Μικρότερη σύνταξη, με περισσότερα χρόνια δουλειάς

Τα δύσκολα στο Ασφαλιστικό έπονται για την κυβέρνηση. Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας για όσους συνταξιοδοτούνταν προ του 62ου έτους της ηλικίας

Τα δύσκολα στο Ασφαλιστικό έπονται για την κυβέρνηση. Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας για όσους συνταξιοδοτούνταν προ του 62ου έτους της ηλικίας, αλλά και οι μειώσεις των συντάξεων με την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού από το 2015 (σύμφωνα με τον νόμο 3863/2010) αποτελούν την πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν με την ευρεία μεταρρύθμιση του συστήματος που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.
Τα δύο μέτρα – αύξηση ορίων και μείωση συντάξεων – ουσιαστικά προσγείωσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα, καθώς τους προηγούμενους μήνες – προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου – επέμενε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Τώρα το κυβερνητικό στοίχημα επικεντρώνεται στην εφαρμογή έτι περαιτέρω σκληρών μέτρων μέσω του πλήρους επανασχεδιασμού του ασφαλιστικού συστήματος, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου.
Μεγάλες αντιδράσεις


Το «εγχείρημα», έτσι όπως περιγράφεται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που σύστησε ο κ. Κατρούγκαλος έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στο κυβερνητικό κόμμα.
Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Εργασίας τις προηγούμενες ημέρες σε συνεδρίαση των πολιτικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει τα κομματικά στελέχη για «την αναγκαιότητα των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα».
Πάντως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί εντός του τρέχοντος μηνός.
Τα όρια ηλικίας


Στο μεταξύ τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που εξειδικεύει τον τρόπο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης όσων ασφαλισμένων αποχωρούσαν προ του 62ου έτους.
Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργούνται στους δημοσίους υπαλλήλους και κυρίως σε όσους παλαιούς ασφαλισμένους διατηρούσαν το δικαίωμα αποχώρησης με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Ετσι όπως έχει διατυπωθεί η απόφαση εμπεριέχει τον κίνδυνο να εγκλωβίσει ακόμη και όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αλλά δεν αποχώρησαν ως τη 18η Αυγούστου, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών (αρμόδιο για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων) ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να διορθώσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα αποχώρησης – όποτε το επιλέξουν – σε όσους είχαν συμπληρώσει την 35ετία πριν από την ψήφιση του νόμου.
Πάντως με τη νέα υπουργική απόφαση σταδιακά το 2022 κλείνουν οριστικά όλες οι δυνατότητες συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης ή το 67ο έτος με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk