Από τον Μάρτιο του 2014 οι ελληνικές αρχές είχαν στα χέρια τους στοιχεία που έδειχναν ότι τρομοκράτες του ISIS είχαν σχεδιάσει επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά από μια σειρά γεγονότων και συμπτώσεων που ακολούθησαν δεν κατέστη δυνατόν να συλληφθούν οι εμπνευστές τους. Μάλιστα τα στοιχεία αυτά έγιναν η αφορμή για να πυκνώσουν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που δύο μήνες αργότερα οδήγησαν στον εντοπισμό του Νίκου Μαζιώτη!
Στις 27 Μαρτίου 2014 η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συλλαμβάνει σε ξενοδοχείο της Ορεστιάδας έναν γάλλο υπήκοο μουσουλμανικού θρησκεύματος ο οποίος φαίνεται ότι είχε εκπαιδευτεί στη Συρία από επίλεκτη ομάδα του ISIS. Πάνω του βρέθηκαν ορισμένα αρχεία σε στικάκια, τα οποία όμως ήταν κωδικοποιημένα και κλειδωμένα κατά τέτοιον τρόπο που δεν μπορούσαν να διαβαστούν. Ο γάλλος υπήκοος κρατήθηκε για μία ημέρα για ανακρίσεις αλλά την επομένη αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του.
Λίγες ημέρες μετά οι «κομπιουτεράδες» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατόρθωσαν να σπάσουν την κωδικοποίηση για να ανακαλύψουν έκπληκτοι ότι τα συγκεκριμένα στικάκια περιείχαν σχεδιαγράμματα και πλάνα για τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Η Αντιτρομοκρατική ενημέρωσε αμέσως τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες αξιοποιώντας τις πληροφορίες αυτές αλλά και την ταυτότητα του κατόχου κατόρθωσε να εντοπίσει και να συλλάβει έναν φίλο του, ο οποίος άλλαζε χώρα κάθε δύο μήνες, αλλά όχι και τον ίδιο, ο οποίος από τότε εξαφανίστηκε!
Το περιστατικό αυτό έγινε η αφορμή για να αναθερμανθεί η συνεργασία των γαλλικών με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες με συχνές ανταλλαγές πολύτιμων πληροφοριών.
Μία από αυτές που έφτασε από το Παρίσι στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2014 κεραυνοβόλησε την ηγεσία της Αστυνομίας αλλά και την κυβέρνηση Σαμαρά που ενημερώθηκε στη συνέχεια: οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει τον φυγάδα τότε Νίκο Μαζιώτη στην Ανδαλουσία!
Μέσω των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών ενημερώθηκαν οι γαλλικές. Κα έτσι η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε ότι ο κατηγορούμενος για τρομοκρατία είχε φύγει από τη χώρα και έκανε διακοπές στα περίχωρα της Σεβίλλης!
Σήμανε συναγερμός. Ζητήθηκε από τις ισπανικές αρχές να φωτογραφηθεί ο ύποπτος για να ταυτοποιηθεί, όπως και έγινε. Ενα κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής αναχώρησε αμέσως για Σεβίλλη. Αλλά φαίνεται ότι κάτι αντιλήφθηκε ο Μαζιώτης από την κινητοποίηση γύρω του και εξαφανίστηκε προτού καταφθάσει το ελληνικό κλιμάκιο στην περιοχή της προσωρινής διαμονής του.
Ακολούθησαν πολλές άλλες επικοινωνίες αυτή την περίοδο μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, εκ των οποίων άλλες απέδωσαν αποτελέσματα και άλλες όχι. Οπως βεβαιώνουν όμως ελληνικές και γαλλικές πηγές, η συνεργασία αυτή διακόπηκε απότομα από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Τσίπρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ