Αναζητείται λύση για τη μεταφορά των μαθητών ΕΠΑΛ

Παραμένει το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων και παράλληλα διαιωνίζεται μια κατάφωρη αδικία σε βάρος τους.

Παραμένει το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων και παράλληλα διαιωνίζεται μια κατάφωρη αδικία σε βάρος τους. Όμως, υπό το βάρος της πίεσης γονέων, μαθητών και κοινωνικών φορέων η κυβέρνηση διερευνά τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης βάσει της οποίας να καλύπτεται η δαπάνη μεταφοράς με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών και των μαθητών των ΕΠΑΛ, για απόσταση , μεταξύ τόπου κατοικίας και σχολείου, που υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα.
Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Παπαηλιού και απαντώντας του ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διερευνήσει το ενδεχόμενο να αρθεί το όριο των 20 χιλιομέτρων για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.
Η δαπάνη για τη μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων, των μαθητών των μουσικών κ.α. σχολείων συμπεριλαμβανομένων, με ειδικά μαθητικά δελτία ή ίδια μέσα, καλύπτεται από την Περιφέρεια, χωρίς να υφίσταται χιλιομετρικός περιορισμός προς τα άνω.
Από την κάλυψη της δαπάνης μεταφοράς με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών εξαιρούνται οι μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ για απόσταση, μεταξύ τόπου κατοικίας και σχολείου, που υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα .
Ο κ. Παπαηλιού είχε μιλήσει για «άνιση μεταχείριση» που συνιστά κατάφωρη αδικία για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, «αφενός διότι εμφανίζεται να τίθεται σε δεύτερη μοίρα η τεχνική εκπαίδευση, αφετέρου διότι, ιδίως οι μαθητές των εσπερινών ΕΠΑΛ είναι εργαζόμενοι, που, με ιδιαίτερο κόπο, επιδιώκουν την κατάκτηση της γνώσης».
Μάλιστα, είχε αναφερθεί ιδιαίτερα στην Αρκαδία, όπου λειτουργούν τέσσερα ημερήσια και ένα εσπερινό ΕΠΑΛ, και λόγω μορφολογίας του εδάφους, μεγάλων αποστάσεων και κλιματολογικών συνθηκών τους χειμερινούς μήνες, η δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών των ΕΠΑΛ με ίδια μέσα είναι απαγορευτική.
Ο κ. Μπαλάφας αναγνώρισε ότι η μη αστικές περιοχές είναι εκείνες που εντοπίζεται το πρόβλημα καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και τόνισε πως έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να ενημερωθεί για τον αριθμό των μαθητών που υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 1 της ΚΥΑ 24001/2013, προκειμένου να εκτιμηθεί το κόστος της δαπάνης. Παρατήρησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αρθεί η αδικία, δεδομένων όμως, των εξαιρετικά δύσκολων δημοσιονομικών της χώρας.
Παράλληλα, ετέθη στη Βουλή και το ζήτημα της συνέχισης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Όπως είπε ο κ. Μπαλάφας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Μανώλη Συντυχάκη, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για την επέκταση του προγράμματος και το 2016. Επεσήμανε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση και καμία ιδιωτικοποίηση ενώ σημείωσε ότι δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με το έργο που έχει γίνει στο πρόγραμμα.
Ο κ. Μπαλάφας διαβεβαίωσε ότι «το πρόγραμμα με τη μορφή που έχει σήμερα, με τους ίδιους εργαζόμενους και με τι ίδιες σχέσεις εργασίας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2016, με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση των 60.000.000 ευρώ».
Αναφορικά με την τρέχουσα σύμβαση, διευκρίνισε ότι έχουν ήδη καταβληθεί οι 3 δόσεις, ενώ έχει ξεκινήσει και η καταβολή της τέταρτης δόσης. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι εξασφαλισμένο το ποσό για να κλείσει το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk