Βουλή: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών

Εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων του από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων του από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το Σάββατο στην Ολομέλεια, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψήφισαν.

«Απομακρύναμε τον κίνδυνο του κουρέματος καταθέσεων. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς κούρεμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών, επισημαίνοντας πως και μόνο το γεγονός ότι στη διαδικασία συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δίνει ένα «ισχυρό σήμα» στην αγορά και δείχνει ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον..

Ταυτοχρόνως ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει στο σχέδιο νόμου η πρόβλεψη για αντικειμενική αξιολόγηση των διοικητών των τραπεζών αλλά και επιλογή των μελών του ΤΧΣ από Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. «Όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα απομακρυνθούν» ξεκαθάρισε ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις διοικήσεις των τραπεζών που – όπως υποστήριξε – συνδέονταν με πολιτικά κόμματα, με κανάλια και ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε, ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα τρία κομβικά σημεία για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προέβλεψε, ότι «οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανακοινωθούν αύριο και θα είναι χαμηλότερες από αυτές που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι».

Ο κ. Σταθάκης συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές κρίθηκε από τον ελληνικό λαό, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας υποστήριξε ότι «απομειώνει δραστικά τα πλεονάσματα, αναδιαρθρώνει το βραχυχρόνιο χρέος των 50 δισ. ευρώ και το μετατρέπει σε μακροχρόνιο και ανοίγει το θέμα της αναδιάρθρωσης. Οριοθετεί επίσης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ένταξη στο τραπεζικό σύστημα».

Σε ό,τι αφορά τα capital controls και τις ζημιές που προέκυψαν για τις τράπεζες, είπε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης και ότι «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχε πιεσθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας με συγκεκριμένες αποφάσεις».

Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, ότι η κυβέρνηση εξομάλυνε με ικανότατο τρόπο τη λειτουργία της οικονομίας και η ομαλή λειτουργία είναι αυτή που οδηγεί σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά ύφεσης από αυτά που είχαν προβλεφθεί.

Παρ’ ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε κρίσιμη την διαδικασία διότι, όπως είπε, θα ανακοινωθούν οι τελικοί αριθμοί για την ανακεφαλαιοποίηση. Όπως ανέφερε σχετικά με την διαδικασία κατάρτισης του νομοσχεδίου μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πολλά άγνωστα θέματα. «Ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο για διαπραγμάτευση. Ακόμα και σήμερα, οι λεπτομέρειες είναι άγνωστες», σημείωσε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «η κυβέρνηση δούλεψε πολύ σκληρά αυτή την εβδομάδα». Και πρόσθεσε ότι μέχρι την Δευτέρα που θα ανοίξουν οι αγορές και το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί και θα έχει εκδοθεί (την Κυριακή) η πράξη του υπουργικού συμβουλίου που θα αφορά την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών αλλά και τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές (Cocos), όπως και τις κοινές μετοχές.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «είχατε χρόνο από τον Αύγουστο να προετοιμάσετε το νομοσχέδιο». «Είναι δυνατόν να μας το φέρνετε ως κατεπείγον, διότι δεν είναι ικανή η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της;», διερωτήθηκε, ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε: «Θα νομιμοποιήσετε την ανικανότητα της κυβέρνησης, συνάδελφοι;», ενώ δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν συναινεί με το κατεπείγον». Όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι επί της αρχής θα υπερψηφίσει διότι, όπως τόνισε, «δεν πρόκειται να παίξουμε με τις καταθέσεις των πολιτών». «Θα ψηφίσουμε επί της αρχής διότι έτσι που τα κάνατε οι τράπεζες έχουν ανάγκη χρημάτων», είπε, ενώ έκανε γνωστό ότι η ΝΔ επιφυλάσσεται επί των άρθρων «διότι δεν είχαμε χρόνο να δούμε τι αλλάζει ακριβώς», όπως εξήγησε.

Από το ΠαΣοΚ ο Ι. Μανιάτης υπογράμμισε ότι «δεν θα ακολουθήσουμε την πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση που κατήγγειλαν τα πάντα», όμως, όπως είπε, «την Τετάρτη ενημερωθήκαμε για την κατάθεση του νομοσχεδίου». Και αυτό σημαίνει ότι «βρισκόμαστε ξανά στο απόλυτο αδιέξοδο του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι «δεν συμφωνούμε με το κατεπείγον».Το ΠαΣοΚ ψηφίζει και αυτό επί της αρχής και επιφυλάσσεται για τα άρθρα.

«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κάνετε τα ίδια με τους προηγούμενους». Δήλωσε δε ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται την λογική του κατεπείγοντος. Σκληρή κριτική άσκησε και ο βουλευτής του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι «το να ζητάει η κυβέρνηση να συζητηθεί στις 5.00 το απόγευμα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 11.00 το πρωί, δείχνει την αποτυχία της». «Δεν πρέπει να βιαστεί η Βουλή για μια τόσο κρίσιμη απόφαση, σε ένα τεχνικό νομοσχέδιο», είπε χαρακτηρίζοντας εκτός των άλλων και ατελές το νομοσχέδιο. Από την Ένωση Κεντρώων ο Δ. Καβαδέλας διατύπωσε επιφυλάξεις ενώ δήλωσε ότι «αισθάνομαι εκβιαζόμενος» και ότι «χρειάζεται χρόνος για μελέτη και έκφραση υπεύθυνης γνώμης». «Δεν αισθάνομαι έτοιμος ψυχολογικά να συμφωνήσω», είπε.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του Γ. Μπαλαούρας είπε πως «ούτε και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε χαρούμενοι που έρχονται νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος». «Γίνεται όμως δύσκολος και σκληρός αγώνας δρόμου, αγώνας αντοχής και ταχύτητας», πρόσθεσε καλώντας τα κόμματα «να δώσουμε μηνύματα σταθερότητας της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος». Εκτίμησε δε ότι «τελειώνει ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων αν ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό και προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση». Όσον αφορά τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είπε ότι «κόστισαν

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk