Λαμπρίας

Οι νεότεροι γνωρίσαμε τον Τάκη Λαμπρία στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ως έναν από τους βασικούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Λαμπρίας | tovima.gr
Οι νεότεροι γνωρίσαμε τον Τάκη Λαμπρία στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ως έναν από τους βασικούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως έναν από τους πρωταγωνιστές της ομαλής μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Για τους ανθρώπους του «Βήματος» ήταν ένας συνεργάτης, καθώς κατά καιρούς έδινε κείμενά του. Για τις σελίδες των «Βιβλίων» ήταν ένας υποστηρικτής και δεν θα ξεχάσω ποτέ την εκδηλωμένη επιθυμία του να παρουσιάζει βιβλία και να γράφει κριτικές. Το έκανε όταν ήταν ευρωβουλευτής. Και ξαναδιαβάζω τώρα το κείμενό του για το βιβλίο του γλωσσολόγου Τσβετάν Τοντόροφ «L’homme dépaysé» (Ο εκπατρισμένος άνθρωπος) που είχε δημοσιευθεί στις αρχές του 1998. «Μήπως ένα πνεύμα ανήσυχο, ξεκομμένο από τη γενέθλια γη, κριτικά εμβόλιμο σε ξένες κουλτούρες, πλουτίζει τη μοναξιά του με υψηλότερο βαθμό ελευθερίας;» ήταν η πρώτη φράση. Καίρια γραφή, σύγχρονη, κατευθείαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως κοινωνίες, ιδιαίτερα το μεγάλο θέμα της κρίσης της πολιτικής και των πολιτικών. Ο ίδιος έζησε σε μια εποχή που χαρακτηριζόταν από πολιτικούς (Hommes d’État). Ασφαλώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανήκει σ’ αυτούς, το δημόσιο συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό και το κομματικό. Τον κατά Λαμπρία Καραμανλή ξαναβλέπουμε τώρα μέσα από τα δύο βιβλία του που επανεκδόθηκαν σε έναν τόμο από τις εκδόσεις Ποταμός. Είναι, «Στη σκιά ενός Μεγάλου. Μελετώντας 25 χρόνια τον Καραμανλή», που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1989, και «Καραμανλής ο φίλος», που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1998. Και τα δύο είναι πολιτικές βιογραφίες, απ’ όπου δεν λείπουν όμως η ανθρώπινη πλευρά, το συναίσθημα και η καθημερινότητα, που πολλές φορές αποτελεί βασική προϋπόθεση για να κατανοήσουμε μια βασικά απόμακρη προσωπικότητα όπως νομίζαμε ότι ήταν ο Καραμανλής.
Τα βιβλία του Λαμπρία θα ξαναδιαβαστούν. Θα ήθελα οι αναγνώστες να προσέξουν ένα χαρακτηριστικό του συγγραφέα που τώρα μπορώ να το εκτιμήσω καλύτερα. Ο Λαμπρίας είναι εξαιρετικός αφηγητής. Κατέχει την τέχνη της αφήγησης, του storytelling, που φτάνει σ’ εμάς χωρίς μια χαραματιά. Πέρα από τη μαρτυρία του, αυτό είναι για τους συγχρόνους το κληροδότημά του. Η επανέκδοση αξίζει πολλά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk