Την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των ελλήνων εργαζομένων ζητά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για την πραγματοποίηση της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης, στις 2 Νοεμβρίου από τις 06.00.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της «θεωρεί απαραίτητο να θέσεi υπόψη του επιβατικού κοινού που προγραμμάτιζε να ταξιδέψει κατά τις ημέρες της άνω απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών, ότι κατά την διάρκειά της όλα τα πλοία θα παραμείνουν με δεμένους κάβους και δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο» και παράλληλα καλεί «ειδικά τις εταιρείες των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες, ότι μπορούν να το πράξουν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής».
Η ΠΝΟ επισημαίνει ότι οι ναυτεργάτες δεν διεκδικούν τίποτα νέο και «απλά ορθώνουν το ανάστημα τους ενάντια στη λαίλαπα των μνημονίων και στις νέες απαιτήσεις της τρόϊκας και του κουαρτέτου οι οποίες και ευθέως σκοπεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής ισχύος σε βάρος της εργασίας και μαθηματικά οδηγούν στην φτώχια και στην εξαθλίωση των ελλήνων εργαζομένων και των οικογενειών τους».
Και προσθέτει ότι: «Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων σε βάρος της ασφάλειας των δρομολογίων και των επιβατών, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Η επερχομένη νέα χιονοστιβάδα των πρόσθετων αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές».
Υπενθυμίζεται πως η ΠΝΟ έχει δηλώσεις πως θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου.

Tη συμπαράσταση της στους ναυτεργάτες εκφράζει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ σημειώνει ότι: «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα της ΠΝΟ και των ναυτεργατών ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα του τρίτου μνημονίου. Είναι κοινή η προσπάθεια όλων μας να μην περάσουν τα μέτρα αυτά που θα φέρουν νέα άδικα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Ο δρόμος αυτός των άδικων και δυσβάσταχτων μέτρων με ρυθμίσεις εξοντωτικές και αντιλαϊκές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, με την παράλληλη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως τα λιμάνια, είναι αδιέξοδος. Οι αγώνες των ναυτεργατών, όπως και οι αγώνες των εργαζομένων στα λιμάνια, στοχεύουν στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που ισοπεδώνει την κοινωνία και καταστρέφει την οικονομία».

Επίσης το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας (ΠΟΥΕΝ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Νοεμβρίου για τους υπαλλήλους του ΝΑΤ, τους υπαλλήλους της Πλοηγικής Υπηρεσίας, πλοηγούς και πληρώματα (η οποία συγκεκριμένα για την Πλοηγική Υπηρεσία θα διαρκέσει από τις 06.00 π.μ. της 2ας Νοεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. της 4ης Νοεμβρίου), καθώς και 24ωρη απεργία στις 3 Νοεμβρίου 2015 για το σύνολο των υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και των εποπτευόμενων φορέων του.

Η ΠΟΥΕΝ καλεί την Τρίτη 3.11.2015 στις 11:00 π.μ. «όλους του συναδέλφους υπαλλήλους του ΝΑΤ, τους πλοηγούς, τα πληρώματα της Πλοηγικής Υπηρεσίας και όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων στη συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΝΑΤ».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, αναφορικά με καταγγελίες σωματείων, για υπονόμευση της 48ωρης απεργίας των ναυτικών σε περιστατικά που συνέβησαν σε κάποια λιμάνια της Ελλάδας, ο υπουργός κ. Θοδωρής Δρίτσας έκανε το σχόλιο: «Η 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και άλλων ενώσεων εργαζομένων στο λιμάνι, στο ΝΑΤ και σε υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι μια απεργία νόμιμη. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να σταθούν απολύτως υπεύθυνα, απέναντι στην άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση, έστω και κατ’ υπόνοια, αυτή την κυβερνητική θέση».