Τουρκία έτοιμη για όλα

Το ελληνικό σύστημα δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τι συμβαίνει με την Τουρκία. Δεν θα είναι ούτε η πρώτη φορά ούτε το πρώτο ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα θα πιαστεί στον ύπνο

Τουρκία έτοιμη για όλα | tovima.gr
Το ελληνικό σύστημα δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τι συμβαίνει με την Τουρκία. Δεν θα είναι ούτε η πρώτη φορά ούτε το πρώτο ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα θα πιαστεί στον ύπνο: και με την πτώχευση του 2010 το ίδιο συνέβη. Εν προκειμένω όμως πρόκειται για κάτι ακόμα χειρότερο, καθώς οι κίνδυνοι προέρχονται από μια χώρα ολοένα και πιο επιθετική, η οποία πλέον κινείται σε άλλα επίπεδα ισχύος από τα ελληνικά και σε περιφερειακούς ρόλους που στην Αθήνα δεν τους βλέπουμε ούτε με τα κιάλια. Οι εποχές των «αναλογιών», των «επτά προς δέκα» και των πάσης μορφής διμερών συγκρίσεων ισχύος μεταξύ των δύο χωρών έχουν παρέλθει. Η Τουρκία είναι μια πολύ γερή στρατιωτική μηχανή, ο διεθνής της ρόλος αναβαθμίζεται ημέρα με την ημέρα, η γεωπολιτική πραγματικότητα και οι περιφερειακές εξελίξεις την ευνοούν πιο πολύ απ’ ό,τι την Ελλάδα, η οικονομία της ίσως ένα πρωί να «σκάσει», αλλά εν τω μεταξύ καλπάζει και, τώρα, η τολμηρή βουλησιαρχία της αποδεικνύεται πρωτόγνωρη για την εποχή μας.
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και το, σχεδόν εξίσου επιθετικό, τεχνητό κλείσιμο των Στενών για τα ρωσικά πλοία, αλλά και την πλήρη κάλυψη που έστω και κάπως όψιμα προσέφερε στην Αγκυρα για όλα αυτά η Ουάσιγκτον, δύο είναι τα ερωτήματα για την Ελλάδα: Πρώτον το πότε – όχι το αν – αυτή η νέα γενιά τουρκικής επιθετικότητας θα στραφεί και προς τα εδώ. Και, κυρίως, τι μπορεί γίνει μπροστά στον άμεσο, δεδομένο πλέον τουρκικό κίνδυνο.
Η Ελλάδα οφείλει αμέσως να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κατάρριψη εγκαινιάζει μια νέα εποχή που πρωτίστως αφορά εμάς. Οταν η Τουρκία είναι σε θέση να κάνει αυτό, είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα. Και, ειδικά σε μια τόσο μεταβατική εποχή, ουδείς πρόκειται φυσικά να της ζητήσει τον λόγο. Η απάντηση στο πρόβλημα έχει λοιπόν τρία σκέλη: ισχύς, συμμαχίες, αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα, όσο κι αν υποφέρει, οφείλει πλέον να κάνει τα πάντα για τη διατήρηση της αμυντικής της επάρκειας. Επίσης οφείλει να χτίσει αμέσως συμμαχίες ευρείας κλίμακας και βάθους, ιδίως με το Ισραήλ και όχι μόνον. Τέλος, οφείλει να λάβει την απόφαση ότι, αν χρειαστεί, θα πολεμήσει. Αφού η Τουρκία είναι έτοιμη για όλα, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk