Οι Μάρτυρες της Γαλλίας είναι δικοί μας Μάρτυρες

Πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα τα ιδανικά, η Ελευθερία: αυτό ακριβώς…

Οι Μάρτυρες της Γαλλίας είναι δικοί μας Μάρτυρες | tovima.gr

Πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα τα ιδανικά, η Ελευθερία: αυτό ακριβώς είναι η Γαλλία, η καρδιά της Ευρώπης, η χώρα που ενσαρκώνει περισσότερο και πληρέστερα από κάθε άλλη τα ιδανικά του μεγάλου κοινού ευρωπαικού πολιτισμού.

Γι αυτό και η Γαλλία, που ντύθηκε στα μαύρα, είναι η πατρίδα όλων μας, είναι το σπίτι μας, είναι τα ιδανικά μας.

Από προχθές, αυτή η πατρίδα, αυτή η ελευθερία και αυτά τα ιδανικά, έχουν τους δικούς τους μάρτυρες νεκρούς. Τα αμέτρητα ακόμα θύματα της κτηνώδους σφαγής στο Παρίσι, την οποία δεν χωρά ο νους του ανθρώπου.

Όμως τι σημαίνει μάρτυρες;

Σημαίνει ότι με τη θυσία τους ανοίγουν νέους δρόμους.

Και τι χρωστάμε όλοι μας στη μνήμη αυτών των ανθρώπων;

Χρωστάμε φυσικά να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο ώστε όλα αυτά τα κτήνη να πληρώσουν το γρηγορότερο για το αποτρόπαιο έγκλημά τους.

Όμως, πολύ περισσότερο, χρωστάμε να κάνουμε τα πάντα ώστε η ύπατη θυσία να μην καταστεί άδικη, να μην πάει χαμένη.

Να είναι εκείνη η σπίθα που άναψει τη φωτιά μιας Ευρώπης η οποία δεν θα αφήνει ούτε τους πολίτες ούτε τις αξίες της να δολοφονούνται από τέτοιους στυγνούς μαζικούς δολοφόνους.

Χρωστάμε λοιπόν να αλλάξουμε την Ευρώπη.

Να σταματήσει επιτέλους να τρώει τις σάρκες της και να ασχολείται με όλα εκείνα που την εξαντλούν και τη διαιρούν και να επικεντρωθεί στο αληθινό και στο ουσιώδες: στο πώς θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο που την απειλεί μέσα στο έδαφός της.

Στο πως θα κάνει, μέσα από αυτή την ανείπωτη τραγωδία, εκείνο το μεγάλο βήμα παραπέρα που δεν έχει ακόμα κάνει για να ενωθεί πραγματικά και ισότιμα, δίκαια και αποτελεσματικά, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς και οι προκλήσεις του οποίου γίνονται κάθε μέρα και μεγαλύτερες, ενίοτε δε, όπως τώρα, φρικιαστικές.

Αυτό χρωστάμε στους νεκρούς του Παρισιού. Και αυτό πρέπει να πετύχουμε ως προσφορά στη μνήμη τους και, κυρίως, ως προσφορά στο κοινό μας μέλλον.

Τίποτα λιγότερο.

Και πρέπει να εκπληρώσουμε αυτά τα χρέη, προς εκείνους και προς το μέλλον, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή.

Τώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk