αυτό αποδεικνύει και την κερδοφορία των φαρμακαποθηκών σε μια περίοδο που οι υπόλοιποι πάροχοι στενάζουν και ο ελληνικός λαός δεν έχει φάρμακα».