Ανδ.Ανδρεάδης: Θετική προς το παρόν η κίνηση το 2016

Θετική, προς το παρόν και υπό προϋποθέσεις, είναι η εκτίμηση για την εισερχόμενη τουριστική κίνηση το 2016 στη χώρα

Θετική, προς το παρόν και υπό προϋποθέσεις, είναι η εκτίμηση για την εισερχόμενη τουριστική κίνηση το 2016 στη χώρα. «Αν και χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τα πρώτα στοιχεία του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων για το 2016, δείχνουν μια αύξηση τάξης μεγέθους 5% σε σχέση με το 2014», οι οποίες αντιστοιχούν σε 800.000 επιπλέον αεροπορικές θέσεις, από όλες τις αγορές, εκτός της Ρωσίας η οποία είναι ακόμα ασταθής, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους. «Τη στιγμή αυτή είναι δύσκολο να κάνουμε πρόβλεψη για το 2016», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας τη νέα χρονιά «ιδιαίτερα καθοριστική για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία και αυτό γιατί εκδηλώνεται μια σειρά εξωγενών παραγόντων που μας κάνει να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Θετικά θα συμβάλλουν η ισοτιμία του ευρώ, η χαμηλή τιμή πετρελαίου, η συλλογική ακατάπαυστη προσπάθεια επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και η συνεχώς ενισχυόμενη εικόνα ποιότητας προϊόντος και ασφάλειας προορισμού.
Από την άλλη υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, όπως ο διεθνής προβληματισμός νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς, η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας και η βελτίωση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της, η διαχείριση του «κρισιμότατου προσφυγικού ζητήματος», η εξέλιξη των προσφυγικών ροών και η διαχείρισή τους – ιδιαίτερα στην περίπτωση περαιτέρω ανάφλεξης στη Συρία και η νέα διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα κ.α. «Είναι μία νέα κατάσταση στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν οι κρατικές μας υπηρεσίες επειγόντως – έχουμε ήδη αργήσει πολύ!», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Ο ίδιος πρόσθεσε στα παραπάνω ορισμένα νέα «εσωτερικά» ζητήματα, όπως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, με το ασφαλιστικό και την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια «να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής». Στο ζήτημα αυτό τόνισε ότι ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, με όρους απολύτως συμβατούς με τα διεθνή χρηματοοικονομικά πρότυπα. «Υπάρχει ανάγκη για θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που απαιτούν κεφαλαιουχική εξυγίανση να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη τους, ώστε να επανεκκινήσουν σε υγιή βάση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου επειχειρηματικού σχεδίου, χωρίς να μεσολαβήσει «κλείσιμο» της επιχείρησης. «Ετσι η παρέμβαση στα κόκκινα δάνεια θα αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης της ιδιωτικής οικονομίας», δήλωσε. Ενώ επισήμανε την υπερφορολόγηση του τομέα και τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Κάνοντας τον απολογισμό για το 2015, ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι «ξεπεράσαμε τον στόχο συνολικών αφίξεων», καθώς «είναι βέβαιο ότι θα κλείσουμε το έτος με 26 εκατ. και αγγίξαμε τα 14,5 δισ. ευρώ σε άμεσα έσοδα, ενισχύοντας το ΑΕΠ με μια επιπλέον μονάδα». Επιπλέον αυτών, εκτίμησε ότι τη χρονιά που πέρασε «αυξήσαμε 6% τον όγκο απασχόληση των μισθωτών». Οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα θα αγγίξουν τα τέσσερα δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2014, ενώ οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ θα αγγίξουν το 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.
Αναφέρθηκε τέλος στη διευρυνόμενη δράση του SETE Intelligence, της MarketingGreece, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει το στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται αυτό της Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ενώ το Discovergreece.com έχει σχεδόν δύο εκατ. μοναδικούς χρήστες και μια ψηφιακή κοινότητα που απαριθμεί περισσότερα από 600.000 μέλη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk