Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο, στη συριακή πλευρά, το πρωί της Τρίτης. Εκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες διεξήχθει στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος). Ο γγ της της Βορειαντλαντικής Συμμαχίας ζητά αποκλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με την Άγκυρα το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, τύπου Sukkhoi – 24 κατερρίφθη από αμυντικό πύραυλο εδάφους – αέρος, καθώς παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, όμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το μαχητικό δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και ν’ απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, σε δηλώσεις που έκανε μετά την κατάρριψη από τουρκικά αεροσκάφη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου είπε πως ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Όλοι πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και υψηλόβαθμων υπουργών της νέας κυβέρνησης που ορίστηκε σήμερα.

Ο Ερντογάν καταδίκασε τον βομβαρδισμό των Τουρκομάνων από τους Ρώσους, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός αυτός δεν βρίσκεται σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο του ISIS.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η Τουρκία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει την κατάριψη του ρωσικού μαχητικού, καθώς και ότι η κατάριψη έγινε σύμφωνα με όλους τους τουρκικούς κανόνες εμπλοκής.

ΟΗΕ: «Επείγοντα μέτρα για να κατευναστεί η ένταση»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις» μετά το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τουρκικό αεροσκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις [υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη] και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

Ντόναλντ Τουσκ

Το πρώτο σχόλιο από ευρωπαϊκής πλευράς ήλθε με σχόλιο του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter, ο οποίος κάνει λόγο για «επικίνδυνη στιγμή» μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία και ψυχραιμία.«Σε αυτήν την επικίνδυνη στιγμή, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, θα πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και την ηρεμία μας», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Σύγχυση και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την τύχη των πιλότων: Βίντεο φέρεται να δείχνει νεκρό τον έναν χειριστή, ενώ διοικητές των Τουρκομάνων στο σημείο της συντριβής δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους πυροβόλησαν και σκότωσαν τους χειριστές καθώς έπεφταν με το αλεξίπτωτο, και έχουν τις σορούς τους.

Κάμερον: Απευθείας επικοινωνία τούρκων και ρώσων

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ενθάρρυνε σθεναρά τη Ρωσία και την Τουρκία να συνομιλήσουν απευθείας για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με στόχο να αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση και να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά, δήλωσε η εκπρόσωπος του.

«Ο πρωθυπουργός ενθαρρύνει σθεναρά τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει απευθείας επικοινωνία μεταξύ των Τούρκων και των Ρώσων για το περιστατικό αυτό» επισήμανε η εκπρόσωπος του Κάμερον σε δημοσιογράφους.

Η ίδια προσέθεσε ότι ο Κάμερον συνομίλησε την Τρίτη τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την ελπίδα η Ρωσία και η Τουρκία να αντιδράσουν «με υπευθυνότητα και σύνεση» ώστε να μην διακυβευθούν οι συνομιλίες της Βιέννης για την Συρία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για το συμβάν με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, με ανάρτησή του στο Twitter του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Καταδικάζει η γερμανική Αριστερά – Ζητά αναστολή διαπραγματεύσεων Βερολίνου-Αγκυρας

Την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία καταδικάζει η γερμανική Αριστερά (Die Linke) και ζητεί από την κυβέρνηση να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση και να αποσύρει τους πυραύλους της από την περιοχή.

«Με την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους έπεσαν τελικά οι μάσκες των υποστηρικτών του IS στην τουρκική κυβέρνηση», αναφέρει η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ζάρα Βάγκενκνεχτ, ζητώντας από την κυβέρνηση «να καλέσει άμεσα τον Τούρκο πρέσβη και να του καταστήσει σαφές ότι η Γερμανία καταδικάζει και δεν θα ανεχτεί αυτή την ανεύθυνη συμπεριφορά», ενώ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη έρευνα του συμβάντος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να συρθεί σε πόλεμο από τον Ερντογάν. Οι πύραυλοι Patriot των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων πρέπει να επιστρέψουν άμεσα από την Τουρκία. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει άμεσα να καλοπιάνει τους πολεμοκάπηλους στην τουρκική κυβέρνηση και να τους ανακηρύσσει σε στρατηγικούς εταίρους στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης της Μέσης Ανατολής. Αντιθέτως: Όσο η Τουρκία συνεχίζει να αφήνει να περνούν από τα σύνορά της εφόδια, τρομοκράτες και μαχητές του IS προς τη Συρία, όσο διεξάγει έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο εναντίον της κουρδικής μειονότητας, και τώρα θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την παγκόσμια ειρήνη μέσω ανεύθυνων στρατιωτικών ενεργειών, πρέπει η κάθε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση στην Άγκυρα να ανασταλεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στο περισταστικό

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «δεν ενεπλάκησαν» στο περιστατικό κατά τη διάρκεια του οποίου η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε σήμερα ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος το οποίο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματικός του Πενταγώνου.

«Οι Τούρκοι σύμμαχοί μας μάς ενημέρωσαν ότι τα πολεμικά τους αεροσκάφη κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας κοντά στη συριακή μεθόριο αφού το ρωσικό αεριωθούμενο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας σήμερα», επισήμανε αυτός ο αξιωματικός, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί σε αυτό το περιστατικό», προσέθεσε ο ίδιος.

Πούτιν: Πισώπλατη μαχαιριά η ενέργεια της Αγκυρας

«Πισώπλατη μαχαιριά» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε από «συνεργούς τρομοκρατών». Προειδοποίησε, μάλιστα, την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «σημαντικές συνέπειες».

Μιλώντας από την Ιορδανία πριν από τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας, ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «το γεγονός αυτό κινείται πέρα από το φυσιολογικό πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας».

«Φυσικά, ο στρατός μας επιτελεί ηρωικό έργο κατά της τρομοκρατίας. Αλλά η σημερινή απώλεια αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά που διενεργήθηκε από συνεργούς τρομοκρατών. Δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά» είπε, σημειώνοντας ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη πάνω από συριακό έδαφος, με τη χρήση πυραύλου αέρος-αέρος από τουρκικό F16. O ρώσος πρόεδρος είπε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την Τουρκία.

«Κανείς από τους πιλότους μας, ούτε τα μαχητικά μας δεν απείλησαν το τουρκικό έδαφος. Αυτό είναι φανερό. Πολεμούν τρομοκράτες στις βόρειες περιοχές γύρω από τη Λαττάκεια, όπου υπάρχουν ένοπλοι, κυρίως άνθρωποι που προέρχονται από τη Ρωσία και τελούν το βασικό τους καθήκον, εξασφαλίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα επιστρέψουν στη Ρωσία. Είναι άνθρωποι που είναι ξεκάθαρα διεθνείς τρομοκράτες» σημείωσε ο Πούτιν.

Και συνέχισε: «Καθώς η ISIS διαθέτει εκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από λαθρεμπόριο πετρελαίου και προστατεύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις άλλων κρατών, τότε είναι ξεκάθαρο γιατί είναι θρασύτατη, γιατί σκοτώνει ανθρώπους, γιατί πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης».

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει τα πάντα και σημείωσε: «Το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σημαντικές συνέπειες, ανάμεσά τους και για τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις».

«Φερόμασταν πάντοντε στην Τουρκία ως φιλικό κράτος. Δεν γνωρίζω προς ποίου το συμφέρον ήταν το σημερινό γεγονός, σίγουρα όχι προς το δικό μας. Και αντί να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας, εξ όσων γνωρίζουμε, η τουρκική πλευρά αμέσως στράφηκε στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για να συζητήσει το γεγονός, σαν να είχαμε εμείς καταρρίψει το δικό τους αεροσκάφος και όχι εκείνοι το δικό μας» είπε.

Και προχώρησε σε ακόμα μία αιχμή: «Θέλουν να κάνουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί την ISIS;»

«Κατανοώ ότι κάθε κράτος έχει τα περιφερειακά του συμφέροντα και πάντα το σεβόμασταν αυτό, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί ένα τέτοιο έγκλημα όπως αυτό που συνέβη σήμερα. Και ελπίζουμε πως η διεθνής κοινότητα θα βρει τη δύναμη να ενωθεί και να πολεμήσει κατά του κοινού κακού» τόνισε.


Τι αναφέρει το ΝΑΤΟ – Εκτακτη σύνοδος στις Βρυξέλλες


Εκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες διεξάγεται από τις 16.00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) «κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας», η οποία επιθυμεί «να ενημερώσει τους συμμάχους» για το θέμα του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο κατερρίφθη σήμερα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

«Κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (το βασικό όργανο πολιτικής διαβούλευσης του ΝΑΤΟ) «θα συνέλθει σε έκτακτη σύσκεψη στις 16.00 στις Βρυξέλλες», δήλωσε.

Το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα μςε την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία «να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία».

«Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων», είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ακύρωσε το ταξίδι στην Τουρκία ο Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, όπως σχεδιαζόταν για τις 25 Νοεμβρίου.

Ο Λαβρόφ, που μιλούσε στους δημοσιογράφους από το ρωσικό θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, συνέστησε στους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία και είπε πως η απειλή της τρομοκρατίας εκεί δεν είναι μικρότερη απ΄ό,τι στην Αίγυπτο, όπου ένα ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη τον περασμένο μήνα ως αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης.

Κρεμλίνο: Πολύ σοβαρόν συμβάν – Αναμένεται δήλωση Πούτιν

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία «πολύ σοβαρό γεγονός», αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος», δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

«Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα», είπε.

«Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το περιστατικό

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι στις 9:20 το πρωί της Τρίτης αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρου επάνω από την επαρχία Χατάι, και κατόπιν δέκα προειδοποιήσεων προς το μαχητικό να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας επενέβησαν δύο F-16 στη βάσει των τουρκικών κανόνων εμπλοκής. Η Άγκυρα δημοσιοποίησε επίσης ίχνος του ραντάρ:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο περιορίστηκε στο ότι θα διαβουλευθεί με ΟΗΕ και ΝΑΤΟ «για τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Συρία». Στη σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την είδηση της συντριβής, δεν γινόταν ανοικτά αναφορά στο περιστατικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το Su-24 συνετρίβη στο έδαφος της Συρίας, έχοντας πληγεί από εδάφους και ενώ πετούσε σε ύψος 19.685 ποδών.

«Γίνονται προσπάθειες να επιβεβαιωθεί η τύχη των πιλότων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι χειριστές κατάφεραν να εκτιναχθούν», σημειώνουν οι ρωσικές αρχές.

Συμπληρώνουν ακόμη ότι το αεροσκάφος έμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του πάνω από συριακό έδαφος, όπως πιστοποιούν και τα καταγεγραμμένα δεδομένα πτήσης.

Δύο ξεχωριστά βίντεο, από διαφορετικά σημεία λήψης, που μετέδωσαν το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και το τηλεοπτικό κανάλι Haberturk έδειχναν το μαχητικό να πέφτει ενώ φλεγόταν.

Νεκρός ο ένας πιλότος – Στα χέρια τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων ο δεύτερος

Σύγχυση επκρατεί ως προς την τύχη των πιλότων. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι δύο χειριστές χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης, όμως δεν έχει επαφή μαζί τους και ρωσικά αεροσκάφη χτενίζουν την περιοχή όπου συνετρίβη το μαχητικό.



Φωτογραφία δημοσιεύτηκε και από άλλον χρήστη στο σημείο της κατάρριψης.

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

Βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο Reuters εμφανίζει έναν ρώσο πιλότο ακίνητο και βαριά τραυματισμένο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.

«Ενας ρώσος πιλότος», ακούγεται να λέει μία φωνή από μία ομάδα συγκεντρωμένων ανδρών. «Ο Θεός είναι μεγάλος», λέει άλλη φωνή.

Το βίντεο εστάλη στο Reuters από συριακή ανταρτική αντικαθεστωτική ομάδα που δρα στην βορειο-δυτική Συρία, όπου επιχειρούν οργανώσεις όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και όπου δεν υπάρχει παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα ένας αξιωματούχος τη οργάνωσης, που δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο Reuters ότι ο πιλότος είναι νεκρός. Δεν έκανε καμία αναφορά στην τύχη του δεύτερου ρώσου πιλότου.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη τους.

Απώλειες για ρωσικές μετοχές – πιέσεις στην τουρκική λίρα

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και αυτά της Τουρκίας και της Ρωσίας, σημειώνουν σημαντικές απώλειες, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι κατέρριψε πολεμικό αεροπλάνο που παραβίασε τον εναέριο χώρο της κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο δείκτης BIST 100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωνε απώλειες 1,6% μετά την είδηση για την κατάρριψη του μαχητικού και η τουρκική λίρα υποχωρούσε 0,6% έναντι του δολαρίου. Πτώση σημείωναν και οι ρωσικές μετοχές, όπως και το ρούβλι, το οποίο σήμερα το πρωί ενισχύθηκε αρχικά λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Πριν από λίγο, όμως, το δολάριο ανατιμάτο κατά 0,8% έναντι του ρωσικού νομίσματος στα 66,32 ρούβλια.