Το επταήμερο του Διόδωρου

Αυτό μου συμβαίνει πρώτη φορά: μπήκαμε στον αστερισμό των μελομακάρονων και ούτε που το πήρα είδηση.

Το επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Πολίτες και οπλίτες

Για να μας χαρίσουν μια τόση δα καρδούλα ζούμε

Αυτό μου συμβαίνει πρώτη φορά: μπήκαμε στον αστερισμό των μελομακάρονων και ούτε που το πήρα είδηση. Κολλημένος στον υπολογιστή να πληρώνω φόρους, λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, φθάσαμε 13 Δεκεμβρίου και δεν έχω δοκιμάσει ούτε ένα ακόμη.

Μετά την Ιζαμπώ, να χάσω και τα μελομακάρονα; Οχι, δεν θα το επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου. Δεν θα πληρώσω ΕΝΦΙΑ τούτον τον μήνα για να αγοράσω μελομακάρονα, ημερολόγιό μου. Και αν λιμπιστώ δίπλες, κουραμπιέδες και σοκολάτες, δεν θα πληρώσω κάποια από τις άλλες δόσεις.
  • Το 2012 νομίζω είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας πως «τούτος ο χειμώνας θα είναι χειρότερος και από αυτόν του 1941» – βιάστηκε, επί κυβερνήσεώς του θα ζήσουμε τον χειρότερο μνημονιακό χειμώνα· που φυσικά, καμιά σχέση δεν θα έχει με τον επί Κατοχής: απλώς ταίριαζε στην εμφυλιοπολεμική ρητορεία του.
Για τούτο, ας της το έλεγε ιδιωτικά της Ντόρας Μπακογιάννη, σε χώρους που οι πολιτικοί συζητούν μεταξύ τους ποιος είναι καλύτερος πολέμαρχος, το «έγινα στα 40 μου πρωθυπουργός, επιτρέψτε μου να έχω κάποια οίηση» που εκστόμισε στη Βουλή. Δεν δικαιούται να το λέει και να το ακούω και εγώ, το θύμα του πολέμου για την εξουσία που διεξάγεται πέντε χρόνια τώρα.
«Χε, χε: ο Σόλων είχε γράψει στους νόμους του, πως «ος αν στασιαζούσης της πόλεως μη θήται τα όπλα μηδέ μεθ’ ετέρων, άτιμον είναι και της πόλεως μη μετέχειν», πως δηλαδή «όποιος δεν παίρνει τα όπλα για μία από τις δύο παρατάξεις όταν γίνεται εμφύλια σύγκρουση να θεωρείται άτιμος και να μην έχει πολιτικά δικαιώματα»» επεμβαίνει ο Μπούφος πάνω από τον ώμο μου.
Το διάβασε στο αριστοτελικό «Αθηναίων Πολιτεία» που μοίρασε προ καιρού «Το Βήμα». «Αρα εσύ φταις, έπρεπε να καταταχθείς σε έναν από τους στρατούς, να πάρεις από τα λάφυρα, αντί να κάνεις δήθεν ψυχωφελή σχόλια – στην πραγματικότητα είσαι δειλός, δεν μπήκες σε κομματικό στρατό γιατί φοβήθηκες μην ηττηθείς και τα χάσεις όλα».
Εγινα έξω φρενών: «πρώτον, θα με ρωτάς όταν παίρνεις βιβλία μου! Δεύτερον, ήταν ακόμη ατελής η αθηναϊκή δημοκρατία, στα πρώτα χρόνια της, μπέρδευαν τον οπλίτη με τον πολίτη, δυο γράμματα να αλλάξεις, περνάς από τον έναν στον άλλο· τρίτον, οι άμαχοι χάσαμε, όχι οι κομματικοί στρατιώτες».
«Μη θυμώνεις! Δεν είναι καλύτερη η δική σας δημοκρατία: και σήμερα μπερδεύουν τα κόμματά σας πολίτες και οπλίτες» μου είπε ο Μπούφος – και πέταξε προς το πεδίο Αρεως χωρίς να περιμένει απάντηση.
  • Εμένα άλλο χωρίο μου άρεσε: «των δε παρεληλυθότων, μηδενί προς μηδένα μνησικακείν» – για τα κακά του παρελθόντος, δεν επιτρέπεται να κρατάει κακία κανείς εναντίον κανενός, αυτό ψήφισε η Εκκλησία του Δήμου μετά την ανατροπή των τριάκοντα τυράννων και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Δόθηκε γενική αμνηστία δηλαδή – κάτι που δεν έγινε ούτε με τη Συμφωνία της Βάρκιζας ούτε μετά το τέλος του εμφυλίου. Μήπως πρέπει να υπάρξει αμνηστία τώρα, για όσα έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια;
Βασιλιάδες και γραφιάδες


  • Για τούτο ευχαριστήθηκα που 85% των μελών του Ποταμιού ψήφισε κατά της διενέργειας εκλογών και, αν προκύψει ανάγκη, να συμμετάσχει το κόμμα τους στην κυβέρνηση. Το έχω ξαναγράψει: το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που δεν μπερδεύει τους πολίτες με τους οπλίτες, που δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική ως πόλεμο. Μακάρι να μείνει τέτοιο, ημερολόγιό μου.
  • 13 Δεκεμβρίου; Α, το «αντικίνημα» του Κωνσταντίνου το 1967! Τι καλά έκανε «Το Βήμα» να μας μοιράσει τα απομνημονεύματά του, να καταλάβουμε πόσο λίγος ήταν ο πρώην βασιλιάς. Αντιστάθηκε, λέει, πρώτος στη δικτατορία γιατί στην οικογενειακή φωτογραφία με τη χουντική κυβέρνηση μπροστά στα ανάκτορα, στις 21 Απριλίου, δεν χαμογελούσε! Και μετά, αντί να συνταχθεί με τους πολιτικούς εναντίον της χούντας, οργάνωσε προσωπικό «αντικίνημα» στις 13 Δεκεμβρίου. Παταγώδης αποτυχία – όταν είσαι βασιλιάς και μπερδεύεις τους πολίτες με τους οπλίτες, αυτά παθαίνεις.
Και ας παραδεχθούμε ότι τότε ήταν νεαρός 27 χρόνων, δεν είχε πείρα. Στα 75 του, με αυτά που γράφει, δείχνει πως δεν έχει καταλάβει τίποτα. Ας το μακαρίζουμε εκείνο το 70% του δημοψηφίσματος του 1974 που μας απάλλαξε οριστικά από ανεύθυνους Κωνσταντίνους.
  • Αλλά, ευτυχώς, διάβασα και το βιβλίο «Στις Ρίζες του Εθνολαϊκισμού» (Εκδόσεις Επίκεντρο) του φίλου μου Ανδρέα Παππά τούτη την εβδομάδα και ήρθα στα συγκαλά μου. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε, με «50+1» εξαιρετικά κείμενα που μυρίζουν ακόμη μελάνι και ας διατρέχουν όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης.
Γιατί θέτουν καίρια θέματα με τρόπο συγκροτημένο· γραμμένα από συγκροτημένο γραφιά που έχει φάει τη ζωή του πάνω στα βιβλία – και στα λευκά χαρτιά που πρέπει να γεμίσουν λέξεις για να γίνουν άρθρα ή βιβλία. Μιλούν για την Αριστερά και το κόκκινο υφάδι που τα διατρέχει είναι πως η Αριστερά «έχει νόημα μόνο ως εκβλάστηση του Διαφωτισμού, ως δύναμη αντιεθνικιστική, αντικληρηκαλική, αντιολοκληρωτική, η οποία υπερασπίζεται χωρίς υπεκφυγές και συμψηφισμούς την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, τον πλουραλισμό».
Μας θυμίζουν τα κείμενα πως ο μπολσεβικισμός και η συριζαϊκή εκβλάστησή του δεν δικαιούνται να μονοπωλούν, και ούτε πρέπει να τους παραχωρήσουμε, την Αριστερά. Μπορεί οι μενσεβίκοι σοσιαλδημοκράτες να ηττήθηκαν στη Ρωσία το 1917 αλλά κέρδισαν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη – αυτοί τη διαμόρφωσαν όπως τη γνωρίζουμε και τη ζούμε σήμερα.
Σε αυτή την Αριστερά, σε αυτή την Ευρώπη, πρέπει να προσαρμοστεί η κυβέρνηση – πρωτίστως ο πρωθυπουργός και όσοι συνεχίζουν τους μπολσεβικισμούς που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Γιατί έχει δίκιο ο Σόιμπλε όταν υπενθυμίζει πως «πολλές φορές πάει η στάμνα για νερό, μία πάει και δεν γυρίζει». Δεν θα του δοθεί άλλη 12η Ιουλίου του Αλέξη Τσίπρα για να μετανοήσει.
  • Ολη η υπόλοιπη εβδομάδα, ημερολόγιό μου, πέρασε με αψιμαχίες ανάμεσα σε οπλίτες δημοσιογράφους (το παθαίνουν και αυτοί το μπέρδεμα) και σε λοχίες-υπουργούς, που προσπαθούσαν να φανούν αντάξιοι του στρατηγού-Αλέξη.
Ας ασχοληθούμε με τα μελομακάρονα, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε μπροστά μας.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

13 ακτιβιστές της Green Peace θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Κοζάνης για διατάραξη της οικιακής ειρήνης. Εμ, ας έκαιγαν τη ΔΕΗ Εξαρχείων…

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΦΙΛΗΣΥΧΟΣ ΟΙΚΟΚΥΡΗΣ
nnn
Επί ΓΑΠ η ανατροπή του Καντάφι μας στέρησε την άπλετη ηλιακή ενέργεια εκ Λιβύης. Τώρα, με την πτώση του Μαδούρο, χάνουμε και τους υδρογονάνθρακες από τη Βενεζουέλα που μας είχε εξασφαλίσει ο πρωτοξάδελφος. Αλίμονό μας.
Γ. Κ., @otenet.gr
nnn
Από τους εαμοβούλγαρους κομμουνιστοσυμμορίτες στους προσκυνημένους γερμανοτσολιάδες, το καραβάνι έφτασε σε αχαρτογράφητη, άνυδρη, άγνωστη περιοχή με επιβάτες και οδηγούς σε «τρικυμία εν κρανίω».
ΕΣΘΗΡ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Βαγγέλης Αποστόλου και όχι Οικονόμου, όπως έγραψες την περασμένη εβδομάδα, ονομάζεται ο υπουργός Γεωργίας – για τούτο και δεν έκανε καθόλου οικονομία στις ανοησίες.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΠΑ, ΠΑΤΡΑ
nnn
Ας υπενθυμίσει κάποιος στον υπουργό Οικονομικών, γιατί φαίνεται πως προσπαθώντας να μάθει ελληνικά ξέχασε τα οικονομικά, ότι ο προϋπολογισμός έχει δύο σκέλη… καιρός είναι να ασχοληθεί με εκείνο των δαπανών, αντί να μας φορτώνει συνέχεια φόρους.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn
Από το προ 20ετίας «Σημίτης και ξερό ψωμί» φθάσαμε αισίως στο «Τσίπρας και παντεσπάνι». Πώς περνάνε έτσι τα χρόνια, αδερφέ μου!
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΝΑΠΟΛΩΝ
nnn
Οχι και ακυβέρνητη χώρα η Ελλάδα. Σε χρόνο μηδέν απάντησε στη Welt το Μαξίμου. Κυβερνά η «επικοινωνία».
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ, @ΥΑΗΟΟ.GR
nnn
Τα μνημόνια είναι σαν τα προξενιά: αν τα έλεγαν όλα στις συζητήσεις, προξενιό δεν στέριωνε. Και αν μετά τον γάμο έκαναν όλα όσα συμφώνησαν, δεν θα χρειάζονταν νέα προξενιά και νέες συζητήσεις.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
«Αστυνομία Φύσης» είναι ο κυβερνητικός όρος. Στη συριζαϊκή αργκό οι λειτουργοί της θα αποκαλούνται βετζετόμπατσοι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk