Κρατικά αυτοκίνητα-«φάντασμα» και αμαρτωλές μετακινήσεις

Καταγγελίες για «αμαρτωλά» κρατικά αυτοκίνητα έφτασαν στη Βουλή και διερευνάται η υπόθεση και για την απόδοση ευθυνών αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς.

Καταγγελίες για «αμαρτωλά» κρατικά αυτοκίνητα έφτασαν στη Βουλή και διερευνάται η υπόθεση και για την απόδοση ευθυνών αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς. Σύμφωνα με πόρισμα επιθεωρητών – ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, σε ελέγχους για μετακινήσεις κρατικών αυτοκινήτων, εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, πολλαπλά εικονικά δρομολόγια, καθώς και σπατάλες από τον εφοδιασμό καυσίμων και τη διέλευση διοδίων.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που αναφέρουν σε ερώτηση που κατέθεσαν 23 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής την κυρία Νίκη Κ. Κεραμέως, προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Όπως τονίζουν, σε πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), αναφορικά με κρατικά αυτοκίνητα, κατά τη διάρκεια του 2015 περιγράφεται μεταφορά ακόμα και ατόμων που είχαν αποβιώσει. Επίσης, περιγράφεται περίπτωση αυτοκινήτου το οποίο διήνυσε 627 χλμ. σε περίπου 40 λεπτά. Μια άλλη περίπτωση, με βάση τα ευρήματα των ελέγχων, αφορά αυτοκίνητο με 129 διελεύσεις διοδίων σε 26 ημέρες, χωρίς να έχει υποβληθεί προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση διέλευσης διοδίων από τους υπογράφοντες οδηγούς.
Η υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ κυρία Κεραμέως δήλωσε σχετικά με τις «αμαρτωλές μετακινήσεις» των κρατικών αυτοκινήτων ότι η υπόθεση αυτή «καταδεικνύει το μέγεθος της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση». Η διερεύνηση της υπόθεσης από το ΣΕΕΔΔ ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες ότι κρατικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται από υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για ιδιωτικές τους μετακινήσεις.
Μαζί με την κυρία Κεραμέως συνυπυπογράφουν την ερώτηση προς τους υπουργούς οι βουλευτές κ.κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Σάββας Αναστασιάδης, η κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, οι κκ. Γεώργιος Βαγιωνάς, Κωνσταντίνος Βλάσης, Μάκης Βορίδης, η κυρία Σοφία Βούλτεψη, οι κ.κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, Αθανάσιος Δαβάκης, Χρίστος Δήμας, η κυρία Άννα Καραμανλή, ι κ.κ. Θεόδωρος Καράογλου, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Γεώργιος Κουμουτσάκος, Ευάγγελος Μπασιάκος, Βασίλειος Οικονόμου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, η κυρία Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου και οι κ.κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Οι βουλευτές ερωτούν αν προχωρά από το υπουργείο η διαδικασία για την απόδοση ευθυνών, καθώς σύμφωνα με τον ν. 3345/05, όταν σε πόρισμα ελέγχου ελεγκτικού μηχανισμού διαπιστώνεται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, τα αρμόδια όργανα δεσμεύονται για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης.
Επίσης, ζητούν να μάθουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση του Γενικού Μητρώου Κυκλοφορούντων Κρατικών Οχημάτων, από την υπηρεσία που ασκεί την εποπτεία των κρατικών αυτοκινήτων και πότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωσή του.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk