Διάλογος-εξπρές για το Ασφαλιστικό

Συναίνεση στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να μπορέσει να σηκώσει το «βαρύ φορτίο» του Ασφαλιστικού αναζητεί η κυβέρνηση

Συναίνεση στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να μπορέσει να σηκώσει το «βαρύ φορτίο» του Ασφαλιστικού αναζητεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας ταυτόχρονα να κερδίσει χρόνο, έστω και ολίγων εβδομάδων, μεταθέτοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του Ιανουαρίου.
Για να δελεάσει τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις κύριων συντάξεων, ενώ την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν αυστηρή υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για περικοπές της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

«Εφαρμογή της δέσμευσης χωρίς μειώσεις δεν γίνεται»
προειδοποιούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, δίνοντας ωστόσο τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση να προχωρήσει την οριστικοποίηση των μέτρων που τελικώς θα φέρει προς έγκριση στο κουαρτέτο.
Ετσι, ο κ. Κατρούγκαλος παρέδωσε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) σχέδιο με τις «γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», προκειμένου να γνωμοδοτήσει – επί της αρχής – των αλλαγών ως τις 15 Δεκεμβρίου. Ανάλογη γνωμοδότηση θα κληθεί να παράσχει η ΟΚΕ και επί του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου, την κατάθεση του οποίου – τα στελέχη της Επιτροπής – την τοποθετούν εντός του Ιανουαρίου.
Στην ΟΚΕ εκπροσωπούνται τρεις ομάδες: των εργοδοτών-επιχειρηματιών, των εργαζομένων – στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα – και των λοιπών κατηγοριών (αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, καταναλωτές, οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ατόμων με αναπηρία, ισότητας των δύο φύλων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση).

«Θεσμικά αλλά και ουσιαστικά η επιλογή της ΟΚΕ να γνωμοδοτήσει γύρω από ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι το Ασφαλιστικό είναι η σωστή διαδικασία»
επισημαίνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γ. Βερνίκος. Και υπογραμμίζει: «Η ΟΚΕ διαθέτει επαρκή κοινωνικοοικονομική εκπροσώπηση, αλλά και την κατάλληλη εμπειρία και στελέχωση σε εμπειρογνώμονες προκειμένου να τοποθετηθεί με επάρκεια σε ένα τόσο σοβαρό θέμα».
Ολοι θα κληθούν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση των προτάσεων, σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΚΕ.
Πάντως, παρά τις υπουργικές δηλώσεις περί του αντιθέτου, αναπόφευκτες φαίνεται να είναι οι μειώσεις των συντάξεων, μετά την τελική εφαρμογή των μέτρων.
Ηδη στο κείμενο που δόθηκε στην ΟΚΕ περιγράφεται η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, καθώς διατηρείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ), με τη διαφορά ότι μετονομάζεται σε «κανόνα βιωσιμότητας». Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές του ταμείου και εφόσον αυτές δεν θα επαρκούν, θα μειώνονται αντιστοίχως και οι συντάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6% στις επικουρικές συντάξεις και αύξηση των εργατικών και των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5% +0,5%.
Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στην ΟΚΕ οι κύριες συντάξεις θα αποτελούν το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης και της αναλογικής-ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους.
Η εθνική σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνεται σε όλους, όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ισόποση με το 60% του ενδιαμέσου εισοδήματος, θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ και τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας. Ισοδυναμεί άρα με ρήτρα ανάπτυξης.
Το αναλογικό μέρος της σύνταξης αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί στους φορείς κύριας ασφάλισης. Υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα προσδιοριστούν στη βάση αναλογιστικής μελέτης με τη βοήθεια και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ούτως ώστε να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις και αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων και πιο αδύναμων στρωμάτων.
Τέλος, σχεδιάζεται η πλήρης οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος, με ενοποίηση των ταμείων αλλά και την εφαρμογή ενιαίων παροχών και εισφορών. Οργανωτικά αυτό θα απεικονισθεί σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης, με διατήρηση ΟΓΑ και ΝΑΤ ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα μόνο για μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες.
Ταυτοχρόνως εφαρμόζεται ενιαίος υπολογισμός συντάξεων που βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: Πρώτον, μισθός εργασιακού βίου (ή εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ή αγρότες). Δεύτερον, ενιαίο, ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία, ποσοστό αναπλήρωσης. Τρίτον, τα έτη ασφάλισης.
Ενιαίος θα είναι και ο υπολογισμός εισφορών, βάσει του μισθού ή του εισοδήματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk