ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ»

Είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Σε έναν από τους μεγαλύτερους δρόμους της πρωτεύουσας, τη λεωφόρο Αλεξάνδρας,

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ» | tovima.gr

Είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Σε έναν από τους μεγαλύτερους δρόμους της πρωτεύουσας, τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, παίζονται μερικές χαρακτηριστικές σκηνές από το «θέατρο» της σύγχρονης ιστορίας μας. Πρωταγωνιστούν η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη και ο θανατοποινίτης Νίκος Μπελογιάννης.

Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κατεβαίνοντας δεξιά, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, συναντούσες τις φυλακές Αβέρωφ, στις οποίες «φιλοξενήθηκε» ο Νίκος Μπελογιάννης πριν από την εκτέλεσή του.
Τα παιδιά της περιοχής παρακολουθούσαν ως «όχλος» τον μελλοθάνατο που μέσα από τα κάγκελα ζητούσε βοήθεια: «Λαέ της Αθήνας, αύριο θα με εκτελέσουν…».

Από το κελί του ο Μπελογιάννης έβλεπε ένα τεράστιο οικόπεδο, «του Μαργαρίτη» – σχεδόν ολόκληρο τετράγωνο, μεταξύ των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Αχ. Παράσχου, Μπουκουβάλα και της λεωφόρου.
Στο οικόπεδο αυτό ο παιδικός «όχλος» παρακολούθησε την τότε βασίλισσα Φρειδερίκη να βάζει τον θεμέλιο λίθο σ’ ένα διώροφο κτίριο, τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΙΚΑ. Πρωταγωνίστρια της τελετής η βασίλισσα, που ξεχώριζε για την κινητικότητά της και το θαυμάσιο γούνινο παλτό της.
Τα χρόνια πέρασαν και η τυχαία «συνάντηση» των δύο προσώπων καταγράφεται στα «ψιλά» της Ιστορίας. Οι Ελληνες ποτέ δεν θα μάθουν τι κρύβεται πίσω από πράξεις, συγκρούσεις και τελετές που μοιάζουν άλυτα αινίγματα.
Μερικές φορές, ορισμένοι πρωταγωνιστές της Ιστορίας αποφασίζουν να μιλήσουν. Τότε είναι η ευκαιρία να εξηγηθούν πράξεις και παραλείψεις ηγετών που «έγραψαν ιστορία».
Θα χρειαστούν πολλά χρόνια να περάσουν για να γραφεί πλήρως και αντικειμενικά η ιστορία της Ελλάδας στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα. Ο εμφύλιος πόλεμος, τα πέτρινα χρόνια, οι παρακρατικές οργανώσεις, ο ανένδοτος αγώνας, η Αποστασία, η χούντα, το απριλιανό πραξικόπημα, η τραγωδία της Κύπρου, κάποτε θα φωτισθούν.
Η αυτοβιογραφία του πρώην βασιλέως Κωνσταντίνου αποτελεί για προφανείς λόγους ιδιαίτερης αξίας ιστορικό υλικό.
«Το Βήμα» προσφέρει στους αναγνώστες του ολόκληρο το περιεχόμενο τριών τόμων που μπορεί να διαβαστεί σαν ιστορικό αφήγημα ή να τοποθετηθεί στη βιβλιοθήκη για περαιτέρω χρήση στο μέλλον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk