Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε μια ασταθή κυβερνητική πλειοψηφία

«Έχουμε μια ασταθή κυβερνητική πλειοψηφία», τόνισε ο τέως πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα

«Έχουμε μια ασταθή κυβερνητική πλειοψηφία», τόνισε ο τέως πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα, μετά και την παραίτηση του Γ. Σακελλαρίδη αλλά και την διαφοροποίηση του Ν. Νικολόπουλου των ΑΝΕΛ. Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχει «αμφισβήτηση της κυβέρνησης από την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία», ενώ έκανε λόγο για «πρώιμη κρίση κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης» και μάλιστα δυο μόλις μήνες μετά τις εκλογές. Ο ίδιος μίλησε για αντιστάσεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερθείς στην παραίτηση Σακελλαρίδη σχολίασε ότι «τον τιμά από πλευράς συνείδησης».

Προέβλεψε δε ότι η εξέλιξη αυτή και το κλίμα που διαμορφώνεται στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι «προοίμιο αυτών που θα ακολουθήσουν», υπενθυμίζοντας ότι έπονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, στη δημόσια διοίκηση και βεβαίως το θέμα του χρέους για το οποίο είπε ότι επιτέλους θα μάθουμε πόσο επιβαρύνθηκε από τους ατυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία: «Άκουσα τις δηλώσεις του», είπε, οι οποίες συνιστούν «αποδοχή της θέσης ότι πρέπει να αποφεύγονται οι παραβιάσεις ένθεν και ένθεν και τεχνική συνεργασία των ακτοφυλακών των δυο χωρών». «Αυτό είναι το ζητούμενο; Για αυτό πήγε;», διερωτήθηκε με νόημα. Και σημείωσε ότι «το ζήτημα είναι βαθύτερο με όσα συνομολογεί τώρα ενώ μας λοιδορούσε τα προηγούμενα χρόνια».

Τροπολογία για α΄ κατοικία

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία. Όπως είπε αν η κυβέρνηση άφηνε το θέμα στην διακριτική ευχέρεια των τραπεζών, «οι τράπεζες θα προσέφεραν μεγαλύτερη προστασία απ’ ότι προσφέρει ο νόμος». Κατέθεσε δε τροπολογία σύμφωνα με την οποία «οι ευνοϊκές για τον οφειλέτη ρυθμίσεις λόγω υπαγωγής του στο πεδίο του νόμου 3869/2010, όπως ισχύει, δεν θίγονται από οποιαδήποτε μεταβολή στο πρόσωπο του δανειστή ή κάποιου από τους τυχόν περισσότερους δανειστές ή από οποιαδήποτε μεταβολή στο κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας επί του δανειστή ή κάποιου από τους τυχόν περισσότερους δανειστές».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «οπισθοχώρηση και διαπραγματευτική ταπείνωση» και αναφερθείς στις 100 δόσεις ανέφερε: «Σας το είπαμε: μην το ψηφίσετε γιατί θα το ξεψηφίσετε». «Αν δεν έχεις εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης δεν μπορείς να κινητοποιήσεις τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας», είπε ενώ αναφερθείς στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι δυσκολεύθηκε από την ανασφάλεια και αβεβαιότητα που καλλιέργησε η κυβέρνηση, η οποία «δημιουργούσε την πολιτική επικαιρότητα, έδιωχνε τις επενδύσεις και έπληττε την οικονομία».

«Θέλει να διατηρεί την διπλή γλώσσα και το κλείσιμο του ματιού και να κρατά συνεκτική μια αντιφατική Κ.Ο.», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «τώρα που πρέπει να φύγουμε από τα κούφια λόγια, τώρα δεν υπάρχει τίποτα αποτελεσματικό» από κυβερνητικής πλευράς. Και κατέληξε: «Όταν αλλάζεις γραμμή πες ότι ΄΄εντάξει, είχα αυταπάτες και έχω προκαλέσει βλάβη στη οικονομία΄΄. Δεν το λέει όμως. Δεν θέλω να ταπεινώνεται κανείς, αλλά πρέπει να το συνειδητοποιούν αυτοί που νέμονται την εξουσία για να μην προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk