Σήμερα η Γαλλία. Αύριο…

Κατά κόρον λέγεται, επαναλαμβάνεται και με περισσή επιγραμματικότητα διακινείται ως κυρίαρχη άποψη. Ποια είναι αυτή;

Σήμερα η Γαλλία. Αύριο… | tovima.gr
Κατά κόρον λέγεται, επαναλαμβάνεται και με περισσή επιγραμματικότητα διακινείται ως κυρίαρχη άποψη. Ποια είναι αυτή; Οτι «τη βία δεν τη γεννά η θρησκεία αλλά η φτώχεια». Εχει αλήθεια η ρήση.
Αλλά ταυτόχρονα προσπερνά έναν τρόπο σκέψης και ζωής που έχει αυτονομηθεί από τη δυστυχία και που τώρα υπαγορεύει σαν ελεύθερο κοράκι την πιο αδιαπραγμάτευτη, την πιο άθλια υπαγωγή σε ιδέες απάνθρωπες και πράξεις φρικτές.
Το ότι στον οπισθόχωρο της βίας υπάρχουν φτώχεια και κατατρεγμός, κοινωνική αναλγησία και εγωική στάση ζωής μας είναι γνωστό. Και πρέπει, συνέχεια το λέμε αυτό, κάτι να γίνει.
Από τη στιγμή όμως που έφθασαν κάποιοι να προσκυνούν την άποψη πως ο θάνατος του απίστου είναι η προϋπόθεση της δικής τους μελλοντικής ευτυχίας, τότε η οργή τους έχει «απεξαρτηθεί» από την υλική αιτία, τη φτώχεια.
Αυτή που μαζί με την αμορφωσιά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η κοινωνική διαμαρτυρία να αναζητεί τη δικαίωσή της στον φόνο του άλλου. Η θρησκευτική ετερότητα εργαλειοποιείται έτσι σε μοιραζόμενη νομιμοποιητική αναφορά. Παράγει συνενοχικό οπαδισμό και ζητεί εκτελεστές.
Η ιστορία των θρησκειών, όλων των θρησκειών, καταγράφει φάσεις μίσους. Το Ισλάμ – κάποιο Ισλάμ – επανέρχεται σε μια τέτοια πρωτεϊκή περίοδο όπου οτιδήποτε το διαφορετικό πρέπει να θανατωθεί.
Και με υστερικό τρόπο το πραγματώνει. Τότε όμως, όταν η υστερία μάς καταλαμβάνει, μαζί με οτιδήποτε άλλο που πρόκειται να επιχειρηθεί δεν θα πρέπει ούτε για μια στιγμή να παραμεληθεί η παρέμβαση στο συμβολικό επίπεδο.
Προς τα εκεί, με τη σοβαρότητα που απαιτείται και σε συνδυασμό με την εκτίμηση των γεωπολιτικών συνθηκών αλλά και των αρχών – επιτέλους των αρχών – που πρέπει να γίνουν σεβαστές, χρειάζεται τις ευθύνες μας να αναλάβουμε.
Ολοι. Και να τους δείξουμε ότι με λάθος «ιδανικά» βιώνουν τη ζωή τους. Οσοι αποστρέφονται το απόλυτο έχουν ένα τέτοιο πολιτιστικό χρέος. Ολοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk