Στα ψηλά βουνά

Χωρίς περιορισμούς, εμπόδια και αυτολογοκρισία, η περιγραφή μιας ιδανικής χειμερινής εξόρμησης περιλαμβάνει οπωσδήποτε τη θαλπωρή ενός σαλέ, πλαισιωμένη από το χιονισμένο ορεινό τοπίο.

Χωρίς περιορισμούς, εμπόδια και αυτολογοκρισία, η περιγραφή μιας ιδανικής χειμερινής εξόρμησης περιλαμβάνει οπωσδήποτε τη θαλπωρή ενός σαλέ, πλαισιωμένη από το χιονισμένο ορεινό τοπίο. Ακόμη και αν για τους περισσότερους ένα σενάριο αυτού του είδους παραμένει όνειρο χειμερινής νυκτός, υπάρχει το άλλοθι των γιορτινών ημερών που δίνουν carte blanche στις ειδυλλιακές αποδράσεις του νου. Αυτή την έξω από τα τετριμμένα διάθεση ήθελε να επιτύχει το αμερικανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Oppenheim Architecture + Design όταν συσκεπτόταν επάνω από τα σχέδια ανακαίνισης αυτής της κατοικίας, η οποία μετρά ήδη 30 χρόνια παρουσίας σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Ασπεν, το Red Mountain. Για να τονιστεί αυτή η συνέχεια μέσα στον χρόνο, οι επιδιορθώσεις ήταν τέτοιες ώστε να μη χαθούν ορισμένες γοητευτικές ατέλειες του σπιτιού, με τη σχεδιαστική προσέγγιση να παίρνει τις κατευθύνσεις της από την ιαπωνική φιλοσοφία του wabi-sabi που αγκαλιάζει την παροδική φύση των πραγμάτων. Ετσι, η χρήση ανακυκλωμένου τοπικού ξύλου, ακατέργαστης πέτρας, καθώς και διαβρωμένου χάλυβα και χαλκού προσδίδουν όχι μόνο ρουστίκ αισθητική, αλλά μαρτυρούν και τη διαδραστική σχέση του κτίσματος με το φυσικό περιβάλλον του – το ρυάκι αποπνέει μια χαλαρωτική κινητικότητα, το δάσος προσφέρει την απόλυτη ηρεμία και τα βουνά προσθέτουν μια άγρια δυναμική. Ο,τι ακριβώς συναντά κανείς και εντός του σπιτιού δηλαδή.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk