«Η κυβέρνηση είναι σαφώς ‘μη ισοδύναμη’ των αναγκών της χώρας και της κοινωνίας και πολύ κατώτερη των περιστάσεων», εκτιμά στο τακτικό ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει το ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως αναφέρει «εφαρμόζει μία ακραία νεοφιλελεύθερη, πράγματι ταξική, οικονομική πολιτική, ενάντια όμως στη μεσαία τάξη και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Είναι ‘χαμένη στη μετάφραση’ και παγιδευμένη μέσα στα ψέματα και τις ανέφικτες προεκλογικές υποσχέσεις».

Στο ενημερωτικό δελτίο γίνεται λόγος για κυβερνητική ανικανότητα και παλινωδίες, που δημιουργούν νέα αδιέξοδα για τηνχώρα.

Ως τέτοια αναφέρονται η αρνητική εξέλιξη στην Σύνοδο Κορυφής για τους πρόσφυγες και η σοβαρή καθυστέρηση στην αξιολόγηση του Προγράμματος.

«Η κυβέρνηση χάνει χρόνο, πόρους και δυνατότητες, καθυστερεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την Ανάπτυξη, αδυνατεί να πάρει θετικές πρωτοβουλίες για επενδύσεις. Κυριαρχεί η διγλωσσία, το ‘αλαλούμ’, ο εμπαιγμός των πολιτών. Αντί να οργανώσουν σοβαρά και υπεύθυνα την διαπραγμάτευση με τους εταίρους, συζητούν το πώς θα ‘κερδίσουν’ χρόνο, αναβάλλοντας την καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους», επισημαίνεται μεταξύ άλλων και σημειώνεται ότι «ο πρωθυπουργός δείχνει για δεύτερη φορά να επιδιώκει μια ‘άνωθεν’ πολιτική λύση, με άγνωστες προϋποθέσεις και όρους».

Καλείται η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί σοβαρά και με εναλλακτικές προτάσεις με τους εταίρους για όλα τα μείζονα ζητήματα. Να αποφύγει νέα υφεσιακά μέτρα και επώδυνες παρεμβάσεις για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και να επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης του Προγράμματος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά:

  • Να δοθούν ΤΩΡΑ, άμεσα τα οικογενειακά επιδόματα στους 650.000 δικαιούχους του ΟΓΑ. Χωρίς άλλη καθυστέρηση.
  • Να μην κάνει ούτε βήμα πίσω η κυβέρνηση από τις ρυθμίσεις προστασίας, που φέρουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ (νόμος Κατσέλη), για την προστασία της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών.
  • Να ακυρώσει την επιβολή ΦΠΑ στην Εκπαίδευση και την αύξησή του στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα στηρίξει στην Βουλή -σε συντονισμό με τα άλλα κόμματα- τη Νομοθετική Ακύρωση αυτού του μέτρου που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.
  • Να καταθέσει επιτέλους ο υπουργός Εργασίας τις προτάσεις του για το μείζον θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.