Το επταήμερο του Διόδωρου

Φτάσαμε κιόλας στον Νοέμβριο, κοντεύει η εποχή των απολογισμών για τη χρονιά που πέρασε – που να μην ξανάρθει, θα είναι ο δικός μου.

Το επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Από την ανθρωπιστική κρίση, στην ανθρωπιά

Κόκκινος θρήνος για τους πρόσφυγες

Φτάσαμε κιόλας στον Νοέμβριο, κοντεύει η εποχή των απολογισμών για τη χρονιά που πέρασε – που να μην ξανάρθει, θα είναι ο δικός μου. Και φοβάμαι πως δεν θα γίνει κάτι τους επόμενους δύο μήνες που να αλλάξει την άποψή μου. Ξαναζούμε συμπυκνωμένη τη διετία 2011-12: απανωτές εκλογές, μνημόνια, τράπεζες, κόκκινα δάνεια, ύφεση, ανεργία, λουκέτα σε μαγαζιά και επιχειρήσεις· για να γίνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός στη θέση του Σαμαρά, όπως το 2011-12 ζήσαμε τα ίδια για να γίνει ο Σαμαράς πρωθυπουργός στη θέση του Παπανδρέου. Εφιάλτης που επανέρχεται είναι η κατάστασή μας.

  • Βεβαίως, για 17 από τις πρώην καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών το 2015 είναι ευτυχής χρονιά: έγιναν γραμματείς δικαστηρίων, ανταμείφθηκαν γενναιόδωρα για τις μάχες που έδωσαν στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε προσωποπαγείς θέσεις μάλιστα – που θα πει δεν πήγαν να καλύψουν κενά στο πλαίσιο της κινητικότητας. Αυτές θα περιμένουν πώς και πώς να επαναληφθεί το 2015, να γίνουν αρεοπαγίτισσες.
«Φυσικό είναι· «φροντίζουμε τα δικά μας παιδιά» δεν έλεγαν παλιά οι νεοδημοκράτες, όταν ξαναγύρισαν στην εξουσία και άρχισαν τους διορισμούς;» μου υπενθύμισε ο θυμόσοφος Μπούφος μου – αφού δεν έρχεται η Ιζαμπώ εδώ, πήρα και εγώ τον φίλο μου στο Αρχιπέλαγος της Κυψέλης. Δεν είναι μόνο σοφοί, έχουν και μνήμη ελέφαντα οι μπούφοι. Ομως όλη τη δόξα την έχουν κλέψει οι ξαδέλφες τους, οι κουκουβάγιες. Για να μην κατηγορηθούν για σεξισμό, δεν λένε τίποτα οι μπούφοι· τέτοιοι μπούφοι είναι.
Νόμος της πολιτικής είναι: όταν το Αρματολίκι των Αθηνών αλλάζει χέρια, οι κλεφταρματoλοί ανταμείβουν τα παλικάρια και τις αμαζόνες τους, τους ψυχογιούς τους και τις ψυχοκόρες τους. «Πολέμησε μαζί μας για να πάρεις μέρος στο πλιάτσικο» διδάσκουν τα κόμματα. Αρπαξε να φας και κλέψε να ‘χεις.
  • Τις νύχτες ο Μπούφος πετάει στο Πεδίον του Αρεως, πολύ του αρέσει: στην κατάσταση που το έχει αφήσει η Ρένα Δούρου ζούγκλα μοιάζει, ιδανικός τόπος για τον ιπτάμενο θηρευτή μου. Γυρίζει χορτάτος το πρωί, δεν με έχει ανάγκη. Παίρνει τον πρωινό υπνάκο του στη βεράντα μου, το μεσημέρι συζητάμε, κάνει σιέστα μετά, το βράδυ ξεκούραστος πάλι στο πάρκο.
  • Αλλά υπάρχει και άλλο καλό, μου διέφυγε και αυτό στη βιαστική αποτίμηση, ημερολόγιό μου: η ανθρωπιστική κρίση εξαφανίστηκε, τέλειωσε μόλις ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Δεν ακούμε τίποτα πια για αυτήν, περάσαμε σε νέο αστερισμό, σε αυτόν της ανθρωπιάς: «Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης». Διότι τι είναι η Ευρώπη – βαρβαρότητα: «Τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο νεκρά παιδιά, ξεβράζουν στις ακτές μας τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Ανθρωποι εμείς, τέρατα οι Ευρωπαίοι – ανατριχιαστικός συλλογισμός, πραγματικά με πιάνει αναγούλα, ημερολόγιό μου.
Αν λοιπόν ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς, δεν φταίνε η ανθρωποσφαγή που γίνεται στη Συρία, η βαρβαρότητα του εμφύλιου πολέμου, οι σφαγές των ισλαμιστών και των άλλων ατάκτων που συρρέουν εκεί για δόξα και πλιάτσικο. Φταίνε οι βάρβαροι Ευρωπαίοι που δεν ανοίγουν τα σύνορά τους διάπλατα να δεχθούν τα εκατομμύρια αμάχους που έχουν φύγει για να σωθούν.
Κυνικά εργαλεία ισχύος


Αλλά για τι είδους ανθρωπιά πρόκειται; «Οι Σύροι που έχουν χρήματα μένουν σε ξενοδοχεία, ψωνίζουν από τα μαγαζιά, κάνουν τζίρο απίστευτο, έχουν φτάσει στο σημείο μέχρι και να τους ζητούν λεφτά για να τους φορτίσουν τα κινητά τους» μας είχε πει η αρμοδία υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου το καλοκαίρι, όταν για να μαζέψει ψηφουλάκια καθησύχαζε τους απάνθρωπους ψηφοφόρους.
Επιπλέον και ο Αλέξης Τσίπρας το διευκρίνισε στην ομιλία του: «Με αλληλέγγυα στάση στο Προσφυγικό η Ελλάδα καθίσταται από μέλος της κρίσης μέλος μιας προσπάθειας για τη λύση… Αυτή είναι μια πολιτική που θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας μας και θα ενισχύσει τη γεωπολιτική της ισχύ». Η ανθρωπιά δημιουργεί πολιτική ισχύ – τι πιο κυνικό θα ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό; «Ανθρωπιστική κρίση» και «ανθρωπιά» δεν είναι για αυτόν παρά εργαλεία για δύναμη.
Ολη η ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή για το θέμα της προσφυγικής κρίσης αποπνέει πρωτόγονο αντιευρωπαϊσμό: εμείς είμαστε άνθρωποι, αυτοί είναι ιμπεριαλιστικά τέρατα, αυτοί με τις επεμβάσεις τους δημιούργησαν το κύμα των προσφύγων – σαν να μην ξέρουμε πως οι ξένοι επεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων χωρών μόνο όταν κάποιοι ντόπιοι ζητούν βοήθεια για να νικήσουν τους αντιπάλους τους, όπως έχει συμβεί τόσες φορές στην Ελλάδα.
Πρωτόγονος αντιευρωπαϊσμός και κυνική χρήση αξιών και συναισθημάτων για να κολακευθεί ο λαός, να υπηρετηθεί η ισχύς, η θέληση για δύναμη. Αυτά δεν είναι απλώς δημαγωγία: είναι βαθιά αντιδραστικός λόγος, θυμίζει σκοτεινές εποχές της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ή δεν καταλαβαίνει τι λέει ο Αλέξης Τσίπρας ή έχουμε ζοφερό μέλλον μπροστά μας – ελπίζω να συμβαίνει το πρώτο, ημερολόγιό μου.
* «Πάντως για τους Κινέζους θα καταγραφεί ως καλή χρονιά το 2015» μου είπε ο Μπούφος το μεσημέρι που κάναμε παρέα· «Τους επιτρέπουν πια να κάνουν δύο παιδιά, όχι μόνο ένα» – ένα σωρό ειδήσεις μαθαίνει τις νύχτες στο Πεδίον του Αρεως: μπούφοι, κουκουβάγιες, σπουργίτια, αδέσποτα, ανταλλάσσουν πληροφορίες και σχόλια.
Στην Ελλάδα της ανθρωπιάς και της θέλησης για δύναμη, έχουμε την πολιτική «κανένα παιδί»: ζώντας στην ανασφάλεια, πώς να τολμήσουν οι νέοι να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά;
Αυτό δεν μπορεί να καταλάβει η Ιζαμπώ και η σχέση μας περνάει κρίση: πώς να παντρευτούμε και να κάνουμε παιδιά όταν πρέπει σε τούτο το τέλος του μήνα να πληρώσω ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ, τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα περυσινά χρέη στην Εφορία, τη ρύθμιση των 12 δόσεων για τον εφετινό φόρο εισοδήματος, τη ρύθμιση του περυσινού χρέους μου στον ΟΑΕΕ, τη δόση για το δάνειο που πήρα πέρυσι για να μειώσω τα χρέη της κάρτας μου, να μπορώ να τη χρησιμοποιώ;
Ολα αυτά, για να γίνουν γραμματείς οι καθαρίστριες και η ανθρωπιά εργαλείο ισχύος. Τι άλλο μας περιμένει, ημερολόγιό μου;
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Διόδωρε, πού θα πάει αυτή η νεοπαγής αμφισημία; Ενα ΟΧΙ, μιας ποθητής Συριζαίας, συνιστά, τω όντι, οριστική κι αμετάκλητη χυλόπιτα;
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΖΥΜΩΤΗΣ
nnn
Ωραίο πράγμα να έχεις φίλους, λέει ο μπούφος σου, μα στην εποχή μας έχει δυσκολέψει πολύ. Πρώτη φορά τέτοια συνεχής πόλωση με παλαιούς φίλους!
ΕΣΘΗΡ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ, @GMAIL.COM
nnn
Μάγκες στην πιάτσα και αριστεροί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο. Μείναμε με τους τζάμπα…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΤΕΡΜΑ ΕΛΠΙΔΟΣ
nnn
Οι στρατιωτικού τύπου μαθητικές παρελάσεις είναι γέννημα του ναζισμού, τα τύμπανα που τις συνοδεύουν παραπέμπουν στον πόλεμο και όλο το σκηνικό τονίζει τη λεβεντιά της ράτσας. Οταν λοιπόν ακούς τον κ. Φίλη να λέει ότι στέλνουν μήνυμα κατά του ναζισμού, του πολέμου, του ρατσισμού, τρελαίνεσαι…
Γ. Κ., @OTENET.GR
nnn
Να αυξηθεί ο ΦΠΑ στις σχολές γιόγκα που τρελαίνονται στη δουλειά. Απόδειξη ότι οι Ελληνες δέχονται αδιαμαρτύρητα ό,τι ψηφίζει η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι βρίσκονται μόνιμα σε νιρβάνα…
Π. Κ. ΒΑΛΛΙΝΑΣ, ΠΕΝΤΕΛΗ
nnn
…αν ο Τσίπρας είχε προηγηθεί του Μεταξά, το ΟΧΙ θα είχε γίνει ΝΑΙ μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης με τους Ιταλούς.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn
6.650 ευρώ χρωστούσε ο κυρ-Αλέκος για κατανάλωση νερού… Πόσους φραπέδες την ημέρα πίνει αυτός ο άνθρωπος;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk