Η ποινικοποίηση των πιστώσεων

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σειρά έχει τώρα η χρηματοδότηση της οικονομίας

Η ποινικοποίηση των πιστώσεων | tovima.gr
Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σειρά έχει τώρα η χρηματοδότηση της οικονομίας. Αυτό προσδοκούν και εύχονται όλοι στην αγορά, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα, όπως τόνισε η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ. Οπως είπε, το ζητούμενο τώρα για τις «ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές τράπεζες είναι να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».
Βεβαίως οι τράπεζες έχουν μπροστά τους αρκετά εμπόδια για να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Είναι η απεξάρτηση από τον ELA, η άρση των capital controls, η επιστροφή των καταθέσεων, η διαχείριση των κόκκινων δανείων κ.τ.λ. Σταδιακά όλα αυτά βελτιώνονται: η εξάρτηση από τον ELA έχει περιοριστεί στα 78 δισ. ευρώ από 90 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις αργά αλλά σταθερά ενισχύονται και σε κάθε περίπτωση σταμάτησε η εκροή, το πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων συνεχώς χαλαρώνουν και, αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο που να ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων, τα capital controls αναμένεται να αρθούν κάποια στιγμή το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Ολα αυτά όμως δεν επαρκούν για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να παίζει τον ρόλο του. Διότι τελευταία έχει προκύψει ένα καινούργιο πρόβλημα για το οποίο δεν διαφαίνεται λύση. Αντιθέτως, γίνεται όλο και πιο σύνθετο και λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια επιστροφής του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα. Πρόκειται για τη γραφειοκρατία και το πλέγμα ελέγχων και διασταυρώσεων που καθηλώνει το τραπεζικό σύστημα στην εσωστρέφεια. Αρκεί μια επίσκεψη σε τραπεζικό κατάστημα για να αντιληφθεί κανείς τον όγκο της γραφειοκρατίας που έχει προστεθεί στους τραπεζοϋπαλλήλους.
Ακόμη και να θέλουν να αυξήσουν την πιστωτική γραμμή στην υγιέστερη εμπορική επιχείρηση που λειτουργεί ως «χρηματοκοπτήριο», ακόμη και αν πρέπει να εκδώσουν εγγυητική επιστολή σε πελάτη με υπερπολλαπλάσιες καταθέσεις, υποχρεούνται να ζητήσουν μια σειρά χαρτιά, υπογραφές, εξασφαλίσεις, διασταυρώσεις για τραπεζικούς και φορολογικούς λόγους, για ξέπλυμα χρήματος, για εσωτερικούς ελέγχους, για εξωτερικούς ελέγχους, για, για, για… Δεν έχει τέλος ο κατάλογος.
Ολο αυτό το πλέγμα ελέγχων αποτυπώνεται στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών όπου, εκτός από τον εκπρόσωπο του Δημοσίου και τον εκπρόσωπο του ΤΧΣ, ο νέος νόμος προβλέπει τρία ακόμη μέλη των πιστωτών που θα προεδρεύουν στις επιτροπές πιστωτικού κινδύνου, εσωτερικού ελέγχου και εταιρικής διακυβέρνησης.
Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά, τελευταία προστέθηκε ακόμη ένας ανασταλτικός παράγων: η ποινικοποίηση των πιστώσεων. Καμία αντίρρηση η Δικαιοσύνη να ελέγχει και αυτή τις τράπεζες. Ομως οι τραπεζικές αποφάσεις θα πρέπει να κρίνονται με τραπεζικά κριτήρια. Διαφορετικά κανείς δεν θα υπογράφει τίποτα, κανείς δεν θα εγκρίνει τίποτα και η προσδοκώμενη χρηματοδότηση της οικονομίας θα πέσει θύμα της γραφειοκρατίας, των ελέγχων και των νομικών ερμηνειών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk