Μίνι δεινόσαυρος ζούσε σε… απομόνωση

Στα συρτάρια του Μουσείου Peabody του Πανεπιστημίου Γέιλ υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό απολιθώματα ενός αρχαίου ζώου τα οποία δεν είχαν ταυτοποιηθεί. Επιστήμονες μελέτησαν τα απολιθώματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρων. Ο δεινόσαυρος είχε μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός σκύλου και εκτός από το μικρό του μέγεθος ο δεινόσαυρος αυτός ήταν ξεχωριστός και για τα χαρακτηριστικά του κρανίου του. Ηταν πιθανότατα κερασφόρος και το στόμα του ήταν ραμφοειδές.

Στα συρτάρια του Μουσείου Peabody του Πανεπιστημίου Γέιλ υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό απολιθώματα ενός αρχαίου ζώου τα οποία δεν είχαν ταυτοποιηθεί. Επιστήμονες του Κέντρου Εξέλιξης Milner του τμήματος Βιολογίας και Βιοχημείας του βρετανικού Πανεπιστημίου Bath μελέτησαν τα απολιθώματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρων.

Πρόκειται για ένα μικρό είδος που ζούσε στην τελευταία περίοδο του Κρητιδικού πριν από 66-100 εκ. έτη. Ο δεινόσαυρος είχε μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός σκύλου και εκτός από το μικρό του μέγεθος ο δεινόσαυρος αυτός ήταν ξεχωριστός και για τα χαρακτηριστικά του κρανίου του. Ηταν πιθανότατα κερασφόρος και το στόμα του ήταν ραμφοειδές. Ο δεινόσαυρος ζούσε σε μια τοποθεσία που λεγόταν Laramidia. Εκείνη την εποχή η Βόρειος Αμερική ήταν χωρισμένη σε δύο περιοχές ανάμεσα στις οποίες βρισκόταν θάλασσα. Η μια ήταν η Laramidia και η άλλη η Appalachia. Η ανακάλυψη θα προσφέρει νέα στοιχεία για την εξέλιξη των δεινοσαύρων και ειδικά για είδη όπως αυτό που ζούσαν σε απομονωμένες περιοχές.

Στην περιοχή Laramidia δεν ζούσε μόνο ο μικρός δεινόσαυρος αλλά πολλά είδη δεινοσαύρων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk