Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, πιλότοι της Ισραηλινής αεροπορίας εκπαιδεύτηκαν στο πώς να αντιμετωπίζουν τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα S-300 στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια κοινών ασκήσεων που έγιναν τον Απρίλιο και Μάιο του 2015.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι το σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη ενεργοποιήθηκε τουλάχιστον μια φορά, ώστε τα Ισραηλινά μαχητικά να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορούν να αποφεύγουν ανίχνευση και στόχευση από το ραντάρ του. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του Reuters αυτό έγινε με παρότρυνση των ΗΠΑ, τουλάχιστον μια φορά μέσα στο 2015.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι το σύστημα S-300 στην Κρήτη δεν είναι ενεργοποιημένο αυτή την περίοδο και ότι η γενικότερη πολιτική της Ελλάδας είναι να μην επιτρέπει σε άλλες χώρες να κάνουν δοκιμές με τις δυνατότητες του οπλικού συστήματος. Τόσο οι Ελληνικές όσο και οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απέφυγαν να επιβεβαιώσουν εάν το σύστημα ενεργοποιήθηκε στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έγιναν το 2010 και το 2012.

Το Ισραήλ φέρεται να ανησυχεί με τα σχέδια της Ρωσίας να εξοπλίσει το Ιράν με S-300, ενώ οι σχέσεις με την Αίγυπτο – η οποία διαθέτει μια παραλλαγή των S-300 – έχουν ψυχραθεί τα τελευταία χρόνια. Η Ισραηλινή αεροπορία περιοδικά έχει βομβαρδίσει στόχους στην Συρία και έχει εκφράσει ανησυχίες για την ανάπτυξη των S-400 από πλευράς Ρωσίας στην περιοχή. Τις τελευταίες βδομάδες μάλιστα έχουν συναντηθεί δύο φορές οι ηγέτες του Ισραήλ και της Ρωσίας και συζήτησαν πώς θα συντονιστούν για να αποφευχθούν ατυχήματα.