Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θέλει συνεργασία στο Αιγαίο

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε όρεξη για αστεία. Παίρνοντας αφορμή από μια φράση της Ανγκελα Μέρκελ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε όρεξη για αστεία. Παίρνοντας αφορμή από μια φράση της Ανγκελα Μέρκελ («Θα συνεργαστούμε ως τρόικα με την Τουρκία και την Κίνα για την προετοιμασία της επόμενης συνόδου των G20 το 2017 στη Γερμανία») στη συνέντευξη Τύπου στην Αττάλεια της Τουρκίας, έκανε το εξής «χωρατό»: «Δεδομένου ότι σπάνια κατορθώνω να καταπιέσω κοροϊδευτικές παρατηρήσεις, θέλω να παραπέμψω στο εξής: Στο πλαίσιο των G20 η λέξη «τρόικα» δεν έχει ακόμη απαγορευθεί, η χρήση της παραμένει ελεύθερη».

«Καταλαβαίνω. Η Ελλάδα δεν είναι εξάλλου εδώ»
ήταν το σχόλιο της κυρίας Μέρκελ. Το ακροατήριο γελούσε. Και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έδειχνε φανερά ικανοποιημένος με την αντίδραση που προκάλεσε η «μπηχτή» του.
Μαστίγιο και καρότο


Τέτοιες ασύμβατες με τα διπλωματικά ειωθότα δηλώσεις, που απαξιώνουν την ελληνική κυβέρνηση, ακούγονται και από άλλους γερμανούς πολιτικούς. Οι ίδιοι ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ΙΙ διαφέρει από την κυβέρνηση Τσίπρα Ι όπως η ημέρα με τη νύχτα. «Πρέπει να πω ότι από τον Αύγουστο και μετά η Αθήνα έχει εκπληρώσει όλες τις βασικές υποχρεώσεις της» λέει για παράδειγμα ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Εκχαρτ Ρέμπεργκ.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η αξιολόγηση των θεσμών, που θα ανοίξει και τον δρόμο για τη διευθέτηση του χρέους, θα γίνει στις αρχές του ερχόμενου χρόνου. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για αυτό είναι η «διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων». Μια άλλη, επίσης σημαντική, προϋπόθεση είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο, σύμφωνα με γερμανικές εκτιμήσεις, υπολειτουργεί ακόμη αδικαιολόγητα.
Το Βερολίνο παρακολουθεί πάντως με άγρυπνο μάτι τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ επιβεβαίωσε την Παρασκευή την πρόθεση της κυρίας Μέρκελ να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα και τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για να συζητήσουν μέτρα για μια αποτελεσματικότερη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η «τεχνική συνεργασία» μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής που εξήγγειλαν τις προάλλες από κοινού ο έλληνας και ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Ξέρουμε τις ελληνικές επιφυλάξεις»
έλεγε η πηγή του υπουργείου Εσωτερικών. «Αλλά η συνεχιζόμενη στεγανοποίηση των χωρικών υδάτων δεν αποφέρει καρπούς. Οι προσφυγικές ροές θα παραμένουν έτσι ανέπαφες».
Τυχόν συμφωνία στην «τριμερή», έλεγε άλλη κυβερνητική πηγή, θα είχε ευεργετικές συνέπειες για την Ελλάδα. Και αυτό επειδή θα αντιστάθμιζε την άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να εκτελέσουν την απόφαση παλαιότερης συνόδου κορυφής για άμεση «απορρόφηση» 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η Γερμανία θα δεχόταν να πάρει μόνη της και τους 160.000» τόνιζε. Αυτό όμως πάλι μόνο αν ήταν σίγουρη ότι με τα μέτρα που θα ληφθούν στο Αιγαίο θα σταματούσε η μαζική φυγή προσφύγων προς την Ευρώπη.
Τα κέντρα ταυτοποίησης


Αναφορικά με τα hotspots, τα κέντρα ταυτοποίησης και διανομής των προσφύγων στην Ευρώπη, που κατασκευάζονται αυτή την εποχή στα ελληνικά νησιά, ο κ. Ρέμπεργκ είπε ότι αυτά θα έχουν νόημα μόνο αν τελούν υπό τη διεύθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει εύκολα. Με την αίτηση της Ελλάδας για βοήθεια προς τις χώρες του συμφώνου Σένγκεν. «Το σύμφωνο προβλέπει την παροχή τέτοιας βοήθειας» πρόσθεσε.
Πηγή του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ωστόσο έθετε υπό αίρεση την αποτελεσματικότητα τέτοιας βοήθειας. «Για να επιτύχει η φύλαξη των ελληνικών συνόρων πρέπει να ανατεθεί κατευθείαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση» τόνιζε. Το αν ο φορέας τους θα είναι η Frontex είναι ανοιχτό θέμα – η ανάληψη όμως τέτοιας αποστολής προϋποθέτει την εκ βάθρων αλλαγή του νομικού πλαισίου της.
Η ίδια πηγή έθεσε επίσης, εν μέρει, εν αμφιβόλω την αξία των hotspots. «Οποιος νομίζει ότι αυτά θα λύσουν το Προσφυγικό είναι είτε αφελής είτε επικίνδυνος» είπε. Η σημασία τους έγκειται απλώς στη διαδικασία της καταγραφής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk