• Αναζήτηση
 • «Μετά το Παρίσι θα μας βλέπετε με μισό μάτι»

  «Ζούμε στην Αθήνα ειρηνικά. Οι γείτονες μας αγαπούν και μας υποστηρίζουν, όμως μετά το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι

  «Ζούμε στην Αθήνα ειρηνικά. Οι γείτονες μας αγαπούν και μας υποστηρίζουν, όμως μετά το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, και πιο έντονα τώρα, φοβόμαστε ότι πολλοί στην ελληνική κοινωνία θα μας βλέπουν πια με μισό μάτι» λέει ο Αμίρ, που έφτασε στη χώρα μας από το Πακιστάν πριν από 12 χρόνια. Στο κουρείο του στο κέντρο της Αθήνας οι έλληνες πελάτες έχουν αυξηθεί τελευταίως επειδή προσφέρει καλές και οικονομικές υπηρεσίες. «Πολλοί με ρωτούν αν όλα αυτά ταιριάζουν με τη θρησκεία μας, αν τα λέει το Κοράνι. Είναι λογικό να έχουν ερωτήματα. Εγώ τους απαντώ ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι «καλοί» μουσουλμάνοι, ότι «τους φοβάμαι όσο και εσείς»».
  «Ασφαλής η Ελλάδα»


  Για τους περισσότερους μουσουλμάνους που ζουν μόνιμα εδώ «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα». Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του Pew Research Center, στην Ελλάδα ζουν 527.000 μουσουλμάνοι, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (2013) έκαναν λόγο για 750.000 στην Αττική. Ανάμεσά τους και ο Καρίμ, που ήρθε από το Ιράκ πριν από περίπου 15 χρόνια. «Δεν είχα ποτέ πρόβλημα στην Ελλάδα» λέει, σημειώνοντας ότι περισσότεροι ήταν εκείνοι που τον αγκάλιασαν από αυτούς που του φέρθηκαν ρατσιστικά. Λαμβάνει όμως τα μέτρα του.

  «Δύο χρόνια τώρα δεν φιλοξενώ στο σπίτι συμπατριώτες μου, παρά μόνο στενούς συγγενείς. Παλαιότερα έρχονταν γνωστοί και φίλοι γνωστών από την πατρίδα προκειμένου να περάσουν με την πρώτη ευκαιρία σε άλλη χώρα της Ευρώπης»
  αναφέρει στο «Βήμα». Οπως εξηγεί, οι έλεγχοι έχουν γίνει πιο αυστηροί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο «Charlie Hebdo» και ο ίδιος θέλει να διασφαλίσει την ηρεμία της συζύγου και της κόρης του, που χρειάστηκε χρόνια για να τις φέρει νόμιμα στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι διατηρεί τηλεφωνείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων, εξυπηρετεί πολλούς μετανάστες καθημερινά, όμως επιλέγει να κρατά αποστάσεις. «Δεν πιστεύω ότι θα συμβούν εδώ τέτοια γεγονότα, γιατί κάθε κοινότητα -Ιρακινοί, Αφγανοί, Πακιστανοί – προσπαθεί να κρατήσει μακριά ανθρώπους που δεν ξέρουμε τι ζητούν στην Ελλάδα. Ειδικά μετά από αυτά τα χτυπήματα είμαστε πιο προσεκτικοί» επισημαίνει.
  Μια ευρύτερη διάσταση δίνει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος κ. Ναΐμ Ελγαντούρ. «Οι Ελληνες έχουν δεσμούς χιλιάδων ετών με τον αραβικό κόσμο και δεν ήταν ποτέ αποικιοκράτες. Αυτοί που σήμερα κρατούν τη σημαία του ισλαμικού κράτους είναι παιδιά μεταναστών, τα οποία  γεννήθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη και έχουν βιώσει το έλλειμμα δικαιοσύνης. Δεν βλέπουν ελπίδα για το μέλλον και «πιάνονται» από τις ακραίες φωνές. Δεν πρέπει να κοιτάζουμε τα πράγματα επιφανειακά. Υπάρχουν ακραίες μειοψηφίες σε όλες τις κουλτούρες. Καμία θρησκεία δεν βάζει τους ανθρώπους να σκοτώνουν». Οπως λέει στο «Βήμα», οι μαχητές του ISIS «εκπαιδεύτηκαν, εξοπλίστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ, με στόχο την αλλαγή του χάρτη της Μέσης Ανατολής», έφτασαν όμως σε σημείο όπου κανείς δεν μπορεί να τους ελέγξει.
  Το θέμα του Τζαμιού


  Αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα του Παρισιού, τα οποία ευνοούν τις φωνές που θέλουν αποκλεισμό των προσφυγικών ροών και αυστηροποίηση των κανόνων στην Ευρώπη, τονίζει πως δεν φοβάται γιγάντωση της ισλαμοφοβίας. «Δεν ανησυχώ για τους Ελληνες, που στέκονται στο πλάι των προσφύγων, ούτε όμως για τη Γαλλία. Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα αυτοί που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις κατά του Ισλάμ και έκαψαν το Κοράνι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Η πλειοψηφία δεν είναι ρατσιστές, ούτε φασίστες» εξηγεί.
  Οσο για το θέμα του τζαμιού και τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν με αφορμή τα γεγονότα στο Παρίσι, σχολιάζει: «Δείχνουν έλλειψη παιδείας και κουλτούρας τέτοιες παρεμβάσεις. Εχουμε χώρους προσευχής στην Αττική που χωράνε 1.000-1.500 άτομα· εκεί γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί πυρήνες εξτρεμιστών και θα δημιουργηθούν στο τζαμί;». Προφανώς ανάμεσα στους πρόσφυγες παρεισφρέουν, όπως παραδέχεται, εξτρεμιστές, όμως «δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα για να μείνουν και να δράσουν».
  Οπως περιγράφει ο Ναμπίλ από το Μπανγκλαντές, στο θεωρούμενο ως ευρωπαϊκή έδρα των τζιχαντιστών Βέλγιο η καχυποψία και ο ρατσισμός είναι διάχυτα. Πριν ακόμη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, ταξίδεψε εκεί για να βρει δουλειά ύστερα από 20 χρόνια στη χώρα μας. «Εχω συγγενείς εκεί, όμως όσους μήνες έμεινα κανείς δεν με πήρε για δουλειά. Συνάντησα φόβο στην κοινωνία, που στην Ελλάδα δεν έχω αντιμετωπίσει, ούτε καν με το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής» λέει στο «Βήμα».
  Τελικά, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται η σύζυγος και τα δύο παιδιά του, που αν και γεννημένα εδώ δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα. «Φοβόμαστε μήπως αυτός ο ρατσισμός έρθει και στην Ελλάδα, όμως ό,τι και να γίνει θέλουμε να ζούμε εδώ ειρηνικά» λέει με αγωνία.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk