Νέα κομμάτια στο παζλ της μίζας

Ευρήματα που αποκαλύπτουν και άλλες εταιρείες οι οποίες διακίνησαν τις μίζες και της αγοράς των τεθωρακισμένων Leopard 2 έφερε στο φως μια έφοδος στο Μονακό

Ευρήματα που αποκαλύπτουν και άλλες εταιρείες οι οποίες διακίνησαν τις μίζες και της αγοράς των τεθωρακισμένων Leopard 2 έφερε στο φως μια έφοδος στο Μονακό στα γραφεία του βρετανού επιχειρηματία Πίτερ Κόλεριτζ, κατηγορουμένου στην υπόθεση με τις προμήθειες στα εξοπλιστικά τον Μάιο του 2015. «Το Βήμα» δημοσιεύει το περιεχόμενο της δικαστικής συνδρομής που δείχνει πώς με τη συνεργασία του Φραντς Στανγκλ, διευθυντή Πωλήσεων της γερμανικής Krauss Maffei, και τη συμμετοχή των επιχειρηματιών Θωμά Λιακουνάκου και Π. Κόλεριτζ διακινούνταν μίζες εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα και φορολογικούς παραδείσους.
Αποκαλύπτονται ακόμη δύο εταιρείες, η Resolution Services και η Superb, στις οποίες διοχετεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αγνωστο τελικό αποδέκτη έχουν εμβάσματα 1,2 εκατ. ευρώ προς τη Resolution στις 23.2.2002 από την εταιρεία Axon. Τα έγγραφα αυτά από το γραφείο του Π. Κόλεριτζ αποστέλλονται από τους ανακριτές του Μονακό Pierre Kuentz και Loic Malbrancke, καθώς και τον γενικό εισαγγελέα Gerard Dubes στην Εισαγγελία Διαφθοράς – τις προηγούμενες ημέρες δεν είχαν φτάσει ακόμη στην ανάκριση.
Γνώριμα ονόματα


Σε αυτά αποκαλύπτεται το πώς διακινούνταν οι ωφέλιμες πληρωμές προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο, κεντρικό ρόλο στις παράνομες πληρωμές διαδραμάτισαν η υπεράκτια με έδρα το Μονακό ΙΒΟS (Ιnternational Barret Offset Services Corporation), η οποία εκπροσωπείται από τον Γερμανό Φρ. Στανγκλ και τον Ι. Μαντούβαλο, δικηγόρο του Θ. Λιακουνάκου. Η δεύτερη κομβικής σημασίας εταιρεία ήταν η – γνωστή επίσης από παλαιότερες δικογραφίες- Evanston Croup ltd. με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία ενσωμάτωνε τα ελληνικά συμφέροντα των εταιρειών Intertech και Interaction.
Κατά μια συγκυρία οι εταιρείες ΙΒΟS και Evanston είναι γνωστές στην ελληνική Εισαγγελία από το 2003. Μάλιστα σε διαιτησία που είχε εκδικαστεί αμφότερες είχαν διαμάχη για τη μίζα των 60 εκατ. ευρώ για τα Leopard. Την Evanston εκπροσωπούσε ως δικηγόρος ο πρώην υπουργός της Γαλλίας Ρολάν Ντιμά. Τη σχετική έρευνα είχε διατάξει ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τις έρευνες διεξήγαν οι εισαγγελείς κ. Παναγιώτης Αθανασίου και κυρία Ελένη Τουλουπάκη.
Οι εταιρείες αυτές, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση του «Βήματος», δεν εντοπίζονταν εύκολα. Και αυτό διότι μετά τον τραγικό θάνατο του πολυεκατομμυριούχου Εντμόντ Σαφρά η τράπεζα Republic National μέσω της οποίας κινούνταν οι λογαριασμοί συγχωνεύθηκε με την HSBC.
Από τα έγγραφα που διαθέτει «Το Βήμα», ο Π. Κόλεριτζ εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του λογαριασμού που ανοίχθηκε από τον Θ. Λιακουνάκο το 2003 για την εταιρεία Αxon International. Ο ίδιος λογαριασμός στην πίσω σελίδα αποκαλύπτει τον πραγματικό ιδιοκτήτη όχι μόνο της Interaction αλλά και της Intertech με έδρα τη νήσο Νέβις στην Καραϊβική. Στις συγκεκριμένες εταιρείες εμφανίζονται συνδεδεμένες και άλλες, γνωστές και άγνωστες, όπως οι Sonak SA, Tekson SA, Byron Inc., Event SA, Axon Securities κ.ά.
Παρεμβάσεις


Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε με έγγραφό του από την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρίες Βασιλική Θάνου και Ευτέρπη Κουτζαμάνη, να πράξουν τα δέοντα σχετικά με την εμπλοκή ονόματος εν ενεργεία εισαγγελέα από τον Π. Κόλεριτζ μέσω SMS του Θ. Λιακουνάκου. Η εντιμότητα του εισαγγελέα δεν αμφισβητείται, ερωτήματα προκαλεί η ασυνήθιστη μέθοδος σχεδόν «εξωδικαστικής» διαδικασίας, παρότι φαίνεται πως είχαν ενημερωθεί και το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούνιο του 2014 αλλά και οι αρμόδιες προξενικές αρχές.
Την Παρασκευή πάντως έγινε γνωστό ότι με αίτημα της ανακρίτριας κυρίας Βασιλικής Μπράτη δεσμεύθηκαν οι προσωπικοί λογαριασμοί του κατηγορούμενου επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου, δύο μήνες μετά τη σύλληψή του. Πριν από δύο ημέρες η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου είχε υποβάλει αίτημα για ενημέρωση από την ανάκριση, καθώς, όπως επέμενε έγκυρη δικαστική πηγή, δέσμευση λογαριασμών σε μεγάλες υποθέσεις (Siemens, υποβρύχια, εξοπλιστικά κ.ά.) γίνονται από το στάδιο της προκαταρκτικής.
Παράλληλα στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Ιάκωβο Ιωαννάτο, πρώην συνεργάτη του Θ. Λιακουνάκου, ο οποίος πιθανολογείται ότι έχει φύγει από τη χώρα ενώ ακούγεται ότι θα κληθεί να απολογηθεί ως κατηγορούμενος. Αφαντα είναι πάντως τα χρήματα, τα οποία φαίνεται ότι έχουν κατευθυνθεί στον Λίβανο μέσω δύο τραπεζιτών που έρχονταν συχνά στην Ελλάδα.
Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της υπέρογκης προμήθειας των Leopard 2 δεν μοιάζει να έχουν τέλος, αφού φαίνεται ότι από το 2004 που ερευνάται άγνωστοι χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο έκαναν το παν για να αποτρέψουν την αποκάλυψη των διαδρομών του μαύρου χρήματος, παρότι από τότε ήταν γνωστό πως η μίζα άγγιζε τα 60 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk