Τα συστατικά της δημοκρατίας και οι δυνατότητες επαναπροσδιορισμού της σήμερα, στην Ελλάδα και ευρύτερα, θα αναζητηθούν στην εκδήλωση «Πολιτική Καινοτομία: Συστατικά για τη Δημοκρατία από την Ισλανδία στην Ελλάδα», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015, στο Ρομάντσο.
Η εκδήλωση που περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ, παρουσίαση πρωτοβουλιών πολιτών και ανοιχτή συζήτηση, διοργανώνεται από την πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0.
Στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας, που αναδεικνύει σχετικές πρωτοβουλίες πολιτών σε οκτώ χώρες, το ντοκιμαντέρ «Blueberry Soup: Πώς η Ισλανδία άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε την πολιτική» θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα.
Μετά τη Σκωτία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Αυστρία, η «ισλανδική συνταγή» έρχεται και στη χώρα μας για να δώσει «τροφή» για σκέψη, συζήτηση, νέες ιδέες και προτάσεις. Για αυτό το ντοκιμαντέρ φέρει και τον ευφάνταστο τίτλο Blueberry Soup. Μια ισλανδική συνταγή από βατόμουρα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθάει στην ανανέωση του οργανισμού.
Το ντοκιμαντέρ της Eileen Jerrett παρουσιάζει το κοινωνικό φαινόμενο της Ισλανδίας που, μετά την οικονομική κατάρρευση, δημιούργησε ένα νέο Σύνταγμα για τη χώρα, από τους πολίτες, για τους πολίτες.
Όταν τον Οκτώβριο του 2008 η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου οικονομική κατάρρευση και ύστερα από πανεθνικές διαμαρτυρίες, τα κυβερνώντα κόμματα αποφάσισαν ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναμειχθούν στη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος. Το Συνταγματικό Συμβούλιο πήρε εντολή να το αναλάβει, το 2010, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα ενός συμβουλευτικού φόρουμ πολιτών (National Forum) και «διαφημίζοντας» εκτενώς το κάλεσμα για προτάσεις από πολίτες, ομάδες συμφερόντων κι άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Η εκδήλωση θα ανοίξει στις 19.30 με την παρουσίαση δέκα πρωτοβουλιών πολιτών για τη συμμετοχική διακυβέρνηση και τη συνταγματική αλλαγή στην Ελλάδα. Η κίνηση «Πολιτίζω» του 1985, η Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή, το Δημοβούλιο Πολιτών, η τεχνολογική εφαρμογή DemocracIT, η ψηφιακές πλατφόρμες Vouliwatch, Yourule και Wepolitics, η πρωτοβουλία «Δημοκρατία & Δημοψήφισμα», η ιστοσελίδα FEKyou, το Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας και από τη Θεσσαλονίκη, η «Κίνηση 136» για το νερό. Ποιος είναι ο σκοπός της κάθε πρωτοβουλίας; Τι δράσεις αναπτύσσουν; Τι προκλήσεις αντιμετωπίζουν;
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, που θα ξεκινήσει στις 20.00, η σκηνοθέτιδα θα ανοίξει το διάλογο με το κοινό και θα βιντεοσκοπήσει την ανοιχτή συζήτηση που θα ακολουθήσει. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους κι εφόσον χρειαστεί θα υπάρχει άτυπη διερμηνεία και στη διάρκεια της συζήτησης, η οποία θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, κατόπιν εγγραφής στον σύνδεσμο: https://www.eventora.com/en/Events/politikh-kainotomia-systatika–
Η πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0 αναπτύσσει δράσεις για τον επαναπροσδιορισμό της Δημοκρατίας στην Ελλάδα από το 2012 . Μέσα από έρευνα, δράσεις ενημέρωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια πολιτών, αναπτύσσει το εγχείρημα Σύνταγμα 2.0, μία δομημένη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα από τους πολίτες για τους πολίτες.