Κάποτε η Ινδία «έπλεε» μόνη της στον Ινδικό Ωκεανό και κάποια στιγμή συγκρούστηκε με την Ευρασία με αποτέλεσμα την γέννηση της οροσειράς των Ιμαλαΐων. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι αυτό το εκπληκτικό από κάθε άποψη γεωλογικό συμβάν έγινε πριν από 47 εκ. έτη.

Η ιστορία των ηπείρων

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία η Ινδία πριν από περίπου 140 εκ. έτη ανήκε στην υπερήπειρο Γκοντβάνα που κάλυπτε μεγάλο μέρος του Νότιου Ημισφαιρίου της Γης. Πριν από περίπου 120 εκ. έτη η Ινδία αποκόπηκε από την Γκοντβάνα και άρχισε να μετακινείται βόρεια προς την άλλη μεγάλη υπερήπειρο που υπήρχε τότε στον πλανήτη και η οποία περιλάμβανε την περιοχή που σήμερα είναι η Βόρειος Αμερική και η Ευρασία.

Οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει μέχρι σήμερα να οριοθετήσουν με σχετική ακρίβεια το πότε έγινε η σύγκρουση και σχηματίστηκαν τα Ιμαλάϊα. Οι πιο πρόσφατες σχετικές μελετές ανέφεραν ότι η σύγκρουση συνέβη πριν από περίπου 50 εκ. έτη. Ομάδα ερευνητών της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σίνδει μελετώντας δορυφορικά δεδομένα οριοθετούν με μεγαλύτερη ακρίβεια το γεγονός υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση και η γέννηση της οροσειράς συνέβη πριν από 47 εκ. έτη.