Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε ερευνητική ομάδα στο Ανατολικό Τιμόρ. Οι ερευνητές εντόπισαν τα απολιθώματα κάποιων εξαφανισμένων σήμερα ποντικών οι οποίοι είχαν μέγεθος δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό των σημερινών. Μάλιστα οι ερευνητές εντόπισαν απολιθώματα όχι ενός αλλά περισσότερων ειδών από αυτά τα γιγάντια ποντίκια. Τα είδη αυτά είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός μικρού σκύλου.

Τα ευρήματα

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ζιλιέν Λουί, παλαιοντολόγο σπονδυλωτών στη Σχολή Πολιτισμού, Ιστορίας και Γλώσσας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας ανακάλυψε πλήθος απολιθωμάτων η πρώτη μελέτη των οποίων αποκαλύπτει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία πέραν του μεγέθους αυτών των ποντικών.

Στο συνέδριο της Εταιρείας Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών των ΗΠΑ που διεξάγεται στο Τέξας οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι τεράστιοι ποντικοί ζούσαν μαζί με τους ανθρώπους στο Ανατολικό Τιμόρ για τουλάχιστον 46 χιλιάδες έτη και τελικά εξαφανίστηκαν από άγνωστη από μόλις χίλια έτη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές ανέκαθεν αποψίλωναν δασικές εκτάσεις αλλά πριν από περίπου χίλια έτη στην κατοχή των ντόπιων έφθασαν νέα εργαλεία από μέταλλα που τους επέτρεψαν να ξεκινήσουν εντατικότερες και πιο ευρείες αποψιλώσεις θύματα των οποίων ήταν και οι μεγάλοι ποντικοί. Επίσης όπως φαίνεται από τις αλλοιώσεις στα οστά των ποντικών οι άνθρωποι τρέφονταν με αυτούς.