Δύο πολυμελή κυκλώματα που δραστηριοποιούνταν, κατά περίπτωση, σε παροχή προστασίας καταστημάτων, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών εντός φυλακών και διακίνηση παράτυπων μεταναστών εξαρθρώθηκαν από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση συνελήφθησαν 21 άτομα σε επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα ενώ συνολικά ταυτοποιήθηκαν 43 κύρια και περιφερειακά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και αστυνομικός, ο οποίος τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της «εγκληματικής οργάνωσης», «εκβίασης», παράβασης «Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών» και «παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις», μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι «εγκέφαλοι» των οργανώσεων.
Δωρεάν ναρκωτικά στις φυλακές με αντάλλαγμα σεβασμό
Η μια εκ των εγκληματικών οργανώσεων ασχολούνταν με την παροχή προστασίας σε καταστήματα και στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών εντός φυλακών και η δεύτερη με την παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται σχετικά με την πρώτη οργάνωση ότι όπως προέκυψε από την έρευνα, «ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχε 38χρονος ομογενής, έγκλειστος σε φυλακή, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης για αδικήματα ανθρωποκτονιών και εκβιάσεων και ως μέλη της οργάνωσης ταυτοποιήθηκαν συνολικά 19 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν 16, ενώ 3 βρίσκονται φυλακισμένοι (μεταξύ των οποίων και ο 38χρονος «εγκέφαλος»).»
Επίσης, ταυτοποιήθηκαν ως συνεργοί της εγκληματικής οργάνωσης, 19 ακόμη άτομα, για τα οποία δε συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.
Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε συσταθεί τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου, έχοντας συγκεκριμένη ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών που εντάχθηκαν σε αυτήν.
Ειδικότερα, προέκυψε ότι οι δράστες παρείχαν «προστασία» σε τουλάχιστον 20 καταστήματα σε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδική, η πλειονότητα των οποίων ήταν καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, στα οποία διενεργούνταν παράνομα παιχνίδια, από τα οποία εισέπρατταν μηνιαίως διάφορα ποσά, που κυμαίνονταν από 250 έως 1000 ευρώ. Επίσης, διαπιστώθηκε η εκβιαστική είσπραξη χρηματικών ποσών, από τα μέλη της οργάνωσης, για λογαριασμό τρίτων ατόμων.
Μέρος των χρηματικών ποσών που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, διατίθετο για την προμήθεια και εισαγωγή ποσοτήτων κάνναβης, στις φυλακές όπου ήταν έγκλειστος, ο 38χρονος, τις οποίες διέθετε σε άλλους φυλακισμένους, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, προκειμένου να «χαίρει σεβασμού» μεταξύ των κρατουμένων.
Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, σε διάφορες περιπτώσεις, η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, γινόταν μέσω μεταγόμενων από άλλες φυλακές, που θα κατέληγαν στο σωφρονιστικό κατάστημα που ήταν έγκλειστος ο «εγκέφαλος».
Ο ρόλος του αστυνομικού
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, διακριβώθηκε η εμπλοκή αστυνομικού, ο όποιος υπηρετεί σε υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων.
Συγκεκριμένα «ο αστυνομικός διευκόλυνε ενεργά τη παράνομη δράση του κυκλώματος, παραδίδοντας κυρίως κάνναβη σε κρατουμένους που προορίζονταν για το σωφρονιστικό κατάστημα Τρικάλων, οι οποίοι με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στον έγκλειστο εγκέφαλο του κυκλώματος για περαιτέρω διακίνηση εντός των φυλακών».
Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους, οχήματα, στο κατάστημα κράτησης Τρικάλων και στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:146 γραμμάρια κάνναβης, 35 ναρκωτικά δισκία, 3 πιστόλια εκ των οποίων 1 απομίμηση, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης ( taser ), 5 μαχαίρια εκ των οποίων 1 τύπου πεταλούδα, ρόπαλο και σιδερογροθιά, 68 κινητά τηλέφωνα, πολλές κάρτες sim, αυτοσχέδιοι φορτιστές κινητών τηλεφώνων, το χρηματικό ποσό 4.035 ευρώ, ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο αναγράφονταν ημερομηνίες και χρηματικά ποσά.
Επίσης, κατασχέθηκαν 7 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 1 μοτοσικλέτα.
Επιπλέον σημειώνεται ότι, «προκειμένου να καθίσταται δυσχερής η διακρίβωση των παράνομων δραστηριοτήτων τους, χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και πλήθος ανώνυμων κινητών τηλεφώνων και καρτών sim ( ghost phones ), που ήταν καταχωρημένα σε εταιρείες με στοιχεία τρίτων ατόμων, συνήθως ανύπαρκτων αλλοδαπών. Επίσης, κατά τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και κωδικοποιημένες εκφράσεις».

Διακινούσαν μετανάστες στο εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση επισημαίνεται ότι «ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχαν τρεις αλλοδαποί ηλικίας 37, 42 και 25 ετών, εκ των οποίων ο πρώτος αποτελούσε μέλος και της πρώτης οργάνωσης, οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν άλλα τρία μέλη».
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η δεύτερη οργάνωση συστήθηκε τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου και εμπλέκεται σε περίπου 20 περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα, τουλάχιστον 500 μεταναστών, αποκομίζοντας περίπου το χρηματικό ποσό των 350.000 ευρώ.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η παράνομη μεταφορά 45 μεταναστών, εκ των οποίων 10 ανηλίκων σε παραμεθόριο περιοχή, ώστε να προωθηθούν στο έδαφος της π.Γ.Δ.Μ. Στην περίπτωση αυτή η οργάνωση αποκόμισε συνολικό χρηματικό όφελος 27.000 ευρώ περίπου.
Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 28 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim , 2 ημερολόγια σημειώσεων και το χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ.
Επίσης, κατασχέθηκε 1 Ι.Χ. αυτοκίνητο.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τυχόν εμπλοκή έτερων ατόμων στις δύο οργανώσεις.