Ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στο Ιόνιο για την πώληση των αεροδρομίων

Με «σημαία» ένα εν εξελίξει δημοψήφισμα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος προχωρά σε κινήσεις διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική, οι οποίες πάντως έχουν περισσότερο επικοινωνιακή διάσταση.

Με «σημαία» ένα εν εξελίξει δημοψήφισμα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος προχωρά σε κινήσεις διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική, οι οποίες πάντως έχουν περισσότερο επικοινωνιακή διάσταση. Δεν συγκρούονται με το… σαβουάρ βιβρ της κυβέρνησης που προτρέπει σε διεκδικήσεις εντός ορίων (άλλο αν, μετά, απορρίπτονται μετ’ επαίνων).
Με επίκεντρο την ιδιωτικοποίηση δέκα αεροδρομίων της χώρας, στην οποία συνηγορεί πλέον ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ, οι δυναμικές παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αφορούν κυρίως σε νομικές διαδικασίες και εκστρατεία ενημερωτικού χαρακτήρα. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων είναι η διαχείριση των αεροδρομίων από γερμανική εταιρεία και το καθεστώς λειτουργίας τους.
Ήδη ξεκίνησε η ηλεκτρονική ψηφοφορία, στο πλαίσιο δημοψηφίσματος που αποφάσισε προ διμήνου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αναφορικά με την κυβερνητική απόφαση για συνέχιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων της χώρας.
Από τη Δευτέρα και έως τις 27 Δεκεμβρίου 2015 (ώρα 23.59), όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μπορεί να ψηφίσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pin.gov.gr/poll, καταθέτοντας τη συμφωνία ή τη διαφωνία του με κείμενο το οποίο ζητά «διαχείριση των αεροδρομίων με δημόσιο χαρακτήρα και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών παραγωγικών φορέων».

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχε αποφασιστεί αρχές Σεπτεμβρίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του κ. Γαλιατσάτου, εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής από την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, καθώς τέσσερα από τα δεκατέσσερα πωλούμενα αεροδρόμια σχετίζονται άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ζωή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Τότε είχε αποφασιστεί και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Τώρα αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8 Ιανουαρίου 2016 αναμένεται η συνεκδίκαση της προσφυγής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κοινού με άλλες παρόμοιου περιεχομένου προσφυγές φορέων και ΟΤΑ.
Ως προς την ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μπορούν να ψηφίσουν «Ναι» ή «Όχι» στο εξής κείμενο:
«Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, τέσσερα από τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και η παράδοσή τους σε ημικρατική εταιρεία γερμανικών συμφερόντων θεωρείται επιζήμια για την οικονομία της χώρας και της περιοχής και καταχρηστική για το γενικότερο δημόσιο συμφέρον.

Επιζητούμε την εφαρμογή νέου μοντέλου για τη διαχείριση των αεροδρομίων με δημόσιο χαρακτήρα και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών παραγωγικών φορέων».

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το «Ναι» ή το «Όχι» αφορά το σύνολο του ερωτήματος. Επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει πρόταση για τα αεροδρόμια και σημείωσε με έμφαση ότι «αυτό που επιχειρεί να κάνει η Περιφέρεια της Έσσης Γερμανίας με τους άλλους επενδυτές του σχήματος της Fraport θα μπορούσε κάλλιστα να το πράξει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μαζί ενδεχομένως με τους δήμους και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, τα επιμελητήρια κ.λπ., προκειμένου να υπάρχει διασφάλιση των συμφερόντων της τοπικής οικονομίας και των πολιτών της ιόνιας γης».

Ο κ. Γαλιατσάτος έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της Περιφέρειας ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα αλλά και να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση γύρω από το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk