Την αλληλεγγύη του προς τους διακεκριμένους δημοσιογράφους τηςCumhuriyet, οι οποίοι κρατούνται για κατασκοπεία και τρομοκρατική προπαγάνδα με φόντο τη δημοσίευση υλικού που που δείχνει την ΜΙΤ να στέλνει όπλα στη Συρία, εξέφρασε δημοσίως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

«Η δημοκρατία, η ελευθερία σκέψης και έκφρασης και το δικαίωμα στην πληροφόρηση είναι από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Και εγώ πρώτα από όλα είμαι άνθρωπος. Γι’ αυτό τον λόγο εκφράζω τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μου στους Τζαν Ντουντάρ, Ερντέμ Γκιουλ και σε όλους τους φυλακισμένους δημοσιογράφους» αναφέρει ο Ακιντζί σε ανάρτησή του στο Facebook.

Demokrasi, insan haklar?, dusunce ve ifade ozgurlugu, haber alma hakk?, insan olman?n olmazsa olmazlar?… Ben de her s…

Posted by Mustafa Ak?nc? onSunday, November 29, 2015

Το μήνυμα αναρτήθηκε την Κυριακή, δύο ημέρες πριν την σημερινή μονοήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την ίδια στιγμή, η Cumhuriyet έρχεται αντιμέτωπη και με φορολογικό έλεγχο.

«Μας ενημέρωσαν ότι θα επιθεωρήσουν για άλλη μια φορά τα λογιστικά βιβλία της εφημερίδας του 2010, περίπου 2,5 χρόνια έπειτα από τον προηγούμενο πλήρη έλεγχό του» γράφει την Τρίτη στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος Cumhuriyet Ακίν Αταλάι.

Το tweet του Αταλάι συνοδεύεται από φωτοτυπία έκθεσης εταιρικού φορολογικού ελέγχου από περίπου τα μέσα του 2013 όσον αφορά τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας του 2010.

Η είδηση για τον φορολογικό έλεγχο δεν έχει σχολιαστεί προς το παρόν από Τούρκους αξιωματούχους.

Τουρκικό δικαστήριο έδωσε την περασμένη Πέμπτη εντολή για την σύλληψη του αρχισυντάκτη της Cumhuriyet Τζαν Ντιουντάρ και του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ για την δημοσίευση υλικού που φέρεται ότι δείχνει την τουρκική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας να βοηθάει στην αποστολή όπλων στη Συρία.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους δύο δημοσιογράφους αναζωπύρωσαν τις επικρίσεις για το επίπεδο του σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι «ανησυχούν πολύ» για τις συλλήψεις.

Το επίμαχο βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο και οδήγησε στη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων, δείχνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, την τουρκική αστυνομία να ανοίγει κιβώτια με όπλα και πυρομαχικά που προορίζονταν για τη Συρία και βρίσκονταν στο πίσω μέρος φορτηγών που ανήκαν στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών MIT.

Οι αποκαλύψεις εκείνη την περίοδο είχαν οδηγήσει σε προειδοποίηση Ερντογάν για αντίποινα, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρας και οι υπαίτιοι θα «πληρώσουν βαρύ τίμημα».