Τάσος Μαντζαβίνος: «Η τέχνη σε προκαλεί να αναθεωρήσεις τον εαυτό σου»

«Ζω με τους μύθους και τα παραμύθια, αλλά η ζωή έχει και σκοτάδια. Γι’ αυτό έχω τα μάτια μου δεκατέσσερα» σημειώνει ο Τάσος Μαντζαβίνος

«Ζω με τους μύθους και τα παραμύθια, αλλά η ζωή έχει και σκοτάδια. Γι’ αυτό έχω τα μάτια μου δεκατέσσερα» σημειώνει ο Τάσος Μαντζαβίνος στο περιθώριο ενός σχεδίου του. Και συνεχίζει να πάσχει κάτω από το βάρος της μνήμης και εμείς συμπάσχουμε μαζί του. Επίμονα «Μνησιπήμονα» που κατάγονται από τον Αισχύλο και μας θυμίζουν τις επώδυνες μνήμες και τις οδυνηρές εμπειρίες. Αυτό είναι το πνεύμα των έργων που εκτίθενται στη Φωκίωνος Νέγρη 16, σε επιμέλεια της Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη και διοργάνωση της Γκαλερί Citronne.

«Ζωγραφίζεις κάτι που σου ανακαλεί κάτι από τη μνήμη και την ενεργοποιεί. Στην τέχνη το παρόν δεν έχει νόημα αν δεν λουστεί στο παρελθόν. Η μνήμη είναι ένα στρείδι που κάνει έναν κόκκο άμμου μαργαριτάρι. Εναποθέτει πολύτιμα στρώματα και στο τέλος βγάζει κάτι λαμπερό, αν βεβαίως ο καλλιτέχνης είναι μάστορας»
τονίζει ο Τάσος Μαντζαβίνος. Και να προκαλεί την τύχη του. «Θέλει επιμονή για να μάθεις να αφήνεις χώρο στο ασυνείδητο να εισχωρήσει στο έργο σου. Η επιρροή στον εαυτό σου είναι έμμεση και θα βγει με τρόπο ασυνείδητο στο έργο σου. Να καλείς με τον τρόπο που δουλεύεις το τυχαίο, δηλαδή το ασυνείδητο».
Και τα κοιτάσματα της μνήμης ανεβοκατεβαίνουν από τα βάθη του νου στην ολόφωτη επιφάνεια. Δύο χαρακτηριστικά σύμβολα της τέχνης του ζωγράφου, το κάστρο και το άλογο, επανέρχονται σε αυτή την έκθεση με μεγάλη ένταση: «Τα κάστρα είναι σαν άνθρωποι που πολιορκούνται, κι εμείς τώρα βιώνουμε μια πολιορκία. Τα κάστρα είναι ο εαυτός μου. Ελεύθερος πολιορκημένος». Τα άλογα έχουν για τον ζωγράφο τρομακτική ομορφιά: «Το μόνο όπλο του είναι η ελευθερία του. Τίποτε άλλο. Ούτε δόντια έχει, ούτε κέρατα. Μόνο ομορφιά έχει. Τα δικά μου άλογα τινάζουν το χαλινάρι».
Κάθε έργο τέχνης, κάθε έκθεση, έχει νόημα αν φέρνει μια καινοτομία. «Και ποιο είναι το νέο;» αναρωτιέται ο ζωγράφος και απαντά: «Σίγουρα δεν είναι η επανάληψη αλλά αυτό που σε εκπλήσσει. Ο δημιουργός για να είναι καλλιτέχνης πρέπει να έρχεται σε ρήξη με το κατεστημένο. Δηλαδή με τις παγιωμένες συνήθειές μας. Να αμφισβητήσει. Αν δεν αμφισβητείς, είσαι ζώο. Για να εξανθρωπιστείς πρέπει να αμφισβητήσεις. Η τέχνη σε προκαλεί να αναθεωρήσεις τον εαυτό σου, αυτά που θεωρείς σωστά. Αυτοί που έχουν τις εξουσίες στον πολιτισμό πρέπει να επενδύουν στην καψούρα και στην «τρέλα» του καλλιτέχνη. Για να παραχθεί τέχνη και εν τέλει πολιτισμός πρέπει να δημιουργήσεις την ανάγκη να υπάρχει τέχνη. Η κοινωνία να μάθει ότι η τέχνη είναι ανάγκη. Από τη ζωή μας αναδύεται ένα σύνδρομο κατωτερότητας και ταπείνωσης. Αυτό μόνο ο πολιτισμός μπορεί να το ανατρέψει».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk