Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση έπιασε τον αριθμό των 112 εδρών

Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις πήρε η ιστορική νίκη της Ενωμένης Αντιπολίτευσης (MUD) στην Βενεζουέλα, καθώς τα τελικά αποτελέσματα τής έδωσαν 112 έδρες, έναντι μόλις 51 για το κόμμα που ίδρυσε ο Ούγκο Τσάβες, ενώ μένει να διευκρινιστεί η τύχη άλλων 4 εδρών. Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον «Τσαβισμό» που ανέλαβε να συνεχίσει ο Νικολάς Μαδούρο.

Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις πήρε η ιστορική νίκη της Ενωμένης Αντιπολίτευσης (MUD) στην Βενεζουέλα, καθώς τα τελικά αποτελέσματα τής έδωσαν 112 έδρες, έναντι μόλις 51 για το κόμμα που ίδρυσε ο Ούγκο Τσάβες, ενώ μένει να διευκρινιστεί η τύχη άλλων 4 εδρών.

Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον «Τσαβισμό» που ανέλαβε να συνεχίσει ο Νικολάς Μαδούρο.

Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο και από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς με την πλειοψηφία των 2/3, η Αντιπολίτευση θα μπορεί να παύσει και να διορίσει νέες Αρχές σε σημαντικά όργανα όπως το Ανώτατο Δικαστήριο ή η Εκλογική Επιτροπή, μπορεί να προκηρύξει δημοψηφίσματα ή να ψηφίσει πολύ σημαντική νομοθεσία για πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αναγνώρισε την ήττα, την οποία απέδωσε στον «οικονομικό πόλεμο» που υφίσταται η Βενεζουέλα.

Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε αγαθά, ο πληθωρισμός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ σοβαρότατο είναι και το πρόβλημα ασφάλειας.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό άνω του 70% των εγγεγραμμένων, προκειμένου να στείλει το «λογαριασμό» στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Ποιοι αποτελούν την Αντιπολίτευση;

Η MUD (Μesa de Unidad Democratica) δημιουργήθηκε το 2008 από τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Την αποτελούν σχηματισμοί και κόμματα δεξιάς κατεύθυνσης, κεντρώοι σχηματισμοί που συμμετέχουν μάλιστα και στη Σοσιαλιστική Διεθνή, αλλά και κόμματα περισσότερο συντηρητικά.

Τα πιο γνωστά πρόσωπα της Αντιπολίτευσης είναι ο Ενρίκε Καπρίλες, κυβερνήτης της Πολιτείας Μιράντα, ο οποίος έχει διεκδικήσει αρκετές φορές την προεδρία της χώρας.

Μάλιστα το 2013 έχασε από τον Νικολάς Μαδούρο για μόλις 1,5%.

Από τα γνωστά πρόσωπα είναι ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για τις πολύνεκρες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014, η σύζυγός του Λιλιάν Τιντόρι και η Κορίνα Ματσάδο, η οποία παύθηκε από βουλευτής, χάρη στην πλειοψηφία που διατηρούσε το κόμμα του Μαδούρο στην προηγούμενη Βουλή.

Οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξαν πάντοτε ρόδινες. Οι διαδηλώσεις του 2014 δοκίμασαν τη συνοχή της MUD, καθώς δεν συμφωνούσαν όλοι για το πώς μπορεί η Αντιπολίτευση να ρίξει τελικά την κυβέρνηση Μαδούρο.

Τελικά, φαίνεται ότι κατάφεραν να τα βρουν εν όψει της «χρυσής ευκαιρίας» που ήταν οι βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Αντιπολίτευση είναι να καταφέρει να συνεννοηθεί για την τακτική που πρόκειται να ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία δεν πρόκειται να καταθέσει έτσι εύκολα τα «όπλα»…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk