Το οπισθόχωρο πρόσωπο και ο Γιάννης Ψυχοπαίδης

Οταν η καλλιέργεια ενός ζωγράφου υπερβαίνει την εξωτερική αφορμή που προκάλεσε την αντίδρασή του, δύο ευεργεσίες παραμονεύουν

Το οπισθόχωρο πρόσωπο και ο Γιάννης Ψυχοπαίδης | tovima.gr
Οταν η καλλιέργεια ενός ζωγράφου υπερβαίνει την εξωτερική αφορμή που προκάλεσε την αντίδρασή του, δύο ευεργεσίες παραμονεύουν:
– Η πρώτη είναι να παραστήσει ό,τι βλέπει έτσι ώστε τα αδιόρατα να εμφανισθούν. Και τότε, αν βέβαια ο θεατής του πίνακα είναι σε θέση να υποψιασθεί τι του έχει προταθεί, μια νοηματική συνάντηση ανάμεσα σε αυτόν και στον καλλιτέχνη να παραχθεί.
– Η δεύτερη ευεργεσία εξαρτάται από το θέμα. Αν τα αποτυπούμενα είναι πρόσωπα – δηλαδή τα κατά κανόνα εκφραστικότερα του σώματος σημεία -, τότε ο ζωγράφος πρέπει ακόμα περισσότερο να εκτοπίσει τις δημόσιες φιλαρέσκειες των «ηρώων» για να αποκαλύψει τις ενδιάθετες κρυφές αλήθειες τους.
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης και στα δύο ενδεχόμενα εντυπωσιακά ανταποκρίθηκε (Βιογραφία, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 19 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου 2015). Τα πρόσωπα που επιλέγει εκφράζουν ηθικοπολιτικές αξίες, κάποιες από τις οποίες είναι και δικές του. Και τους παρέχει την εκλεκτή του χρωματική γραμματική ώστε αυτά να φωτισθούν. Αμασκα τώρα να φανερωθούν. Από το καθένα διαρρέει ο σκεπτικισμός. Ο τρόπος που βλέπουν την κοινωνία τους διαγράφεται. Και έτσι ο ζωγράφος με τον οπισθόχωρο του προσώπου, δημόσια πια, μέσω του έργου, συνδιαλέγεται με εμάς.
Μαζί με τις προσωπογραφίες θα απολαύσετε και κάποιες άλλες παράλληλες ζωγραφικές προτάσεις, «μαθήματα ιστορίας» ή «ανεπίδοτα γράμματα». Δείχνουν να είναι κάτι το ξεχωριστό. Οσο όμως τα παρατηρείτε, νιώθετε πόσο τα κάποια αντικείμενα συνομιλούν με τους επώνυμους δώδεκα χαρακτήρες. Θέλει όμως το πέρασμά σας μπροστά από κάθε έργο όχι μόνο την πρέπουσα διάρκεια. Διεκδικεί από εσάς μια ιδιαίτερη «στάση» απέναντι στο ζωγραφισμένο διερώτημα.
Αυτά συμβαίνουν όταν η καλλιέργεια και η ευαισθησία του τόσο διακεκριμένου ζωγράφου έχουν από καιρό απεξαρτηθεί από την απεικονιστική υποταγή.
Αν, τέλος, κάποιοι δεν έχετε μεγάλη εμπιστοσύνη στη μνήμη της απόλαυσής σας και φεύγοντας έχετε πάρει και τον κατάλογο, θα έχετε διασφαλίσει μια επανεπίσκεψη επαλήθευσης ή διάψευσης των όσων ακαριαία σκεφθήκατε, όταν απλώς βαδίζατε μπροστά στα εξαίσια έργα.
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk